Sport coaching - A sportoló és a civil ÉN

Sport coaching! Sportoló én, civil én. Ki vagyok a teremben és azon kívül? Mit tehetünk a beszűkülés ellen? Nézzük!

sport coaching - McGregor


A sport coaching egy tág terület, szakág, melybe igen sok minden belefér. Bizonyos átfedések elkerülhetetlenek életünkben, hiszen legyen szó magánéletről vagy sportról, mindenhol önmagunk vagyunk - jó és rossz tulajdonságainkat, problémáinkat, "csomagunkat" visszük magunkkal mindenhová.


Azonban választásainkkal könnyen be is skatulyázhatjuk magunkat, lendülhetünk a szélsőségek felé. Mi hát a megoldás? Egyáltalán miért fontos ez? Következzenek sport coaching rovatunk vezetőjének, Bánóczi Péter szavai, aki ezeket a témákat járja körül kicsit a részleteket boncolgatva.


"Több esetben találkoztam már azzal a helyzettel, hogy nehezen vagy egyáltalán nem sikerül külön választani az egyén sportolás alatti önmagát és a civil életét.


Ha a mindennapjaimnak része a sportom, akkor óhatatlanul felveszem annak a jellemzőit a mindennapi mozgásomban, a beszédben, és az egyéb nonverbális  – azaz nem beszéd általi – kommunikációban is. Úgy érezhetem, hogy amikor az edzőteremben edzek, akkor „vagyok valaki”, míg ha onnan kilépek, akkor pedig „senki”. Ennek következtében elkezdek beszűkülni és csak a szintén odajárókkal és abban a körben mozgókkal érintkezek, mert együtt tudjuk erősíteni egymást és a hasonló érzések összeadódva elviselhetőbbek lesznek.


Ha, ezt felismerem, - vagy valaki emlékeztet rá -, akkor esélyem van arra, hogy kimozduljak ebből. Miért fontos, hogy más impulzusok is érjenek? Miért nem jó a nekem teljesen biztonságos, komfortos közeg? Azért, mert nem fog fejlődni megfelelően a személyiségem. Az ugyanis visszafele is képes mozogni… Természetesen nincs rá garancia, hogy jó társaságba kerülök a sportkörömön kívül, de arra sincs, hogy abban lesz nekem a legjobb.


Mi lehet a megoldás?


Az egysíkú gondolkodás és viselkedés semmiképp nem előnyös önmagam fejlesztése szempontjából. Más mozgásformák időnkénti kipróbálása, új, akár ismeretlen helyszínekre kirándulás lehetőséget adnak arra, hogy idegen impulzusok érjenek és azok által érdekes, színes ismeretekre tegyek szert. Az képes az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtani, aki mer a változatoshoz nyúlni."