A Magyar Ju Jitsu Szövetség 2014 évi Nyári Tábora

A Szövetség 1985-ben alakult, alapítója soke Kelemen István. Ma 30 klubban közel ezren járnak rendszeresen az edzésekre. A Hangari Ju Jitsu Kelemen Ryu-t 2009-ben bejegyezték önálló stílusnak Japánban, az alapító mester megkapta a soke címet és a 9. dan fokozatot. A Ryu-nak hatvan danfokozatú instruktora van.


Kelemen_Ryu_emblema

A Szövetség 29. Nyári Táborát július 20.-26. között rendezte meg Balatonfenyvesen a Bungalow Park-ban. A Táborban oktatott soke Kelemen István, shihan Kovács Attila Technikai Igazgató, shihan Günther Painter Ausztriából, shihan Ronen Eliyahu Izraelből, sensei Kari Lehtonen Finnországból, Novák Jenő és Török Imre kick-box mesterek, valamint a Szövetség instruktorai.


A tábor felépítése követte a hagyományokat, minden délelőtt és este edzések voltak, délután pedig vagy danvizsgák, vagy fakultatív edzések. Természetesen a napi 6-8 óra Ju Jitsu mellett azért strandolásra és közösségi programokra is jutott idő. Az érkezés estéjén ismerkedő fröccsparti volt, csütörtökön főzőverseny, az utolsó este pedig záró bankett karaoke bulival. Az idei tábor különlegessége volt az „Aqua-Jitsu” edzés Kelemen mester vezetésével a Balatonban.


Aqua_Jitsu

Az első két napon hét danvizsga volt, mind sikeres, 1. dan fokozatra Döngölő Róbert és Csányi Dénes, 2. dan fokozatra sensei Kluka Borbála, sensei Tatai Krisztián és sensei dr. Szilágy Dávid, 3. dan fokozatra pedig sensei Kubinyi Béla és sensei dr. Földházi Ferenc vizsgáztak. A vizsgák jól demonstrálták a Kelemen Ryu dinamizmusát, technikai repertoárját, full-contact jellegét. Soke Kelemen István értékelésében kiemelte a vizsgák magas színvonalát.


Soke_Kelemen_Istvan_felkoti_a_fekete_ovet_Dongolo_Robertnek

Tematikus edzések szerint volt szervezve a szakmai rész: az első nap a Kelemen Ryu sajátosságait mutatta be a Ryu két vezető mestere, másnap a Nemzetek Ju Jitsu-ja témakörében a külföldi mesterek, majd szerdán a Küzdelmi napon a Kick-boksz mesterek oktattak, illetve sensei Lóki Sándor 3. danos instruktorunk az állásküzdelem, sensei Fekete Sándor 1. danos instruktorunk pedig a földharcküzdelem technikáit adta át. Csütörtökön a fogások bontása témakörben a sensei Daru Éva – sensei dr. Földházi Ferenc, valamint a sensei Várkonyi Gábor – sensei dr. Szilágyi Dávid és a sensei Seres Károly – sensei Csicsman Gábor instruktor párosok oktattak. Az utolsó nap Novák és Török mesterek Kick-box-ot, Kelemen és Kovács mesterek utcai küzdelmet oktattak.


Resztvevok_csoportkepe

A tábor minden résztvevője pólót és kulcstartót kapott emlékbe, de az igazi emlékek a beszélgetések, a fárasztó, izzasztó edzések, a danvizsgák és a csapatépítő közösségi programok képeiben élnek tovább. Az egyik legjobban sikerült tábor volt, ahogy soke Kelemen István a Szövetség honlapján (www.jujitsu.hu) írt összefoglalójában megfogalmazta: „Nagyon sajnálhatja az, aki otthon maradt!”


Köszönönet a beszámolóért Berkes Lászlónak!