Cus D'Amato - Felfedni és felfedezni

Cus D'Amato nevét olyan tanítványok nevei tették világhírűvé, mint Floyd Patterson, José Torres és Mike Tyson. De kis is volt ez az olasz-amerikai edző?

Cus D'Amato és az ifjú Mike Tyson



Kezdetek

Az olasz származású Constantine "Cus" D'Amato Mike Tyson, Floyd Patterson és José Torres edzőjeként vált világhírű edzővé. Olyan emberek, edzők bontogatták szárnyaikat felügyelete alatt, mint Kevin Rooney vagy Teddy Atlas.


Az 1908-ban született D'Amato fiatalkorában papnak készült, később azonban figyelme a boksz felé fordult. Egy rövid ideig amatőrködött, de profi engedélyt sosem kaphatott, mivel egy utcai verekedés során az egyik szeme megsérült.



Bajnokra várva

Első termét - melyben évekig lakott - 1933-ban nyitotta. Elmondása szerint a teremben az eljövendő bajnokra várt. De nem volt szerencséje, mivel felfedezettjeit a kapcsolatokkal bíró menedzserek sorra elhappolták előle. Köztük például olyanokat is, mint Rocky Graziano.




[caption id="attachment_15828" align="aligncenter" width="504"]Cus D'Amato Catskillben Kép a későbbi, Catskill-i teremből[/caption]

Cus D'Amato felügyelete alatt Floyd Patterson 1952-ben olimpiai aranyat szerzett Helsinkiben, majd a profik között végigmanőverezve 21 évesen a legfiatalabb nehézsúlyú bajnokká vált, amikor is az ötödik menetben kiütötte Archie Moore-t. Patterson volt az első olimpiai aranyérmes, aki profi nehézsúlyú címet szerzett.



Mike Tyson

Miután Patterson és menedzseltje, José Torres karrierje véget ért, D'Amato egyfajta remete életet élt. New Yorkba, Catskillbe költözött és termet nyitott. Itt találkozott a fiatal Tysonnal, akit szárnyai alá vett, fiaként nevelt, majd később, Tyson anyjának halála után örökbe is fogadott. Ő nevelte belé úgymond az általa kidolgozott, jellegzetes peek-a-boo stílust is.


Cus D'Amato 16 hónappal tanítványa meccse előtt elhunyt, így már nem láthatta, amint - immáron Kevin Rooney segítségével - Mike Tyson 20 évesen megnyerte a nehézsúlyú világbajnoki címet, megdöntve Floyd Patterson rekordját. Természetesen rövid cikkünk korántsem a teljesség igényével készült, hiszen nem is készülhetett - a legendás edző életéről több könyv, film készült, melyeket az érdeklődőknek érdemes megszerezniük, de a Mike Tyson pályáját bemutató dokukból is mindig megtudni valami újabb, apró kis részletet.


Következzenek Cus D'Amato halhatatlan szavai egy rendkívül szuggesztív videó kíséretében.


https://www.youtube.com/watch?v=m281D1qAjo4

"Nem hozok létre. Amit én teszek az felfedezés és felszínre hozás. Az én dolgom, hogy fogjam a szikrát és fújjam. Amikor kicsi láng lesz belőle, akkor táplálom és addig táplálom, míg hatalmas láng nem lesz belőle. Amikor hatalmas láng, akkor száraz farönköket dobok rá. Ez már tényleg egy rendes tűz."


"Ha eljutsz arra a pontra, hogy nem vagy izgatott és képes vagy ilyesmire, rá kell magad venned, hogy teljesen lazulj el. Légy képes, hogy mindent láss, ami történik és érzékeld, várd az ütéseket. Ez nem lehetséges, amíg el nem lazultál."


"Aki arra gondol vagy azon aggódik, hogy meg fogják ütni, annak nem lesz jó az érzékelése. Tényleg meg fogják ütni. A legfontosabb, hogy, amikor megütnek, izgatott leszel. Amikor megütnek, olyankor kell a legnyugodtabbnak lenned. A legnyugodtabbnak. Egy profi bunyósnak meg kell tanulni, hogy hogyan üssön úgy, hogy őt ne üssék meg, ugyanakkor izgalmas legyen, amit csinál. Erről szól a profi boksz. Okosnak, eszesnek kell lenned és el kell kerülnöd az ütéseket. Ha képes vagy erre, akkor harcos vagy."


"Mi a különbség a hős és a gyáva között? Semmi. Mindketten ugyanazt érzik belül: félnek a haláltól és a fájdalomtól. Amit a hős tesz, az teszi hőssé. És amit a másik nem tesz meg, teszi gyávává."