Az MMA dzseb

az-mma-jab


Míg magyarul nem vagy alig jelent meg valami a dzsebről, angol nyelvterületen nem egy könyv született róla, ill. szenteltek neki egész fejezeteket. A technika látszólagos egyszerűsége ne tévesszen meg senkit - nem csak, hogy a különböző stílusok dzsebjei között is fellelhető sokszor nem egy, hanem számtalan különbség, de gyakran egy-egy sportágon belül sem teljes az egyetértés a dzseb mikéntjeivel és hogyanjaival kapcsolatban. Alábbi írásában Peszlen Ferenc, a Budapest Top Team MMA edzője az MMA dzseb témakörét járja körül, sorra véve az alkalmazás lehetőségeit, támadó és védekező, valamint előkészítő funkcióit is. Jó olvasást!


A dzseb talán a leginkább alulértékelt technika, nem csak az MMA, de a küzdősportok terén általában, amin valahol nem is lehet csodálkozni, ha belegondolunk hány hatásvadász videót lehet látni Internet-szerte, melyekben mindenki Floyd és Roger Mayweather akar lenni, és egy olyan iskolázási és küzdelmi metodikát próbál (a legszebben fogalmazva) "utánozni", melynek igazából át sem látják a mögöttes, gyakorlati értelmezését.


Talán az ilyen videók miatt is van, hogy azok az egyszerűbb vagy annak tűnő dolgok, mint pl. a most taglalni kívánt dzsebnek is ilyen mostoha szerep jutott. A dzsebnek nem csak a kivitelezésben van jelentősége, hanem eszközként szolgálhat a küzdelem számunkra kedvező végkimenetelének irányába történő mozdulásban is.


A dzseb, mint támadó eszköz


Használhatjuk ugyanúgy testre és fejre (egy kombináción belül "zónázva"), keresve a réseket az ellenfelünk védelmén, az ő támadását megelőzve, agresszíven – a dzseb szerepe itt, hogy határozott és romboló legyen –, de akár megrendítő vagy befejező ütésként.


Használhatjuk kontra ütésként is, itt viszont nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük saját és az ellenfelünk fizikai paramétereit is. A kontra dzseb esetén két lehetőségünk van:


1) Megvárjuk, míg ellenfelünk támadást indít, akciónkat pedig akkor indítjuk az általa szabadon hagyott támadható felületekre, mielőtt kezét visszahúzhatná védekező pozícióba.


2) Az ellenfél támadásával egy időben használjuk kontra-ütésként dzsebünket. Ehhez rettentő jó szemmel és ritmusérzékkel kell, hogy rendelkezzünk! Ellenfelünk indítja az ütést és még mielőtt az elérné a célját (minket), már találnunk kell a saját csapásunkkal (dzseb esetén az ellenfelem dzsebje felett, alatt vagy mellett), amit ha kellő erővel ütünk meg, hatástalanítja az ő ütésének erejét vagy támadása már el sem ér minket.


A dzseb szerepe további támadások előkészítésében


Kellő tudatossággal nagyon jól elő tudjuk készíteni másodszándékú támadásainkat, legyenek azok lábtechnikák, hátsó kezes technikák vagy elülső kezes, hajlított technikák másodszándékból, de akár földre-viteleket is.


Amennyiben rúgásokat szeretnénk előkészíteni velük, a dzsebünket nem csupán az ellenfelünk szabadon hagyott, támadható felületeire lehet célozni, hanem a blokkjait (kettős fedezékben lévő alkarja, öklei) is támadhatjuk figyelemelterelés céljából.


Hátsókezes technikák előkészítése


Ebben az esetben, akár maximális sebességgel is dolgozhatunk, de maximális erővel felesleges. Többek között, azért, mert ha egy teljes erővel elengedett dzsebünk tisztán talál és az öklünk reakcióba lép ellenfelünk fejével, azt egészen biztosan hátrébb fogja küldeni, ami által a hátsó kezes technikánk fókuszpontja is elcsúszhat! Erőben egy 50%-os dzseb ideális lehet, hogy a hátsó kezes technikákat érvényre tudjuk juttatni, amennyiben dzsebünket például elülső, hajlított kezes ütéssel szeretnék megpecsételni.


„A” variáció: dzsebünket nem ütjük meg teljes mozgástartományban, hogy a "hosszú", hajlított kezes technikánk maximális erejét ki tudjuk használni.


„B” variáció: Megütjük teljes mozgástartományban, de beiktatunk az előkészítő és befejező technika közé egy lépést. Erre mindenképp szükség van, hacsak nem rendelkezünk számottevő fölénnyel végtagjaink hosszúsága terén.


Földre-vitel előkészítése


Itt szintén nem érdemes maximális erőt használni, ahogy rúgásoknál, ugyanúgy itt is a blokk megcélzása hasonlóan eredményes tud lenni egy földre-vitel előkészítésénél.


Védekezés dzsebbel


Ne felejtsük el, hogy hátrafelé irányuló mozgás közben is nyugodtan üthetünk dzsebet, azzal a tempóval időzítve, ahogy lépünk hátra felé. Ezzel meggátolhatjuk, hogy ellenfelünk a saját, neki kedvező ritmusában rohanjon le.


A dzseb és a meta-játék


Megfelelő lábmunkával kombinálva a dzseb ideális eszköz, hogy a ketrecben számunkra kedvező szituáció alakuljon ki. Akár elmozgással kombinálva, ellenfelünket „körültáncolva” megszerezhetjük vele a ketrec vagy ring közepét, ha épp arra van szükségünk vagy akár elterelhetjük vele az ellenfelünket a küzdőtér valamelyik sarka felé, ha éppen a falmunkánkat vagy földharcunkat szeretnénk ráerőltetni.


Itt már képbe jön az egyéni taktika és az edzőitek, segítőitek munkája, akik megfelelő gyakorlatokkal ki tudják hozni belőletek, hogy a számotokra ideális taktikát képesek legyetek véghez is vinni!


Sok sikert!


bptopteam