Judo VB Cseljabinszkban

valogatott2014vbkeret
A legjobb judósaink a hétfőn kezdődő világbajnokságra készülnek, Karakas Hedvig és Krizsán Szabolcs is éremért megy az egyébként olimpiai kvalifikációs versenyre. Felnőtt judo válogatottunk mind a tizenhárom vb-indulója hamarosan útnak indul Szibériába.


„Régen volt ilyen, mindenki egészséges, nincs komolyabb sérülés, a hangulat bizakodó, és ehhez még hozzájárul az ifjúsági olimpián nagyon meggyőzően küzdő Gercsák Szabina aranyérme is – mondta Nagy András szakágvezető, aki Bíró Tamás szakmai alelnökkel egyetértésben egy érem és egy pontszerző helyezés megszerzését tűzte a csapat elé.

Ugyan több éremesélyes versenyzőnk is van, de a judo világbajnokságán igen sűrű lesz a mezőny, hiszen százhúsz ország hétszázötven versenyzőjét nevezték be. A férfiaknál öt súlycsoportban is betelik a hatvannégyes tábla, de lesz olyan női súlycsoport, ahol ötvennél is többen indulnak. Azért természetesen a kitűzötteknél jobb eredményekben reménykedhetünk, hiszen ott lesz és az első napon tatamira lép majd az olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva is. De egyre jobb formába lendül a Honvéd-Kipex vb- és Eb-bronzérmes versenyzője, az 57 kilós Karakas Hedvig is, aki a napokban nyilatkozta, úgy érzi, már megközelíti 2009-es formáját, abban az évben pedig jó néhány címet és érmet gyűjtött be.


A KSI SE kétszeres Európa-bajnoka, a 78 kilogrammos Joó Abigél idén négy nemzetközi tornán szerzett már érmet. Ő is éremesélyesként indul, s bár ezidáig nem volt kifejezetten szerencsésnek mondható világbajnokságokon történő szereplése, itt az ideje, hogy megszakadjon ez a sorozat.


A férfiaknál a 73 kilogrammos Ungvári Miklós, a válogatott korelnöke, a Közgép-Ceglédi VSE harminchárom esztendős judósa évek óta minden tornán éremesélyes. A 73 kilogramm lesz az egyik legnépesebb kategória a maga nyolcvan indulójával. Nem véletlen, hogy amikor szóba kerül a cseljabinszki mezőny, nevetve, félig-meddig viccelődve jegyzi meg: – Szerencsére nem kell mindenkivel küzdenem...”


Valóban, Egy éremért "csak" hat-hét győzelemre lesz szükség Cseljabinszkban...

vbnaptar2014_v1

Éremesélyesként indul még a Honvéd-Kipex judósa, a 81 kilogrammos Krizsán Szabolcs is. Az ő súlycsoportja is nagyon sűrű lesz, de a tavalyi, szép nemzetközi eredmények és az idei Európa-bajnoki harmadik helyezés joggal adhat okot a reménykedésre.


A 90 kilogrammban ott lesz még éremre esélyesként a KSI SE versenyzője, Tóth Krisztián is, aki egy hosszúra nyúlt rossz széria után – sérülést, szabályváltozást, súlybeállítást követően - visszaverekedte magát a legfelső szintre, az idén pedig már Európa-bajnoki bronzzal tért vissza.


De ott lesz még nehézsúlyú nagyágyúnk, Bor Barna is. Az Atomerőmű SE harcosa állt már világbajnoki dobogón, a 2011-es open-világbajnokságon, Tyumenyben.


Nagyon erős csapatunk van, de a mezőny is erős. Nehéz, komoly feladat áll a csapat előtt az esztendő legfontosabb versenyén, amely már az olimpiai kvalifikációs sorozat része. Tovább nehezíti majd valamivel a dolgokat a négy órás időeltolódás is.


A mérkőzések az IpponTV oldalán élőben nézhetőek majd. Az eredményeket itt lehet majd nyomon követni, de az okostelefont használók letölthetik a hivatalos mobil applikációt is, ami már elérhető az AppStore-ban és a Google Play Market-en is. A programmal követni lehet a menetrendet, versenyeket, a friss híreket és interjúkat.


iOS: https://itunes.apple.com/us/app/world-judo-bajnokságon-2014/id908677286
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vendetta.judo2014


vb-ermek

FRISSÍTÉS:

Bár Éva erőnyerőként kezdett és a román Ungureanu Monica ellen, majd a mexikói Carrillo Edna ellen is győzedelmeskedni tudott, a legjobb négy közé jutásért a kubai Laborde Maria Celia ellen nem sikerült akciót bevinnie és az intések döntöttek. Mivel Évának több is volt, így a kubai jutott a legjobb négy közé, Éva pedig a vigaszágon folytatta a küzdelmeket. Sajnos itt nem várt fordulat következett. Éva Alesya Kuznetsovával csapott össze és egy igen szoros, harcias küzdelmet láthattunk, azonban az egyik akciónál, két perc leteltével Éva lábra fogott, ami a szabályok szerint nem megengedett, ezért a bíró leléptette. Csernoviczki Éva ezzel a hetedik helyen zárta a küzdelmeket a VB-n.


csernoviczki-labra-fogott


 

FRISSÍTÉS #2:

A cseljabinszki Judo VB második napján a 66 kg-os Zámbori Bence és az 52 kg-os Maros Barbara lépett tatamira. Sajnos mindketten kikaptak az első mérkőzésen, ezzel pedig búcsúzniuk kellett az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságtól. Zámbori a júniusi, Papp László Arénában rendezett Budapest Grand Prix-t megnyerő japánnal, Takaichi Kengóval találkozott, aki ipponnal győzött ellene.


Maros Barbara Tsolmon Adiyasambuuval, egy mongol dzsúdóssal került szembe, és ugyan pontot érő akciót egyikük sem tudott bemutatni, az intések miatt a mongol nyert.

FRISSÍTÉS #3:

Ungvári Miklós leszorítással nyert a Portugál Fernandes ellen, ezzel továbbjutott, de Karakas Hedvig is győzni tudott Türkmén ellenfele, Rushana Nurjovova ellen.

UngvariFernandes

FRISSÍTÉS #4:

A 68 induló között Ungvári ugyan két ippon-győzelemmel kezdett, ám utána egy hosszabbításba torkolló, aranypontig tartó meccsen kikapott a már szintén vb-bronzérmes orosz Musza Moguskovtól. Az akció nélküli mérkőzésen egy intés döntött, a bírók pedig sajnos Ungvárit látták passzívabbnak.


Karakas Hedvig a Türkmén ellenfele után a mongol Dorzsszurengijin Szumijat kapta, aki huszonöt másodperccel a vége előtt vazaarit érően eldobta, és innen már nem volt visszaút számára.


Holnap 81 kilogrammban az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Krizsán Szabolcsnak szoríthatunk, aki a 2009-es Eb-második olasz Antonio Ciano ellen lép tatamira, Csoknyai László pedig az olimpiai ötödik helyezett amerikai Travis Stevens ellen kezd. Kemény a mezőny - ha nyernek, még mindig csak a legjobb 32 között lesznek.


FRISSÍTÉS #5:


Csoknyai László jól kezdett, első mérkőzését az amerikai Travis Stevens ellen megnyerte.


FRISSÍTÉS #6:


Sajnos Vér Gábor és Joó Abigél elbúcsúztak a küzdelmektől, azonban a KSI versenyzője, a 20 éves Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett!


FRISSÍTÉS #7:


A 100 kilogrammos kategóriában induló Cirjenics Miklós és Fogasy Gergő, valamint a +100 kilóban indult Bor Barna is helyezetlenül zárt sajnos a Cseljabinszki olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság egyéni küzdelmeinek zárónapján.