Kozma István - A "Pici" óriás

Kozma István a világ egyik legjobb birkózója volt, két olimpiai bajnoki címe mellett három világ- és egy Európa-bajnoki elsőséget szerzett.

[caption id="attachment_19358" align="aligncenter" width="504"]Kozma István /Forrás: MOB.HU/[/caption]

Kozma István 1939. november 27-én született, sportolni a Ganz-Mávag kosárlabdázójaként kezdett, az utánpótlás-válogatottban fedezte fel Amszterdam olimpiai bajnoka, Keresztes Lajos, aki átcsábította a birkózókhoz. 1958-tól a Budapesti Vasas sportolója lett, kötöttfogásban és szabadfogásban egyaránt versenyzett, de jelentős nemzetközi eredményeit előbbi nehézsúlyában érte el.

Gyorsan nőtt és 198 centis magasságával, 145 kilójával "Pici" amolyan küklopszként emelkedett ki a mezőnyből. Termetéhez képest nagyon is gyors, agilis volt és jól használta hosszú karjait is. Megállathatatlan volt, annak ellenére, hogy krónikus térd-fájással küszködött, nem volt még 25, mikor olimpiai aranyat szerzett.

Három olimpián vett részt, 1960-ban negyedik, 1964-ben és 1968-ban olimpiai bajnok, máig ő az egyetlen magyar birkózó, aki két ötkarikás elsőséget tudott kiharcolni. 1964-ben úgy lett bajnok, hogy az olimpia előtt megsérült, és az orvosok alig akarták elengedni Tokióba. Ott azonban legyőzte a japán Szugijamát, a török Kaplant, a német Dietrichet, a döntőben pedig a szovjet Roscsin ellen döntetlent ért el.

Négy évvel később Mexikóvárosban extrém sérülés zavarta, valaki rácsapta a kezére az autóbusz ajtaját, begyulladt, műtött körömmel küzdött (ráadásul a térde is cipó nagyságúra dagadt, mire a szőnyegre lépett.), és verte a román Busoit, a japán Iszagoit, a finn Uytterhäghát és a bolgár Petrovot, a döntőben pedig ismét a szovjet Roscsinnal küzdve lett aranyérmes.

Mindezt úgy, hogy egy veséje működött. Sajnos ez lett a veszte. Egy viadal után kocsiba ült, hogy hazafurikázza mesterét, Keresztes Lajost, majd befordult az Alkotmány utcába. A Honvéd utcai kereszteződésben belerohant autójába a 15-ös busz. Pici 10 bordája és ép veséje sérült.

Barátai otthonából vitték be az ágyát, matracát, mivel a kórtermi ágyon nem igen fért el. Sajnos csak a műtét közben derült ki, hogy valójában mindig is csak egy veséje működött. Kozma István 30 évesen, 1970. április 9-én, öt nappal autóbalesete után belehalt sérüléseibe.

https://youtu.be/XCbw0F_dtos?t=105

/Az ellenfelem.hu összeállítása/