Öt magyar érem a bakui Grand Slam-viadalon

Harmincegy ország 182 judósa lépett tatamira a hétvégén a bakui Grand Slam-viadalon, amelyen hét magyar judósból öten is érmet szereztek, s még egy pontszerző ötödik helyre is futotta. A fantasztikus hétvégén ők hatan összesen 3260 világranglistapontot gyűjtöttek!

[caption id="attachment_16394" align="aligncenter" width="503"] Fotó: IJF, Marina Mayorova[/caption]

Pupp Réka tovább folytatta remeklését új súlycsoportjában, az 52 kilogrammban a bakui torna első versenynapján. Az Atomerőmű SE húsz esztendős judósa a tavalyi győztes Gili Cohent is legyőzve, három ipponnal jutott be a döntőbe, ahol a román Larisa Florian gyorsan vezetést szerzett ellene, s előnyét nem is engedte ki a kezei közül. Hangyási László és Braun Ákos tanítványa idei második nemzetközi ezüstérmét szerezte úgy, hogy az év elején váltott súlycsoportot.


Ugyancsak pénteken lépett tatamira Szabó Csaba, a kecskeméti judós azonban nem járt sikerrel, egy percen belül vereséget szenvedett kazah riválisától.


Szombaton a ceglédi judósok remekeltek: Ungvári Miklóst az elődöntőben a kétszeres világbajnok Nakaja Riki állította meg, a bronzmérkőzésen azonban javítani tudott olimpiai ezüstérmesünk, s az igen szorosra sikerült leszorítást fiatal ellenfele kénytelen volt lekopogni. Ungvári Miklós az elmúlt esztendőt érem nélkül zárta, a 2017-es évet egy Grand Slam-bronzéremmel nyitotta!


Ungvári Attila győzelemmel kezdte a napot a 81 kilogrammosok csatájában, a második forduló azonban már egy nem várta eredményt hozott, éppen a védjegyévé vált fojtás-technikával kapott ki a mongol Uuganbaatar Otgonbaatartól. A vigaszágon a holland Frank De Wit legyőzésével a fiatalabbik Ungvári testvér is éremért küzdhetett a délután folyamán. A bronzmérkőzés a harmincnégy éves japán Kohara Kenya győzelmét hozta, így Ungvári Attilának a düsseldorfi GP-ezüst után, ezúttal a pontszerző ötödik hely jutott.


A bakui Grand Slam-torna zárónapján mindhárom judósunk felállhatott a dobogóra! A 100 kilogrammos Cirjenics Miklós a bronzmérkőzésen kissé meglepődött, amikor törölték vazari értékű dobását, szerencsére izgalomra nem volt ok, ellenfele belehidalt a dobásába, amelynek leléptetés lett a vége. Az Atomerőmű SE 100 kilósa alighanem kedveli az azeri fővárost, hiszen tavaly ugyanitt ezüstérmet szerzett, s gyakorlatilag azzal biztosított be indulását a riói olimpián.


Bor Barna két győzelemmel máris a döntőben tudhatta magát a nehézsúlyúak mezőnyében, ahol a grúz Guram Tusisvili ezúttal jobbnak bizonyult, az ASE judósának nyakába ezüstérem került. Ez volt a harminc esztendős paksi judós tizenhetedik érme a Judo World Tour-sorozatban! A hétvége győztese Hangyási László lett, az Atomerőmű SE vezetőedzőjének mindhárom versenyzője éremmel térhet haza...




[caption id="attachment_16395" align="aligncenter" width="504"] Fotó: IJF, Marina Mayorova[/caption]

A zárónap harmadik magyar indulója, a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél is remekül szerepelt: egy nyert és egy vesztett mérkőzés után lépett tatamira az bronzéremért, ahol a kazah Albina Amangeldijevának esélyt sem adva, gyönyörű ipponnal biztosította be győzelmét. A megszerzett öt érmünkkel az éremtáblázat tizenharmadik helyén végeztünk ezen a fantasztikus hétvégén, az első három helyet Hollandia (3 arany, 1 ezüst, 0 bronz), Azerbajdzsán (1, 2, 4) és Japán (1, 2, 2) szerezte meg.


/forrás: judoinfo.hu/