Hozd egyenesbe magad! - Dorn terápia

Akik rendszeresen követik portálunkat, tudják, hogy nem csak a küzdősporthoz szűken köthető témákkal foglalkozunk, hanem a regenerálódásra és az egészségünk megőrzésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ehhez kapcsolódik ez a cikkünk is. Dorn terápia!

Dorn terápia

Gerincproblémáktól sokan szenvednek, sportot űző és nem űző emberek egyaránt. Aki személyesen tapasztalta már ennek kellemetlenségeit, az tudja, hogy egy sokáig elhúzódó, rendkívül fájdalmakkal járó út vezet a - sok csupán részleges - gyógyulás felé. A Dorn terápia ezt az utat rövidítheti le jelentősen. 


A terápiát végző Physiovit honlapjáról kigyűjtöttük Nektek a fontosabb tudnivalókat a Dorn terápiáról:


Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, un. blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését változtatják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés.


Megváltozott testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop (gerinc) egyensúlyát. Következményei 3 irányban fejthetik ki hatásukat. A mozgás szervrendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, myofasciális csomók, un. triggerpontok alakulnak ki. A csigolyával kapcsolatban álló szerv működése romlik, mely bizonyos idő eltelte után az adott szerv területén negatív tünetekben nyilvánul meg. Ilyen pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb. Végső sorban pedig pszichés tünetek kialakulásához is vezetnek.


Dorn terápiával ezeket az irányokat egyszerre próbáljuk megragadni és kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. Részben ebben rejlik hatékonysága is. Kezelünk ízületeket, izmokat, belső szervi- és pszichés funkciókat, illetve meridián pontokat egyszerre.


A gyógyító eljárás központi része a gerinc kiigazítása, a csigolya blokádok feloldása. Azonban annak érdekében, hogy ez minél tökéletesebb legyen, szükség van az alsó végtagok hosszkülönbségének kezelésére is. Célunk az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A terápia soha nem lokálisan szemlél, hanem az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépésről lépésre korrigál.


Dorn centrumunkban nap mint nap tapasztaljuk, hogy a különböző területen jelentkező (derék, hát, nyak) gerincpanaszok mellett pácienseinknél 80%-os arányban jelen van a végtagok hosszának egymáshoz viszonyított eltérése is. Az alsó végtagok és a medence kiigazítása nélkül elképzelhetetlen a gerinc korrigálása és a negatív tünetek hosszú távú javítása, majd stabilizálása.


A Dorn terápia lehetőséget ad a helyes önkorrekciós technika megtanulására. Gyakorlati tapasztalat, hogy abban az esetben, amikor valaki csupán kíváncsiságból próbálja ki a terápiát, sokszor már jelen van kellemetlen tüneteket még nem okozó minimális eltérés. Egy Dorn terápia alkalmával ezek könnyen megszüntethetők, kezelhetők.


További információk a Physiovit Facebook-oldalán, illetve a fenti linkre kattintva érhetők el.