Világjátékok 2017 - Bearanyozva

A Világjátékokon abszolút és súlycsoport és övszín nélküli Open kategóriájában lett világbajnok Szűcs Kristóf!

Világjátékok Szűcs Kristóf cover

A Világjátékok a nem-olimpiai sportágak legmagasabb szintű versenye, kvázi „olimpiája” ahol 43 sportágban 63 ország közel 5000 élsportolója versenyezhetett a világbajnoki érmekért. Ezek közül öt küzdősport: a kickbox, a szumó, a muay thai, a karate és ju-jitsu harcosai mérhették össze tudásukat. Rangját jelzi, hogy a NOB elnöke, Thomas Bach személyesen nyitotta meg.


Egyébként Magyarországot 15 sportágban 65 sportoló képviselte a sportminisztérium alá tartozó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében és hazánk a rendkívül előkelő 11. helyen végzett az éremtabellán 6 arany, 4-4 ezüst és bronz elnyerésével. A World Games-re benevezni nem lehet, hanem meghívás alapján kerülhetnek be egyes sportágak előző éveiben világranglistára felkerült top 10 sportolói.


Szűcs Kristóf két érme, az egyéni ezüst és az „open” kategóriában, ahol nem számít a súly és az övszín elért aranyérme azért is nagy szó, mert ő saját tehetségéből, alig támogatott kezdő profiként jutott el a csúcsra.


Bár profi pályafutása már korábban indult, mikor Kecskeméten soke Kelemen István tanítványai: Berkes László és Fekete Sándor mesterek keze alatt kezdte tanulni a tradicionális alapokat, mely tudást aztán Max Carvalho csiszolta briliánssá Kristóf tehetségében.



Kristóf 2014-ben a Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Föderáció, az IBJJF felnőtt VB címét nyerte el Los Angelesben és 2015-ben a JJIF bronzérmét a bangkoki VB-n.


Kristóf leghíresebb és legprofibb ellenfele a Világjátékok versenyében az emirátusi Faisal Fahad AL-KETBI volt.


Kristóf a 94 kg-os kategóriában a döntetlen selejtező után a döntőben találkozott az arab világsztárral. Nagyon keményen tartotta magát. Az arab a hat perces meccs első 4 percét nagyon taktikásan gyakorlatilag egy olyan profi alsó-hátsó páros övfogásos csípő rögzítésben töltötte el Kristóf fölött, hogy az sem leszorításnak, sem akciónak nem nevezhető, a bírók mégsem intették meg akció hiánya miatt, sőt mikor kikerültek a tatamiról, ugyanott folytathatták újra középen.


Kristóf korábban egy gyors és szép magas lábfelszedés-átpörgetést indított, ami a küzdőterületen indult ám kívül ért véget, földreviteli pontot mégsem kapott érte. Nem úgy az arab, aki egy félig-meddig kivitelezett lerántásért azonnal kapott 2 pontot amit valójában csak magas ívű dobásért jár.


Kristófot a gallérjánál előre megrántva került vele együtt földre, úgy, hogy a magyar versenyző nem esett el, csupán egyik térdére letérdepelt. Ezzel a túlértékelt két ponttal győzött az arab versenyző 2-0-ra és lett aranyérmes egyéni 94 kg-ban.


Világjátékok Szűcs Kristóf arany

Másnap jött az Open, ahol bárki indulhat. A kék öves Szűcs fekete övesek és akár másfél mázsás ellenfelek közé kerülve 3 elődöntős küzdelem után a döntőben revánsot vett és saját fegyverével legyőzte Al-Ketbit.


A magyar harcos rögzítette ülésben az arabot, bal talpával a jobb kezének bicepszét kifeszítve és szépen tartotta közel négy percig iszonyú koncentrációban.


Az arab többször próbált szabadulni sikertelenül. Kristóf a fight utolsó percében csinált egy fölé-kerülést, amiért az ezúttal sportszerű és tárgyilagos bíró megadta az egy pontot, majd guard pozícióban még további egyet.


„Kölcsönkenyér visszajár” – a magyar fiú egy az egyben 2-0-val, ugyanolyan technikai séma szerint megszerezte a világ első helyét abszolút Open kategóriában!!!!


A magyar versenyző felkészítésében a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség a fizikai szinten túl mentális sport coaching segítséget is nyújtott, melyért köszönet jár Ilyés Gyula mesternek. A Nemzeti Versenysport Szövetség olimpikonoknak kijáró teljes sport és gálaruházatot és profi média megjelenést biztosított.


Kristóf prototípus nemzeti jitsu versenyruhája, amit a szakszövetség a Shogunfight küzdősport ruházati céggel kollaborációban fejlesztett ki a Tatami Venum cég gyártásában, első alkalommal debütált és úgy tűnik óriási szerencsét hozott.


Reméljük hírhedt lesz a tatamikon a magyar korona látványa és ilyen eredmények után sikerülni fog ezt a rendkívül komplex és önvédelemre tökéletesen alkalmazható küzdősportot az iskolai oktatásba is bejuttatni, hogy minél több magyar gyermekből válhasson kitartó felnőtt és akár higgadt küzdőszellemű profi sportoló, aki felküzdi magát a világ tetejére. A példakép mostantól adott!


/A Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség sajtóanyaga/