Karate Budapest Open - Nagy mezőny, nagy sikerek

Karate Budapest Open! Magyar sikerek a legnagyobb hazai karate versenyen!

[caption id="attachment_17994" align="aligncenter" width="504"]Karate Budapest Open lead fotó: Nagy Ákos[/caption]

Rekordlétszámot hozott a sportág legnagyobb hazai versenyének számító Karate Budapest Open! A huszadszor megrendezett jubileumi eseményen 30 ország közel 1500 sportolója lépett tatamira. A miskolci világkupa óta nem rendeztek ekkora versenyt Magyarországon! És nem csak a létszám volt óriási, hanem a minőség is. A verseny végül 5 ország részére (Szlovákia, Csehország, Ukrajna, Horvátország és természetesen Magyarország) szolgált válogatóul a tenerifei VB-re illetve a Szocsi-i EB-re.


A felnőttek mezőnyében - ahol egyébként szintén nálunk eddig soha nem látott létszám jött össze - több magyar versenyző is itthon tartotta az aranyérmet. Itt voltak az aktuális Világbajnokok is - Valéria Kumizaki, Douglas Brose is. Igazi csemegének számított a szombati nap utolsó kategóriája, a Hayashi különdíjakért megrendezett Open kumite kategória. A férfiaknál a 4 négy díjból 3 itthon maradt, Hárspataki Gábor duplázott. A súlycsoportos elsőség mellett az abszolút kategóriában is diadalmaskodni tudott!


A versenyt megnyitó beszédében Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke kifejtette: esély van arra, hogy a karate a 2020-as tokiói olimpiai bemutatkozás után ott legyen a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is, hiszen a sportág hatalmas népszerűségnek örvend Franciaországban.


Nemcsak hatalmas mezőny vett részt a Pestszentimrei Sportkastélyban, hanem az eddigi legszínvonalasabb Budapest Opent is láthatta a közönség. A 67 kg-os világranglistát vezető venezuelai Andres Maderanak ezúttal csak ezüstérem jutott, miután a döntőben a tavalyi vb-ezüstérmes Tadissi Martial legyőzte dél-amerikai ellenfelét.


Remekelt több másik felnőtt válogatottunk is, akik közül formagyakorlatban a nőknél Sterck Laura lett első (akárcsak az U21-es korosztályban), a férfiaknál pedig Nagy Botond állhatott a dobogó legfelső fokára. Küzdelemben a 75 kg-os Hárspataki Gábor és a +84 kg-os Molnár Dániel sem talált legyőzőre, míg Hárspataki megnyerte a súlycsoport nélküli kategóriát is, a döntőben éppen Tadissit felülmúlva.


A szombaton és vasárnap lebonyolított viadal a magyar fiatalok számára válogatóverseny volt a jövő februári kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra.


/A Magyar Karate Szakszövetség sajtóanyaga, ill. a Goju-Kai Karate Do Szövetség Facebook oldala nyomán/