Az elülső keresztszalag-szakadásról


Az elülső keresztszalag (ACL) a hátulsó keresztszalaggal együtt (PCL) a térd középpontjában található. A szalagok szorosan, kereszt alakot formázva veszik körül a combcsontot és a sípcsontot, ami megakadályozza, hogy az ízület előre vagy hátra túlzottan kimozduljon.


Az elülső keresztszalag általában sportolás közben sérül meg. Szakadást vagy húzódást okozhat azonban a rendszeres megerőltetés, például a térd túlzott forgatása és csavarása is.


A küzdősportok világában viszonylag gyakorinak mondható ez a sérülés. Így járt az amerikai UFC nevű MMA szervezet korábbi váltósúlyú bajnoka, Georges St-Pierre (GSP) is. A bajnok újjáépítése nem kevés munkát és időt vett igénybe, azonban a rengeteg edzés, az odafigyelés meghozta eredményét, hiszen GSP a visszatérése után még két évig a csúcson tudott maradni.


Az alábbi videóban a részletekbe nyerhettek betekintést - szó lesz reményről, áldozatról, rengeteg kemény munkáról, kitartásról és kételyekről. Függetlenül attól milyen stílust képviselsz, érdemes végignézni!


https://www.youtube.com/watch?v=nmeverNEwyc

A szakadt szalagot artroszkópos műtét során pótolni lehet. A szalag maradványait artroszkópos borotva segítségével eltávolítják. Ezután a sípcsont elülső részétől indulva lyukat fúrnak a térdízületbe az elülső keresztszalag tapadási helyén, majd egy másikat a combcsontba az ízülettől kifelé haladva.


A pótláshoz a térdkalács-szalagból vesznek szövetet. A szalag középső egyharmad részét a térdkalács és a sípcsont hozzátartozó részeivel együtt eltávolítják. A szövetet áthúzzák a sípcsontba és a combcsontba fúrt két alagúton, majd csavarokkal rögzítik.


A sebészeti beavatkozás után rehabilitációra van szükség, a sportolást pedig hat-nyolc hónap múlva ismét el lehet kezdeni. Az elülső keresztszalag pótlása után szövődmények is felléphetnek, ezért minden esetben orvos véleményét kell kérni a kezelés módját illetően.