Töretlen lendülettel – interjú Bélik Tímeával

Sportot váltott és alig több, mint fél év alatt magyar bajnoki címig verekedte magát. Titok nincs, csak kemény munka. Bélik Tímeával beszélgettünk.

[caption id="attachment_19214" align="aligncenter" width="504"] fotó: Simon Máté[/caption]

Súlycsoportjában megnyerte az amatőr MMA Magyar bajnokságot Bélik Tímea, akivel olvasóink egy korábbi interjúban már megismerkedhettek. Timi az egyik legeredményesebb hazai csapat, a Budapest Top Team edzéseit látogatja már jó ideje, a kemény munka pedig beérni látszik. A váltásról, a bajnoki címről és a további tervekről kérdeztük!


ellenfelem.hu: - Thaiboxról váltottál az MMA-ra. Mikor döntötted el, hogy a ketrecben is megmérettetnéd magad?


Bélik Tímea: - Nem tudom meg mondani, hogy pontosan mikor volt az a pont, mikor úgy gondoltam, hogy szeretném magam MMA szabályrendszerben is megmérettetni.  Eleinte kizárt dolognak tartottam, hogy én valaha is kipróbáljam a kevert harcművészeteket, a földharc dilettáns szemmel nem igazán nyerte el a tetszésemet eleinte. Aztán egyszer belekóstoltam a Brazil Jiu-Jitsuba, ami nagyon megtetszett, és talán akkor fordult meg először a fejembe, hogy milyen lehetne ezt verseny körülmények között hasznosítani, mondjuk MMA-ban. De az első gondolattól még legalább egy év eltelt, mire tényleges lépéseket tettem afelé, hogy az MMA-val foglalkozzak.


e.: - A Budapest Top Team csapatát erősíted. Miért pont rájuk esett a választásod?


B.T.: - Igazából az élet így hozta. Fábián Melindával és Rákóczi Renátával gyakran jöttünk össze sparringolni, hogy egymás felkészülését segítsük. Ezeken a sparringokon Melcsi edzője révén Peszlen Ferenc is ott volt, tehát már meg volt a kapcsolat. Sokat emlegették, hogy részt kéne, vegyek az MMA magyar bajnokságonm és én már egyébként is incselkedtem a gondolattal, hogy ki kéne magam próbálni ebbe a szabályrendszerben.  Egy kis elmélkedés után úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam itt is. Természetesen tudtam, hogy az érdi csapatban MMA szabályrendszerre nem fognak tudni felkészíteni, így a Budapest Top Teammel közös munkába kezdtem.  Eleinte a két csapatban párhuzamosan végeztem az edzés munkát, de aztán be kellett látnom, hogy ez így nem működhet, így az HMMAF első fordulója után a Budapest Top Teammel folytattam tovább az utamat. Úgy gondolom, hogy nem is lehetnék jobb csapatban, a remek edzőpartnerek mellett szakmailag magasan képzett edzők adják át tudásukat úgy, hogy az MMA specifikus legyen.


e.: -  Viszonylag rövid idő után a Magyar bajnoki döntőben találtad magad, és Győrben be is gyűjtötted a címet. Mesélj kicsit a cím elhódításáról! Milyen volt a verseny?




[caption id="attachment_19215" align="aligncenter" width="504"] fotó: HMMAF[/caption]

B.T.: - Sajnos a felkészülésemet nehezítették egyes magánéleti tényezők illetve sérülés is, ami miatt úgy éreztem, hogy nem sikerült azt a mennyiségű munkát beletennem, amennyit szerettem volna. Ez nyilván rányomja a bélyegét a lelki és pszichológiai állapotra is, ami azt jelentette, hogy sajnos kicsit kevesebb önbizalommal sikerült a ketrecben lépnem, ráadásul a hazai kedvenc ellen.  Szerencsére a sérülésem ellenére helyt tudtam állni, az ellenfelem törekedett a földharcra és sokat voltam a ketrec falánál, mert megpróbált levinni, de Peszlen Ferenctől és Keszler Dávidtól végig kaptam az instrukciókat a ketrecen kívülről, így mikor földre is kerültünk az esetek nagy százalékában én tudtam dominálni. Kicsit meglepett, mikor többségi döntetlennel extra menetet ítéltek, de szerencsére össze tudtam szedni minden erőmet és az egész menet alatt dominálni tudtam.  Összességében remek tapasztalat volt és rengeteget tanultam belőle, láttuk a hiányosságokat és azt is, hogy mi az, amiben sikerült fejlődnöm.


e.: - A bajnoki cím mindenképpen egy jó visszajelzés a befektetett munkáról. Voltak-e mégis esetleg olyan apróbb hiányosságok, amikről a döntő után beszélgetve azt mondtátok, hogy azt még csiszolni kell?


B.T.: - Természetesen vannak még bőven hiányosságok, de azért dolgozunk, hogy minél kevesebb legyen.  Edzőm az állóharcomat is megreformálta és folyamatosan csiszolja, így abban is bőven van még mit fejlődnöm, és hát természetesen ott van még a birkózás, a brazil jitsu és a judo tudásom is, amit folyamatosan próbálunk fejleszteni. A technikai tényezők mellett még meg kell tanulnom jobban megbirkózni a nehézségekkel és többet kihozni magamból verseny szituációban, mert sajnos ezzel még vannak problémáim.


e.: - Nincs megállás a munkában, hamarosan újra útnak indul a csapat. Merre lesz a következő megmérettetés?


B.T.: - A következő megmérettetés Lengyelországban lesz az EB-n. Igazából nem tudom, hogy pontosan mire számíthatok, de most a legfontosabb a tapasztalatszerzés, persze emellett az se lenne baj, ha arany éremmel tudnék hazatérni.


e.: - Marad az MMA a fő vonal most a pályafutásodban vagy várható, hogy visszatérsz a thaiboxhoz is?


B.T.: - A thaibox válogatott kerettagjaként részt szoktam venni a válogatott edzőtáborban, sajnos a legutóbbit pont kihagytam a sérülésem miatt. Ha van rá lehetőség szeretném magam majd még megmérettetni thai boxban is, de most az MMA ra nagyobb hangsúly került.


e.: - Köszönjük és sok sikert Lengyelországban!