BJJ - sport és valóság




Történet

Az elmúlt 20 évben nem volt még egy olyan küzdősport, mely akkora népszerűségbeli robbanást könyvelhetett el, mint a Brazil Jiu-jitsu (bjj). Manapság lépten-nyomon fekete övesekbe lehet botlani, rengeteg iskola van, online képzések, világversenyek. Az ok e hihetetlen sikertörténet mögött vitathatatlanul a bjj dominanciája, melyet az amerikai MMA szervezet, a UFC első gáláin láthattak (és még később is sokszor). Az igazság, hogy a bjj már jóval a UFC előtt is jelen volt Amerikában, ugyanis Carley Gracie még 1972-ben ért partot és hamarosan oktatni is kezdett. Két évtized telt el, de a bjj a széles tömegek számára ismeretlen dolog, egy ritkaság volt. Aztán jött Rorion Gracie és a UFC, az Ultimate Fighting Championship, ahol Royce Gracie bemutatkozására hirtelen rengetegen kapták fel fejüket.

Az alapállás is teljesen más volt. Míg a Tae Kwon Do-t pl. a megszálló hadseregek elleni védelemre és a lovasok repülő rúgással történő nyeregből való "kiszállítására" használták, a Kali-t pedig fegyveres, botokkal és késekkel történő harcra, a bjj egy az egy elleni küzdelemre lett kitalálva. A képlet egyszerű volt: más stílusok művelőit kihívni és megküzdeni velük a lehető legkevesebb szabályt használó keretrendszerben. Nem egyszerűen arról volt szó, mint más stílusoknál, hogy a képzetlen támadókat legyőzhessük, hanem, hogy még a legképzettebb harcművészeken és küzdősport-szakértőkön is felülkerekedhessünk. A bjj művészetében esszenciális technikák és pozíciók hierarchiái a kihívásos küzdelmek során lettek kifejlesztve és tökélyre fejlesztve az alapítók által.

Letérés az útról

A népszerűség növekedésével, a bjj tornák is egyre gyakoribbakká váltak, mígnem 1996-ban megtartották az első világbajnokságot (Mundials). A rá következő évtizedben a sport jiu-jitsu bajnokai komoly sikereket értek el az MMA-ban is. Bibiano Fernandes, BJ Penn, Vitor Ribeiro mind a sport jiu-jitsu, mind az MMA területén sorra szerezték az öveket. De a sport jiu-jitsu tornák egyre gyakoribbá válásával az iskolák sokkal inkább egyfajta specifikus edzésbe fogtak, ahol olyan technikákat és stratégiákat dolgoztak ki, melyek csak sport keretek között működhettek. A viccből, hogy két ember egyszerre dobja el magát guard pozícióba, hirtelen valóság lett, majd szinte norma. Valami, amit mondhatni el is vártak. Egyre több meccs dőlt el apróságokon, félsikeres manővereken (ún. előnyökön), a subok és pozicionális dominancia kezdett háttérbe szorulni. Ezzel egy időben a sport jiu-jitsu bajnokok MMA-ban való jelenléte és sikere gyors ütemben apadni kezdett. Még a legsikeresebb, legdominánsabb BJJ bajnokok is nagyon vegyes eredményekkel számolhattak csak az UFC szintjén.

A sport jiu-jitsu eredeti célja az volt, hogy biztonságos körülmények között lehessen azokat a pozíciókat és módszereket gyakorolni, aminek a legnagyobb hasznát lehet venni egy igazi küzdelemben. Pontosan ezen irányelvek szem előtt tartása miatt a mount vagy a back mount pozíciókat tartották a legtöbbre és ezekért járt a legtöbb pont is a versenyeken. Sőt, a pozícióért, ahol is a térd az ellenfél gyomrán van (ld. heti technika rovatunk első epizódját), eredetileg több pont járt, mint a guard pass-ért, mivel ez egy rendkívül domináns pozíció, ahonnan nagyon hatékonyan lehet ütéseket bevinni.

A versenyek előírásai erősen befolyásolják az akadémiák tanterveit és a képzési módszereket. Amikor az IBJJF tiltottá tette a térd csavarását (példa videó), az iskolák egyszerűen nem tanították tovább azokat a technikákat, melyek a lábak ilyen jellegű elhelyezését alkalmazták. A 20 évnyi MMA ellenére a sport jiu-jitsu nagyon keveset tett, hogy megváltoztassa pontozási rendszerét vagy módosítson a kevésbé hatékony stratégiákon, melyek a versenyeken alakultak ki és csak azokra vannak kihegyezve.


Életszerű ez?


Kiútkeresések

Milyen szabályok, változások hozhatnák meg hát az eredményt, hogy a bjj-sek ismét nagy sikerrel szerepelhessenek MMA tornákon, küzdelmeken is?

1) Felső pozíció jutalmazása

Felül lenni nem rossz dolog. Az MMA-ban felülre kerülni és ott maradni talán az egyik leginkább döntő tényező a pontozásnál, de jelenleg a sport jiu-jitsuban a tanulók arra edzenek, hogy azonnal hanyatt dobják magukat és ezt az alárendelt pozíciót részesítsék előnyben. Az ok? A felső pozícióért nem jár pont vagy előny, a guard pass pedig nehéz és fáradságos. Viszont, amikor valaki alul van, az ütések hiányában szabadon dolgozhat a söpréseken. Ráadásul, ha valakinek nem is sikerül a söprés vagy a sub, ha legalább közel kerülnek hozzá, előnyt fognak szerezni, ami végül győzelemhez vezethet. Az alul lévőnek nem kell sietnie, nincs ösztönző tényező, ami arra sarkallná, hogy csináljon valamit.A Jiu-jitsuban a top guard-ot erősen jutalmazzák, de ha megnézi valaki mondjuk a Frankie Edgar vs BJ Penn meccset, láthatja, hogy bár Edgar teljesen soha sem kerülte meg a guardot, komoly, romboló ütéseket vitt be a pozícióból. A levitelekért pont jár, de csak ha guard-ban végződik. Egy igazi küzdelemben nem igazán számít, hogy kerül valaki felülre, mindenesetre, ha ott van, az kétségtelenül egy előnyösebb, magasabb rendű pozíció. Ha a BJJ harcosok relevánsak akarnak maradni az MMA-ban, hangsúlyozniuk kell a felülre kerülést és felül maradást, mint pozíciókat.

2) Menekülési pontok

Gyakran hangoztatják, hogy a birkózás a legjobb alap az MMA-hoz. Valószínűleg azért, mert a birkózás komoly hangsúlyt fektet a szabadulásokra és a pozíciók megfordítására. A Jiu-jitsu-ban, ha valaki alsó guard-ból felsőbe kerül, két pontot kap. Viszont, ha valaki bottom mountból top guard-ba fordít, nem kap érte semmit. A végeredmény ugyanaz a két esetben! Tehát az illető, aki bottom mountból nagyobb fokban javított pozícióján, mint az, aki bottom guardot alkalmazott, a mondhatni hatalmas változás eredménye ellenére nulla pontot kap.

Ha valaki alsó side controlból átfordítja az ellenfelét és felső side controlba kerül, nem kap pontot, annak ellenére, hogy egyértelműen előnyösebb pozícióban van.A jiu-jitsu-ba, ha valaki mountba kerül, nem kell igazán a pozíció megtartására vagy ellenfelük földre szegezésére koncentrálniuk, mivel a szabadulás már nem változtat a pontokon, amit a pozíció eléréséért kaptak. Már megkapták a pontokat a pozícióért, miért pazarolnának több energiát a továbbiakra? És ez nem csak a legrosszabb pozíciókból történő szabadulásokra igaz. A bjj semmilyen módon sem ösztönzi, hogy felállj egy földre-vitel után. Jelenleg - az ellenfelem.hu szerkesztőségének meglátásai szerint - a trend az állva történő megkerülések felé tolódott el, viszont ezek olyan távolságokról történnek, ami a földön, alul lévő embernek bőven elég helyet biztosítanak arra, hogy felálljon.

Az MMA-ban a stratégia viszonylag egyszerű, amikor egy igazi "bjj-művésszel" kell gurulni: állj fel. A Jiu-jitsuban a szabadulásért nem jár pont, így aki alul van, az a legritkább esetben törekszik rá, hogy felkeljen, aki pedig felül, az nem érzi szükségét, hogy úgymond odapörköljön vagy leszögezze ellenfelét. Ha a földre-vitel elhanyagolt a bjj-ben, akkor azt mondhatjuk, hogy az ellenfél talpra állásának problémáját ellensúlyozandó, azt meggátló technika pedig nem létezik. Megszámlálhatatlanul sok bjj oldal van ma és mindegyiken legalább egy tucat módját láthatjátok a half guard pass-nak, de igazán meglepő lenne, ha egy is mutatná, hogy mit tégy az ellen, ha ellenfeled fel akar állni.

3) A domináns pozíciók definíciójának kibővítése

Side control, térd a gyomron, mount, hátsó mount - ebben ki is merül a sport bjj által dominánsnak ítélt pozíciók listája. A sport gyakorlói arra vannak kondicionálva, hogy ezen pozíciókat elérjék, mivel ezek a legjobb pontok az ellenfél irányítására, ütni vagy subolni. Bár igaz, hogy ezek nagyon előnyös helyzetek, egy sokkal szélesebb palettáról kéne válogatni, mikor azt nézzük mit is lehetne jutalmazni.

A bjj-ben pontokkal jutalmazzák, ha valakinek a lábait kerülöd meg (leg pass), ami ugyan nagyon fontos, de közel sem annyira, mintha a kezeit sikerülne megkerülni. Ha a grapplinged domináns kéz-, csukló- és karokat irányító technikák tekintetében, akkor egy igazi küzdelemben nagyjából megállíthatatlan leszel. Jelenleg a bjj-t gyakorlók túlnyomó többsége csak azért dolgozik ilyesmin, hogy onnan kerüljön (pass) vagy suboljon, de semmiképp se tekint ilyenekre, mint végállomás-pozíciókra. Számtalan pozíció van, ami egy ellenfél karjait úgymond kiveszi az egyenletből és az ellenfelem.hu szerkesztősége szerint is pontokat érdemelne. Nézzünk hát egy párat:

A bilincs (handcuff)


01handcuff



Hátsó kereszt


02backcrucifix


Néhány ilyen pozíció a meglévő domináns pozícióból következik. Ha a side controlba kerülés három pontot ér, akkor ennek legalább annyit vagy többet kéne érnie.






03jonesjanitorcrucifix

Ha a mount négy pontot ér, akkor az ún. ajándék-csomagolás ennél többet kéne kapjon, nem? Amennyiben a lentebbi képen a domináns, felső pozícióban lévő kihúzza a jobb karját, de ballal fogva tartja ellenfele jobbját, a saját jobbjával bevitt csapások ellen a fogva tartott gyakorlatilag védtelen.






04mount-giftwrap


Ha valakinek a hátára kerülni négy pont, akkor nem kéne többet érnie annak, aki a kezet is csapdába ejti? A sport bjj-ben a bokák keresztezése miatt ez nem érne pontot. Fel kell tenni a kérdést - nem lehet, hogy bizonyos szabályok, alakiságok a józan ész ellen valók?

05back-mount-armtrap

Egy másik pozíció, ami jutalmat érdemelne, a horgok nélküli back mount. Az MMA világában Brock Lesnar és GSP (George St. Pierre) például tökéletesen bemutatták, hogy bizonyos esetekben sokkal súlyosabb lehet a támadásod a horgok nélkül, mint velük. A BJJ-sek azonnal teknősbékaként összehúzzák magukat, hogy elkerüljék a guard pass miatti pont-veszteséget, de azt senki nem veszi figyelembe, hogy négykézláb sokkal jobban ki vagy szolgáltatva az ütéseknek, mint hagyományos alsó side controlban. Vegyük még hozzá akkor a fentebb már említett problémát, mely szerint nincs sok értelme felállni - hiszen emiatt a legtöbb bjj gyakorlónak fogalma sincs hogyan kéne felkelni innen és egy katasztrofális eredményt garantáló receptet kapunk.


06backmountnohookslesnar

Nagyon gyakori az MMA-ban, hogy technikás bjj harcosok, bár elérik a mount, back vagy side control pozíciókat, de ha nem tudnak azonnal subolni, akkor egyszerűen képtelenek a befejezésre vagy akár komolyabb csapások okozására. Amint egy pozíciót a BJJ-ben pontokkal jutalmaznak, a világ grappling tudósai számtalan módját dolgozzák ki a pozíció elérésének. Ha a bjj tanulókat az első naptól fogva arra tanítanák, hogyan kerüljenek "ajándék-csomagolás" pozícióba vagy feszítsék keresztre ellenfelüket, akkor amint meglenne egy pass vagy mountba kerülnének, vége lenne a játéknak.


A kritikusok persze rávághatják minderre, hogy kit érdekel, hiszen a BJJ csak egy sport, az MMA pedig nem számít. Minek kéne e művészet stratégiáját vagy pozícióit megváltoztatni? Az igazság, hogy ma a BJJ-t a legtöbben egykori domináns Vale Tudo és MMA győzelmei miatt űzik. Az ellenfelem.hu szerkesztősége szerint a Jiu-jitsu eredeti dominanciájának visszaállítása a művészet korai pionírjai által vívott csaták előtt tisztelegne. Ezen felül az emberek azért kezdenének a BJJ-be, mert az működik. Az emberek, akik szemben más harcművészetekkel a bjj-t választották, mert úgy érezték, hogy a jiu-jitsu jobb abban, amiben a harcművészeteknek jónak kell lenniük: a küzdelemben.