Ground and Pound a gyakorlatban

Ground and Pound



A korábbi, témában megkezdett cikkünket, mely a Ground and pound - földharc az MMA-ban címet viselte, ezúttal gyakorlati tanácsokkal folytatjuk!

Nem akárki lesz segítségetekre ebben, hiszen egy joggal híres-neves, világklasszis MMA edző, korábbi interjú alanyunk, a TriStar feje, Firas Zahabi (Rory MacDonald, GSP edzője) mutat néhány fontos alapot, mely kiegészíti, szemléletesebbé teszi a korábban leírtakat.


Nézzük miről is lesz szó a videóban! Kezdjük rögtön az egyik legfontosabb gyakorlati alappal - ellenfelünk megközelítésekor nagyon kell vigyáznunk a felfelé irányuló rúgásokkal, hiszen ezek rendkívül erősek lehetnek, így pedig azonnal fordíthatnak a meccs kimenetelén.


A másik, hogy a vezető láb enyhén rogyasztva van, ami a térdre irányuló rúgások ellen véd. Egy jól irányzott rúgás szinte megsemmisítheti térdünket egy ilyen pozícióban, amennyiben lábunk teljesen nyújtva van.


A hátul levő kéz az esetleges alacsony, lecsúszó rúgások ellen véd. Bár az ágyék támadása a szabályok értelmében nem legális, Zahabi szerint jobb biztosra mennünk. A testtartás enyhén döntött, az ellenféltől eltartó dőlésszögben.


ground-and-pound-zahabi-1


Az elülső kéz az ellenfél lába felé irányul, a bokát keresi, melynek megfogásával irányítást nyerhet a láb felett. A lábak irányítása szinte minden. Kritikus fontosságú tényező a továbblépéshez, aktív támadáshoz.


Zahabi megközelítésében amint az elülső láb érintkezik, a másikkal körívesen mellé zár. Amint ez megtörtént, csípőből komoly nyomást fejt ki lefelé, miközben továbbra is figyel a lábakra, irányítja azokat és támadásokat indíthat. A csípővel előre és lefelé irányuló nyomás-kifejtés azért is fontos, mert ez már önmagában is egy kontroll, mely valamelyest felszabadítja kezeinket.


ground-and-pound-zahabi-2


Ahogy a videón is látszik, Zahabi igyekszik a földön, hátán fekvő fél csípőjén lévő lábától megszabadulni. Ha mindkét láb a támadó csípőjén van, nehéz vagy lehetetlen lesz támadni, ezért legalább egyet le kell szedni minél hamarabb. Zahabi a videón baljával befelé téríti el ellenfele jobb lábát, majd csípőjét is utána fordítja.


A forgatás értelme és lényege, hogy nem csak, hogy eltéríti a lábat, de a hátul lévő kezet megfelelő helyzetbe hozza a támadáshoz. Innen Zahabi már egy erős ütést indíthat és tovább építheti offenzíváját.


Az ellenfél ugyan gyorsan visszahelyezi lábait támadója csípőjére, hogy távol tartsa, de Zahabi most belső fogással irányítja a bokáknál és hirtelen kifelé löki a lábakat. Ezzel egy időben a csípő elfordításával ismét erőt helyezve ütései mögé támadásba lendül.


ground-and-pound-zahabi-3


A hátán fekvő több dologgal is próbálkozhat ellentámadás gyanánt, így például akár lábsöpréssel is. Természetesen az ilyesmire is figyelni kell, hogy ne adjunk lehetőséget a hatékony ellentámadásra és hasonló, potenciálisan mérkőzés-fordító pillanatokra.


Zahabi három kritikus tényezőt említ a söpréshez, melyet a videó kiemelten be is mutat. Amint ezekből egyet-kettőt megérez, rögtön szabadul és a lerázza a bokáját szorító kezet, majd támadásba lendül.


ground-and-pound-zahabi-4


A videó hátralévő részében további tanácsok láthatóak a De La Riva horog kezelésére, miközben Zahabi alap hibákra is felhívja a figyelmet (pl. arra, hogy soha sem szabad hátat fordítani) és pár további ellentámadás példát is láthatunk.


Jó gyakorlást!


https://www.youtube.com/watch?v=Y4uFk8kS7Lw?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0