Az évszázad meccse - Dempsey vs Carpentier

Dempsey vs Carpentier! Az eredeti szuper-meccs, korának szenzációja, mely szinte minden téren rekordokat döntött!

Dempsey vs Carpentier
Előzmények

Az 1921-es év nem tartozott Jack Dempsey legjobb évei közé. Magánélete romokban, az újságok elítélően írtak róla, kellemetlen pletykák és híresztelések keringtek mindenfelé.


Az azt megelőző, tehát az 1920-as évben Dempsey elvált kétes múltú feleségétől, a jogi hercehurca árnyai azonban még bőven ott lebegtek fölötte és kísértették mindennapjaiban. Az eljárás során felbukkanó tanúvallomások, melyek szerint a bajnok inkább részesítette előnyben a bordélyokat, semmint, hogy felelős férjként vagy apaként viselkedjen, szintén nem segítettek.




[caption id="attachment_17542" align="aligncenter" width="504"]Jack Dempsey Jack Dempsey[/caption]

Az európai színtéren közben igen magasra emelkedett egy név, a titáni Dempsey potenciális párja, aki szinte mindenben szöges ellentéte volt a bevonulás alól felmentést kapó amerikainak. Szó, ami szó, hatalmas volt a kontraszt. Georges Carpentier, a félnehézsúlyú világbajnok, a közvélemény előtt igen csak szeretett, tisztelt figura volt. Mielőtt az I. Világháborúba önként jelentkezett volna pilótának, már több súlykategória címét is begyűjtötte.


A franciát a háborúban tett erőfeszítéseiért nemzete legmagasabb rangú kitüntetéseivel díjazták, melyeknek köszönhetően ismertsége, renoméja a legnagyobb sztárok közé emelte. Nem volt hát túl nehéz dolga a promótereknek egy ilyen jellegű történetet tovább sarkítani és a "tigris-szerű", "brutális külsejű" Dempsey-t szembeállítani "Párizs büszkeségével", az "orchidea emberrel", aki egyfajta hősként lett beállítva a közemberek képzeletében.




[caption id="attachment_17550" align="aligncenter" width="504"]Georges Carpentier George Carpentier[/caption]
Előkészületek és rekordok

Itt lépett a képbe a már fentebb említett promóter, Tex Rickard, aki hatalmas lehetőséget látott a Dempsey vs Carpentier párosításban. Tudta, hogy a tömegek képzeletét igazán megragadná a titáni ütközet és magabiztosan ajánlott akkoriban hatalmasnak számító összegeket - Dempsey-nek 300 ezret, Carpentiernek pedig 200-at.


A különböző fogásokkal, trükkökkel aztán igazi jó és rossz harcát csináltak az egészből, a meccset pedig az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepére, Július 4 hétvégéjére tették.




[caption id="attachment_17548" align="aligncenter" width="504"]Dempsey vs Carpentier 91 ezer néző között a távolban a ring szinte a semmibe vész[/caption]

A tömegek pedig jöttek. Ahogy jöttek az újságírók is, a világ minden tájáról. Egy külön stadiont kellett építeni a Dempsey vs Carpentier meccshez, 90 ezer férőhellyel. Végül egy nagyjából 2000 fős, rendőrökből álló "hadsereg" őrizte az egészet és külön osztagok álltak rendelkezésre a hamis jegyek kiszűrésének érdekében. De az utcákon is tömegek várták a fejleményeket.


Ez volt a világ első olyan rendezvénye, ahol a bevételek meghaladták az 1 millió dollárt. Egészen pontosan 1.7 millió dollárt fizetett az autókon, hajókon, vonatokon és még ki tudja min érkező közönség, akik között politikusok, a kor neves szórakoztatói, művészei és egyéb fontosságai is helyet foglaltak. Nem volt még ehhez fogható esemény addig egész Amerikában. Ráadásul, szintén elsőként, a meccset pillanatról-pillanatra közvetítették a rádióban is.



A meccs

[caption id="attachment_17549" align="aligncenter" width="504"]Dempsey vs Carpentier Tömegek követték feszülten a rádió-közvetítést[/caption]

Jack Dempsey álla, stílusa közismerten kemény, "nehezen kezelhető" tényezők voltak. Bár a nyitó menet igen izgalmasra sikerült, "a manassai marcangoló" igen hamar érvényesíteni kezdte akaratát. Ment a francia után, terelte a ringben, átgyalogolt legjobb ütésein és pár menet után világossá tette, hogy nem hagy esélyt neki.


A körülbelül 7-8 kilónyi különbség George Carpentier hátrányára szintén nehezítették dolgát. Hatalmas test-ütéseket szedett be, a negyedikben pedig kétszer le is ment tőlük. Másodjára már nem tudott felállni, kiszámolták.


A Dempsey vs Carpentier összecsapás természetesen utólag is nagy sajtót kapott, köszönhetően főleg a drámai körítésnek, a sztorinak és a két karakteres bunyósnak, akik karrierjükkel, életükkel, nagyban eltérő hátterükkel valóban tömegeket ragadtak meg.


https://www.youtube.com/watch?v=TVu8bHTFUPI