Jorina Baars - A győztesek nem adják fel!

Jorina Baars lead cover

Jorina Baars! Egy az állóharc legtehetségesebb, leginkább rettegett női harcosával való interjúval egy ideje már adósok vagyunk olvasóinknak. Ugyan a legutóbb Budapesten rendezett Bellator 196 / Bellator Kickboxing 9 gála kapcsán láthattatok vele rövidebb, szinte pár szavas kis szösszeneteket, mi - szokásunkhoz híven - szerettünk volna mélyebbre ásni.

Jorina Baars a motivációs problémákról, példaképekről, életfilozófiájáról és egyebekről! Ne hagyd ki!


ellenfelem.hu: - Hét évesen kezdtél edzeni, 12 évesen már harcoltál. Amikor megkérdezett az edző, hogy mit akarsz, azt felelted, hogy Holland bajnok akarsz lenni. Visszanézve hogy látod, honnan volt ez a nagy elszántság?


Jorina Baars: - Sokféle sportot kipróbáltam a kickbox előtt és mindegyikben jó voltam, de csak pár hónapig élveztem őket. De amikor elkezdtem kickboxolni, beleszerettem. A függőjévé váltam!


e: - Mi volt a különbség? Vagy egyszerűen érezted, ahogy valami a "helyére kattan"?


JB: - Igen, valami olyasmi. De nagyon fiatal voltam, szóval nem tudom pontosan, mi volt más. Talán az is közrejátszott, hogy 8 éves voltam és mivel sok gyerek abbahagyja, nincsenek elegen a fiatalabb korcsoportokban, így pedig a felnőttekkel edzhettem.


e: - Hogyan kezelte a családod? Támogattak az elejétől fogva?


JB: - Igen, mindig támogattak mindenben, amit csináltam. Édesapám 12 éve hunyt el, de addig az összes meccsemen ott volt. Édesanyám már nem bírja megnézni őket. Az amatőr meccseimet viszont mind látta. Manapság már túl kemény, túl sok neki. De támogat engem és nagyon büszke.


e: - Hollandiában értelemszerűen rengeteg inspirációd lehetett. Lucia Rijker, Peter Aerts, Ernesto Hoost, Ramon Dekkers, Rob Kaman, stb. Ki volt rád a legnagyobb hatással stílus, technika vagy épp személyes értelemben, mint ember?


JB: - Fiatalon mindig felnéztem Lucia-ra. Nagyon sokat tett a női kickboxért Hollandiában és világszerte. De mindegyik említett harcos inspirált. Peter annyira kemény! Soha sem adta fel. Imádom a hozzáállását!


Ernesto nagyon perfekcionista. Sokat tanulhattam a meccseiből. Ramon hihetetlenül robbanékony és gyors volt és lesz*rta, hogy ki áll vele szemben. Rob Kamannak pedig a lábrúgásait szerettem, az erőt mögöttük.




[caption id="attachment_18943" align="aligncenter" width="504"]Jorina Baars, Ernesto Hoost Ernesto Hoost társaságában[/caption]

e: - Találkoztál, edzettél bármelyikükkel? Van valami kedves, kedvenc emléked róluk?


JB: - Igen, edzettem Ernestoval és volt egy szeminárium Aertssel. Ernesto nagyon technikás és élveztem a vele való edzést, a kombinációinak elsajátítását.


e: - Mentalitás. Mindig vicces, de nagyon is komoly pólókban látunk, amin ellenfeleidnek üzensz. Pl. "Nagyobb esélyed van arra, hogy lásd Elvist vagy, hogy Bruce Lee-vel bunyózz, mint, hogy legyőzz engem." Mindig ilyen magabiztos voltál?


JB: - Mindig magabiztos voltam. Tudom, mire vagyok képes és szeretem kihívások elé állítani magam. A mottóm: "A győztesek soha sem adják fel. Akik feladják, soha sem győznek." Én mindent beleadok az életben és a ringben is.


e: - Van valami furcsa vagy rossz szokásod, netán valami abszurd dolog, amit imádsz?


JB: - A túl sok kaja :)


e: - A Cyborg meccs 2014-ben volt, de még mindig felemlegetik. Hogy érzel ezzel kapcsolatban? Fárasztó? Vagy örülsz, mert egy kicsit több figyelmet hozott?




[caption id="attachment_18944" align="aligncenter" width="504"]Jorina Baars vs Cris Cyborg Baars Cyborg ellen is remekelni tudott[/caption]

JB: - Örülök, hogy megnyertem, mert valóban adott egy kis lökést a karrieremnek. Chrisnek nem volt ellenfele akkortájt és nekem is elég nehéz volt találnom valakit. Szóval hálás vagyok, hogy kiállt ellenem. Nagyszerű meccs volt.


De évek teltek el és sokkal többet is elértem azóta. Szóval remélem az emberek nem csak úgy fognak látni, mint "azt a csajt, aki legyőzte Cyborg-ot". Szeretném, ha úgy gondolnának rám, mint egy harcosra, aki mindent beleadott a küzdelmeibe. És remélem, hogy inspiráció lehetek a kezdőknek is.


e: - Mit teszel, amikor túlterheltnek érzed magad vagy átmenetileg célt veszítesz? Milyen kérdéseket teszel fel magadnak?


JB: - Kétszer veszítettem el a motivációmat a pályám során. Sok személyes problémám volt, de így is meccseltem. És bár szorosak volt, megnyertem ezeket is. A Martina Jindrová elleni meccsen csúnyán felszakadtam. Valahogy nem voltam teljesen ott azon a meccsen.

De ahogy mondtam, próbálok mindent beleadni a meccseimen. örülök, hogy elég volt a győzelemhez. Az igazi kérdést az edzőim tették fel: - Mit akarsz? Ha így folytatod, komoly kockázatnak teszed ki magad.


Megváltoztattam pár dolgot a magánéletemben és sikerült ismét az edzéshez szükséges motivációra fókuszálnom.


e: - Négy holland, négy európai, hat világbajnoki cím. Mi motivál még mindig? Mi a következő kihívás?


JB: - Egyszerűen imádok harcolni, edzeni. Idén szeretnék négyszer meccsezni, szóval most várom a következő ellenfelet.


Köszönjük az interjút! Várjuk a következő meccset!


https://youtu.be/zLS6uE8eKso?t=11