Namsaknoi - A muay thai útja

Az alábbiakban a legendás muay thai harcos, az 1979-ben született Namsaknoi Yudthagarngamtorn gondolatait olvashatjátok a muay thai, az edzés és edzői stílusa kapcsán. Érdekes, elgondolkodtató, megfontolandó szavak!

Namsaknoi lead


Namsaknoi az egyik legeredményesebb harcos, aki valaha élt. A győzelmi aránya 300 meccsből 95%-os, ráadásul az egyik legtovább "uralkodó" Lumpinee bajnok, aki olyan nevek ellen győzött, mint Saenchai, Neungpichit Sityodtong, Samkor Kiatmontep vagy Kaolan Kaovichit. A muay thai aranykorának legjobbjai ellen mérkőzött.


Buakaw korábbi termében, a Por Pramuknál ő volt a rangidős. Hat évet töltött Szingapúrban, ahol az Evolve csapatnál számtalan rangos tanítványnak adott átt tudásából. A világ minden tájáról jöttek hozzá, így olyan MMA sztárokkal is dolgozott, mint Rafael Dos Anjos, Tarec Saffiedine vagy Shinya Aoki. Namsaknoi egy ideje saját termét is megnyitotta, így most érthetően minden idejét, energiáját abba fekteti.



Halljuk hát Namsaknoi gondolatait!

"Egy Muay Thai technika végrehajtásának nincsen abszolút HELYES módja. Vannak általános iránymutatások, igen. Koncepciók arról, hogy az egyes technikák hogyan próbálnak fájdalmat okozni. De mindig van helye az apró variációknak. Még Thaiföld különböző régiói is különböző stílusban hajtják végre ugyanazt a technikát.


Oktatóként nem fogom neked azt mondani, hogy amit csinálsz, az rossz. A rúgás az rúgás. De el tudom mondani neked a különbséget egy gyenge és egy erős rúgás között. Általában a finomabb pontok azok, melyeknek nem szentelnek elég figyelmet - egy kis lépés, változtatás a szögön, amelyből a karodat lendíted - és amik drasztikusan javíthatnak az egyensúlyodon, lehetővé téve, hogy hatékonyabban generálj több erőt.


Ha muszáj meghatározni a "helyes" technikát, akkor az a legkisebb ellenállás útja. Az út, ami az egyensúly, gyorsaság és erő optimális harmóniáját biztosítja. Amint elveszted az egyensúlyod, a történések irányítást is elveszíted.


A számodra megfelelő technika lehet, hogy nem megfelelő valaki más számára. Mindenki más. Ne légy túl szigorú magaddal azzal kapcsolatban, hogy "jól" csináld. Helyette, fókuszálj arra, hogy a tested mit érez. Elveszted-e az egyensúlyod minden csapás után? Furcsán érzed magad? Az egyes technikák végrehajtása vajon olyan pozícióba hoz, ahonnan nem tudsz időben védekezni az ellentámadásokkal szemben?


Ezeket vizsgáld meg."


https://www.youtube.com/watch?v=A9QF68eHgfE

/Az ellenfelem.hu fordítása, 2017 (C) - az eredeti ITT/