Eddie Bravo - Rubber guard 1x1

Eddie Bravo MMA-ra kihegyezett bjj univerzumának egyik legfontosabb eleme, alapja az ún. rubber guard, melyből mondhatni szinte minden jön. Nézzük hát, miről is van szó!

Eddie Bravo


Eddie Bravo visszatérő vendég oldalunkon - volt már róla szó több cikkünkben is. Ezúttal az általa kidolgozott, MMA-ra kihegyezett rendszer egyik alapelemét, az ún. rubber guardot vesszük egy videó segítségével górcső alá, mely egyszerű, ám nagyszerű, szemléletes módon magyarázza el a lépéseket!


Először is jön a guardba húzás, ahol a kezekkel ellenfelünk nyakát mellkasunkra húzzuk, miközben egyik lábunkkal átfogjuk a derekát. Ez meggátolja a felegyenesedésben. Közben a másik láb az ellenfél csípőjén van.


eddie_bravo-rubber_guard-01


És, hogy miért fontos ez? Nem csak a rubber guard előkészítése miatt, hanem azért is, mert így az ellenfél nem tud előre mozdulni, és az ún. 'stackinget' is meggátolja. Ugyanezen a lábon a térd nagyon közel van a bordákhoz, ami fontos, mert ez szab gátat annak, hogy az ellenfél esetleg visszahúzza a karját, ezzel megmeneküljön vagy megkerülje a guardunkat.


eddie_bravo-rubber_guard-02


Amint a második kép mutatja, az egyik láb az első adandó alkalommal felkerül a nyak mögé, ami már a rubber guard előkészítésének tényleges első fázisa. Ezzel egy időben Bravo elkezdi beúsztatni a lábat nem fogó kezét (jelen esetben balját) a zombi pozícióba.


eddie_bravo-rubber_guard-03


Az egyik láb még mindig a csípőn, így az ellenfél nem tud mozdulni, miközben a felsőtest kifelé kezd mozdulni. Az ellenfél nyaka mögött keresztbe rakott lábunk bokáját közben szorosan fognunk kell. Így az alkarunkkal erős nyomást fejthetünk ki ellenfelünk kulcscsontjára. A bal kéz szorosan öleli a bal lábat, ami azon túl, hogy még szorosabbá teszi az egészet, megóv attól is, hogy az ellenfél kihúzza a beszorított kezét és visszarakja a testünkre. A három ponton kifejtett nyomás nagyon nehézzé teszi az ellenfél számára, hogy stabil bázist találjon magának, az pedig, hogy felegyenesedjen és ütéseket indítson, szinte lehetetlenné válik.


eddie_bravo-rubber_guard-04


A következő lépésben Bravo leveszi a lábát a csípőről, majd elkapja a másik kezével, amivel bal lábát öleli. Így már elengedheti a bal bokáját és becsúsztathatja lábát ellenfele arca elé. A fentebb már említett 'zombi'-val az ellenfél jobbja itt már úgymond a földhöz van szögelve. A jobb láb pedig, amit Bravo a baljával fog, lehetetlenné teszi, hogy az ellenfél elkezdjen tőle elforogoni.


A bal láb az ellenfél jobb vállát támadja - az ízület izolálva van és sebezhetővé válik a különféle támadásokra (pl. omoplata). Közben Bravo jobb kezével az ellenfél fejét is elfelé tolja, ami még inkább kiélezi ezt a helyzetet. Látni lehet, hogy mi következik, csak éppen tenni nem lehet sokat ellene.


eddie_bravo-rubber_guard-05


Bravo elengedi jobb bokáját, kihúzza a lábát, miközben balja továbbra is ellenfele arca előtt, majd az omoplata előkészítésébe kezd. Lábait lefeszíti, amivel ellenfelét a padló irányába szorítja. A korábban a 'zombi'-val leszorított kart most a lábak fogják, de még a csukló is csapdában, mivel Bravo azt saját testéhez szorítja szabad kezével (ami jelen esetben a jobbja). Ebből már nem lehet "kiizmozni" sem. Mivel Bravo gyorsabb volt és hátulról a lábakat is átkarolta, így már bukfencezni sem lehet a menekülés érdekében. Ha mégis megpróbálja valaki, akkor vagy nem sikerül, vagy magával viszi a másikat is, de ettől még nem fog kiszabadulni.


eddie_bravo-rubber_guard-06


Miután nincs sok választási lehetőség, így hasonlóan a videón látottakhoz, sokan választják az átfordulást. Bravo ekkor elengedi a lábakat, oldalsó pozícióba kerül és az ún. twister side controlt használja, ami MMA-ban külön jó, mert nagyon biztonságos a használójára nézve. Bravo felsőteste ellenfele feje környékén van (nem a mellaksán vagy a hasa táján), amivel meggátolja, hogy csak úgy megpróbáljon felülni.


Jobbja ellenfele jobb combjánál, amivel megakadályozza, hogy ellenfele felrúgja térdét csípője felé és elkezdhessen próbálkozni guardba húzni. Balja szorosan ellenfele bal oldalán, amivel elveszi annak lehetőségét, hogy az behúzza saját bal kezét és elkezdjen vele dolgozni. Ráadásul Bravo rajt ül az ellenfél jobb karján, melyet az omoplata eleje óta egy percre sem engedett el. Nyaktól lefelé csapdában. Kellemetlen helyzet. A jobb láb további stabilitást ad és segít erőt kifejteni a leszorításban.


eddie_bravo-rubber_guard-07


Az utolsó szekvencia során Bravo felhúzza hátul lévő lábát, megmarkolja és egy szempillantás alatt mountba fordul. Az MMA-ban ez egy különösen végzetes helyzet lehet. A felül lévő fél azt csinál, amit akar - csapásokat indíthat ököllel, könyökökkel, de további tranzíció során átmehet akár karfeszítésbe is. Ha az alul lévő fél átfordul és felkínálja a hátát, akkor jöhet az RNC vagy egy súlyos csapásokkal elért TKO győzelem.


https://youtu.be/QR0J42UKoSI?feature=oembed&wmode=opaque&rel=0&showinfo=0&modestbranding=0