Tokió 2020 - Változások az ökölvívásban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghatározta a 2020-as tokiói olimpiai programot.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) Végrehajtó Bizottsági ülésén fontos döntések születtek az elmúlt napokban, többek között a 2020. évi olimpiai program is elfogadásra került.


Az ökölvívás 1904 óta szerepel az olimpiai játékokon, és a nők nagyobb szerepvállalása mellett a sportág megőrizte a 13 hivatalos versenyszámot a tokiói játékokra.  A NOB német elnöke Dr. Thomas Bach egyik legfontosabb célkitűzésének tartja az ifjúság fokozottabb bekapcsolását az olimpiai mozgalomba, valamint a nők teljes egyenjogúsítását, ezek a szempontok az Olympic Agenda 2020 program alappillérei.


Tokióban összesen 324 olimpiai arany kerül kiosztásra 33 sportágban, amely jelentős emelkedés a 2016-os riói ötkarikás játékokhoz képest, a kvóták összesített száma azonban ennek ellenére kevesebb lesz, mint a brazil városban. Mennyiben érinti a változás az ökölvívást 2020-ban? Az első, és legfontosabb döntés, hogy a hölgyek öt súlycsoportban húzhatnak kesztyűt Tokióban, míg az urak összesen nyolc kategóriában mérhetik össze erejüket. Ez a hölgyeknél két extra súlycsoportot jelent, ugyanakkor a férfiaknál ugyanennyivel csökken a kategóriák száma, amely még kiélezettebb küzdelmeket hozhat a kvalifikációs tornákon.


A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség hivatalos közleménye szerint a következő lépés az lesz, hogy az AIBA a szakmai bizottságaival tárgyalásokat folytat az elkövetkező napokban, hogy a lehető legoptimálisabb struktúrát alkalmazza a tokiói programban. Az AIBA szakmai bizottságainak előzetes terveit július végén a Nemzetközi Szövetség Végrehajtó Bizottsági ülését követően hozzák nyilvánosságra.


/A MÖSZ sajtóanyaga/