Éremért utazik a VB-re Barka Emese

Barka Emese Las Vegas-ban a 60 kilósok között léphet szőnyegre, ami nem olimpiai súlycsoport, de lehet, hogy éppen ez nyithat új távlatokat a Vasas klasszis birkózójának pályafutásában. Mindenesetre áttört egy gátat, hiszen eddig sem világ-, sem Európa-bajnokságon nem állhatott még fel a dobogó legfelső fokára, de Bakuban, az Európa-játékokon megtört a jég: 58 kilóban az ő tiszteletére játszották el a magyar Himnuszt.


barka2


Kemény próbatétel volt. Sastin Mariannával párbajozott a világ-, és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese a Las Vegas-i vébé részvételi lehetőségéért az 58 kilósok között. Szófiában még ő vezetett, de a Német Nagydíjon Marianna egyenlített, majd Varsóban ismét nyert Emese ellen, így Barkának maradt a 60 kiló.


Biztos, hogy nem ez a jókedv útja, de Emese a bakui Európa-játékokon aranyérmes lett, ami nagyon jót tett a lelkének, hiszen ez az első nagy győzelme kontinensviadalon. Már tavaly, a pécsi egyetemi-világbajnokságon is elsöprően birkózott, első lett, és az „üzlet” szépen lassan beindult.


A bakui forgatókönyv az 58 kilósok között a legszebben alakult, mert a legjobb nyolc között az oroszok Európa-bajnoka, Valerija Koblova sérülés miatt nem állt ki ellene, így Emesének a fináléba jutásért kellett legközelebb szőnyegre lépnie, és az Eb-ezüstérmes azeri Irina Netrebát 5-2-re verte. A döntőben az Eb-bronzérmes ukrán Tatjana Lavrencsukkal találkozott: az első menetben 1-0-ás előnyre tett szert, majd a másodikban ezt 3-0-ra növelte. A hajrában aztán az ellenfele mindent megpróbált az egyenlítésért, de csak felzárkózni tudott 3-2-re, Barka Emese kiválóan védekezett az utolsó másodpercekben.


Tehát jöhet szembe akár világversenyen érmes versenyző is, Emese bízvást választhatja a sikerorientáltságot, aztán majd kiderül, ki dönt a 60 kiló mellett a világbajnokságon.


Wöller Ákos Barka Emeséről:
Sastin Marianna és Barka Emese válogatózott az 58 kilogrammosok súlycsoportjának helyéért, és a megállapodás értelmében, aki ebből a párharcból vesztesként kerül ki, az képviseli színeinket a világbajnokságon 60 kilóban. Ez nem olimpiai súlycsoport, és éppen ezért arra számítok, hogy ott a mezőnyviszonylag gyengébb lesz, mint általában, hiszen többen elmozdulnak lefelé vagy felfelé. Úgy gondolom, hogy nagyjából négy-öt olyan versenyző indul majd, akik a világszínvonalat képviselik, és ami fontos, hogy Emese is közéjük tartozik. Mindenképpen érmet kell szereznie, már csak azért is,mert ritkán adódik ilyen kedvező lehetőség a dobogós helyezés elérésére.”


A súlycsoportról
Kicsit zsákbamacska most a 60 kilósok súlycsoportja, amely nem olimpiai súly, és jó néhányan „kirándulnak” más irányokba. Ezzel együtt valószínűsíthető, hogy a mongol világbajnoki címvédő,  Szuhi Cerenschmied a 60 kilót választja. Tény, hogy a tavalyi esztendő sokkal jobban sikerült neki, mint az idei, de a 20 éves versenyző azért most is megnyerte a Flatz Opent, és Világkupa harmadik helyezéséig jutott. Ezzel együtt meglepő lenne, ha ő győzne Las Vegas-ban. Befuthat a dobogóra a szépen fejlődő U23-as Európa-bajnok, finn Petra Olli. Nyert a Klippan Kupán, és győzött a párizsi nagydíj versenyen is. Tavaly felnőtt Eb-bronzérmes, ugyanakkor junior Európa-bajnok lett, és csúcsforgalmat bonyolított le, mert a junior világbajnoki bronz mellé a felnőtteknél egy ötödik helyet csípett el Taskentben – mindez tehát 2014-ben történt! A japánok számos jelölt közül választhatnak, Szato, Szakano, Kajama is szóba jöhet, de legvalószínűbb MurataKanako szerepeltetése, aki eredendően 55 kilós, de kacérkodik a 60 kilóval, a világkupán ebben a súlyban birkózott, az Ázsia-bajnokságon pedig 63 kilóban lett második. Esélyes lehet. Az orosz NataljaGolcLipatova helyén birkózhat, a vb-ezüst-, és bronzérmes (Taskent), korábbi Európa-bajnok veszélyt jelenthet, tapasztalt versenyző. Az Egyesült Államokat várhatóan a Pánamerikai Játékok győztese, JennyPage képviseli.


/forrás: birkozoszov.hu/