Legendás meccsek - Mark Kerr vs Leo Vieira

Mark Kerr vs Leo Vieira meccse egy igazi Dávid vs Góliát párosítás volt a 135 kilós amerikai birkózó-szörnyeteg és az épp, hogy 70 kg fölött járó, mára legendává vált Leo Vieira között.

Mark Kerr vs Leo Vieira lead


A CheckMat csapat alapítója, kétszeres ADCC világbajnok, fekete öves kategóriában világbajnok és kétszeres PanAm győztes Vieira sok emlékezetes meccset tudhat a háta mögött. Mégis, tán egyik sem lett annyira híres-hírhedt, mint a Mark Kerr elleni.


Az 1998-ban alapított ADCC 2000 táján kezdett igazán magára találni, mint verseny és megmutatni, hogy valóban komolyan kell venni. A meghívásos alapon működő torna a legjobb judokákat, birkózókat, MMA harcosokat és grapplereket vonultatta fel a világ minden tájáról, hogy az ADCC szabályrendszere szerint előírtaknak megfelelően megküzdjenek egymással.


Az ekkor, 2000-ben 3 éve fekete öves Vieira a -77kg-ba kapott meghívást, Kerr pedig a +99kb-os kategóriába. Itt Josh Barnetten, Rigan Machadon és Ricco Rodriguezen is átgázolt, így szerezve aranyat. De jött az abszolút kategória!


Vieira bár nagyon szépen teljesített első ADCC-s szereplése alkalmával, kissé a radar alatt repült, hiszen mindenki a hatalmas Kerr-re fókuszált, aki egyébként is több UFC nehézsúlyú tornát megnyert ekkoriban, ill. a PRIDE tornákon is sorra zúzta le az embereket. A 'The Smashing Machine' dokuban bemutatott lefelé tartó örvény és összeomlástól ekkor még évek választották el.


Vieira volt az abszolút kategória legkisebb nevezője és a sorsolásnak köszönhetően első meccsnek nem mást dobott a gép, mint Kerrt. Utólag Vieira szerint az lehetett a dolgok mögött, hogy egy könnyű meccset akartak az amerikainak, amin hamar túl lehet, nem fárad ki benne nagyon és mehet tovább a következő ellenfélre. Nem így lett!


A brazil sorra védte az izomkolosszus leviteli kísérleteit, guard pass próbálkozásait, míg a monstrum fáradni nem kezdett. A meccs döntetlen lett, de Vieirától levontak egy pontot, így a meccset tulajdonképp Kerrnek adták.


A találka az egyik leghíresebb, legismertebb lett az ADCC történetében. Ez volt tehát a Mark Kerr vs Leo Vieira összecsapás!


https://youtu.be/Bc8CON4kzJ0?t=50