Hét magyar érem a 61. Bocskai Emlékversenyen

A 61. Bocskai Ökölvívó Emlékverseny döntőibe 11 ország versenyzői kerültek, a férfiaknál az oroszok 4, a mieink és az ukránok 3-3, a moldávok és kazakok 2-2, az angolok, törökök, kínaiak, grúzok, lengyelek, horvátok 1-1 verenyzővel. A nőknél 3 kínai, két orosz és egy lengyel.


Telt ház várta a finalistákat a debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban. Álmodni sem lehetett volna szebb kezdést annál, ahogy a döntők sora indult. Az ifjúsági Európa-bajnok Virbán Gábor feltette a koronát debreceni szereplésére, az olasz és grúz ellenfele után legyőzte az angol Harvey Hornt is, aki pedig EB ezüstérmes és a Bocskai Emlékverseny két évvel ezelőtti győztese. Nem sikerült neki az ismétlés, Virbán fölényesen kezdett és a kevés tiszta bokszot hozó harmadik menet után 5-0-al zárta a meccset. A 49 kg-ban korábban még nem született magyar siker a Bocskain, Ungvári kétszer is döntős volt, de ő mindkétszer vesztett.


Virbán klubedzője, Erdei Zsolt jó jósnak bizonyult. A mérkőzés előtt így nyilatkozott:


"Az angol inkább a vívó stílusban van otthon. Azonban Gábor előtt sem ismeretlen ez a harcmodor. Jó szemmel ki tudja venni a fejét az ütések elől és ebből tempóban tud ütni."


Így is történt és ezzel Virbán bebiztosította, hogy a magyar ökölvívás idén sem marad arany nélkül a Bocskai emlékversenyen.


"Az első két menet jól ment, de a harmadikban már nem tudtam érvényesülni, az angol akkor már többet talált, én meg belehajoltam a jobb kezébe. Szerencsére az előnyöm kitartott. Szerettem volna ha minden a terveim szerint történt volna, de azért így is elégedettek lehetünk." - fogalmazott az újdonsült aranyérmes.


Virbán lendületét az 52 kg-ban átvette Szaka István is. Az első menet végén nagyon felpörgött a fiatal magyar bajnok és vitte is a menetet. A második menet vége felé egy kemény jobb egyenes landolt Szaka állán, de még mindig vezetett. Szaka teljesítménye a meneteken belül is hullámzó volt, de végül meg lett az arany 5-0-as győzelemmel.


"Életem eddigi legnagyobb győzelme a mai. Volt némi hátrányom: Idősebb is volt az ellenfél és én még sohasem szerepeltem felnőtt nemzetközi tornán. Végig daráltam, de a második menet végén meg voltam fejen. Győzelmem után most már elhiszem, hogy semmi sem lehetetlen a sportban." - nyilatkozta Szaka a mérkőzés után.


A 64 kg-ban a negyedik napra is komoly ellenfelet kapott a súlycsoportba kiránduló, 60 kg-os magyar bajnok, Könnyű Richárd. A Ricsinél egy fejjel magasabb moldáv Dmitri Galagot Eb-n ezüstérmes, rendszeres szereplője ő is a Bocskai Emlékveresnynek. Ha lenne is szépségdíjas mérkőzése a tornának, arra biztosan nem pályázhatott volna ez a meccs, melyet végül 3-2-re nyert meg az egri Könnyű Richárd.


Ugyanakkor a legtökéletesebb bal csapott díjáért versenyben lehetett volna Könnyű, mert a második menetben szépen eltalálta a meglepett moldávot. Ricsi erőteljesen bujkált a moldáv kezei között, testközelből harcosan ment előre. A 64 kg-ban több magyar győzelem is született az elmúlt tíz évben. 2005-ben és 2006-ban Káté Gyula nyert, 2008-ban Görbics Gábor, tavaly pedig Nyéki Georgián állhatott a dobogó tetejére. Könnyű a nyomukba lépett.


"Megérte átesni az eredeti súlyomon? Nem igazán, mert ez a négy nap felért a katasztrófaturizmussal, úgy szétütöttek. Nagyon erős volt a 64 kg. Ma is volt egy komoly holtpontom a második menet közepén, de edzőm, Dorkó Péter biztatása kihúzott a csávából és szó szerint aranyat ért." -  foglalta össze a napot Könnyű Richárd.


A három arany mellett bronzot szerzett még Hámori Ádám és Nagy Bence, illetve a nőknél Gál Mónika és Oláh Eszter.


/A Magyar Ökölvívó Szövetség sajtóanyaga javítva/