Canelo vs GGG – Ellentmondások hálójában

Las Vegasban a Canelo vs GGG meccs sem maradhatott botrány nélkül. A pontozólapok furcsasága ellenére azonban egy kétségkívül nagy meccset láthattunk!

Canelo vs GGG lead


A három bíró pontjai alapján döntetlenre kihozott Canelo vs GGG meccs igen csak nagy port kavart. Míg egy bíró közelebb járt a valósághoz (Dave Moretti: 113-115 GGG javára) addig Don Trellának sikerült egy érthetetlen 114-114, Adalaide Byrd pedig a végletekig vitte az őrületet és 118-110-et látott Canelo javára. Mindössze a negyedik és hetedik menetet adta GGG-nek.


Teddy Atlas korrupciót kiáltott, sokan egyszerűen alkalmatlannak, vaknak bélyegezték a pontozóbíró hölgyet. A visszavágóra mindenesetre mindkét fél nyitottnak mutatkozik, így ismét nagy pénz dőlhet majd a kaszinók földjére és a nevadai atlétikai bizottság kasszájába.


Byrd nem először okoz felháborodást. Ő volt az egyetlen, aki Bernard Hopkinst hozta ki győztesnek 2008-ban Joe Calzaghe ellen, 2016-ban pedig a pontozólapokon egyedül nála állt jobban Amir Khan, mint Canelo. De MMA meccseken is alakított már hasonlóan „szépeket”.



A meccsről

Tény, GGG többet ment előre, de ez még nem lehet döntő tényező. A tempó irányítása, az akciók kezdeményezése sem szabadna, hogy önmagában számítson, hiszen a kontextustól, a meccs egészétől és legfőképp a hatékonyságtól nem lehet elválasztani ezeket a faktorokat.


Leginkább csak a tiszta találatoknak kéne számítania és bár Canelo sokszor került a kötelekhez, nem kapott be annyit tisztán és rengetegre válaszolt is legalább olyan tisztán, ha nem tisztábban.  A Compubox számai is erre utalnak, hiszen GGG ugyan többet ütött, 31%-ban volt pontos, míg Canelo valamivel jobb, 33.3%-os arányt hozott.


GGG legnagyobb hibája az volt, hogy egyszerűen teljesen elhanyagolta Canelo testét. Inkább fejvadászosdit játszott, pedig a testütésekkel jobban megállíthatta volna Canelo fejét is gyors kombinációkhoz, egy-egy erős ütéshez. Valószínűleg a kontra-felütéseket akarta elkerülni, de be kellett volna fúrnia a fejét, testre, csípőre menni, aztán fel, de helyette csak nyitányokat akart csinálni a kesztyűket ütve.


Canelo vs GGG

Canelo jól bokszolt, de nem ütött eleget, szemmel láthatóan nagyon figyelt arra, hogy ne fulladjon le. Mindig is ilyen volt – helyenként harcol csak, olyankor akciókat indít, majd taktikázik, pihen, beosztja erejét. Bár nagyobb volt erre a meccsre, kondíciója nem tűnt rosszabbnak, mint máskor. Viszont sokszor arra várt, hogy a kötelekhez érjen és csak ekkor kezdett bokszolni, ezzel pedig magának nehezítette meg a dolgokat. Még akkor is így tett, amikor GGG épp nem nagyon mutatott semmit.


Kicsit neki kellett volna visszább terelnie, hátsó lábra kényszerítenie Golovkint, még akkor is, ha a nyomás-gyakorlás sosem volt fő célja a meccsen. A meccs közepe táján jól jött volna ez neki, hiszen némi helyet nyerhetett volna és több kombinációt tudott volna elengedni.


GGG egyszerűen nem támad már úgy, mint mondjuk anno Macklin ellen. Sokszor hezitálni tűnt, nem tudta olyan jól elvágni Canelo útját. Az álla eddig sem hagyott kétségeket, de ezen a meccsen is villant, hiszen az olyan ütéseken, ami Khant, Kirklandet leterítette, egyszerűen átsétált. De Canelo is kiállta az erőpróbát, utólag megjegyezve, hogy bizony, GGG-nek komoly ereje van. Remek védelme, lábmunkája sokszor meglepte, rossz helyzetbe hozta a gránit-állú Golovkint.


Bár Manny Pacquiao is viccelődött, hogy lehet, az ő ausztráliai meccséről hozták át a bírókat, lássuk be, láttunk már rosszabb döntéseket is pontozólapokon a Canelo vs GGG végeredményénél. Bár jelen sorok írója szerint GGG kb 7 menetet elvitt. Byrdnek az NSAC-nál be kell számolnia pontjairól, hogy mit és hogyan látott, mi viszont leginkább annak örülnénk, ha CJ Ross-al együtt inkább visszavonulna. GGG győzelme egyébként egy menet, a hetedik pontozásán múlott, melyet Don Trella - teljesen érthetetlenül - Canelonak adott.


Részünkről jöhet a Canelo vs GGG 2! Addig is itt egy kis összeállítás, míg a teljes verziót szigorúan levadásszák az Internetről:


https://www.instagram.com/p/BZIQPScHIcC/