Mind mapping a küzdősportban


Mind map? Mind mapping? Az elmetérkép ill. az elmetérképezés egy hatékony grafikus módszer, ami egyértelműen segítségünkre lehet!
Brazilian Jiu Jitsu Milton Keynes: RGA-MK

A küzdősportok komplex rendszerek, melyekben sokszor szemmel láthatóan - máskor burkoltabban - a technikák is egyfajta hierarchiákba rendeződnek.

A rengeteg technika, a különböző ötletek, ideák és információ darabok közti kapcsolatokat sokszor csak nagyon lassan, nehezen lehet átlátni. Különösképp igaz ez a kezdőkre.

A jobb megértés, feldolgozás, tisztázás érdekében gyakori, hogy az edzés-napló mellett az ember jegyzeteket is készít ilyen-olyan formában, így nem csak a fejlődését mérheti, követheti, de elmélyítheti tudását, összekötheti azokat a bizonyos pontokat fejben.

De La Riva Blue Belt Requirements | Mapping My BJJ Journey

Itt lép a képbe a mind mapping!

Azon túl, hogy a mind mapping vagy elme-/gondolattérképezés segítségével az információ könnyen struktúrálható, a módszer serkenti a kreativitást, javítja az emlékezést is, ezáltal nagyobb, gyorsabb fokú fejlődést tesz lehetővé.

A mind map (fürtábra) maga a radiáns gondolkodás kifejeződése, leképezése, mely nem csak jegyzetelésre jó, hanem adott koncepciók megértésében, összegzésében, problémák megoldásában és az ötletelésben is segítségünkre lehet!

Egy jól használható vizuális, grafikus technikáról van tehát szó, mely az élet bármely területén alkalmazható. És használják is, hiszen hatékonyabbá teszi a tanulást, hozzásegít a tisztánlátáshoz, növelve a teljesítményt.

BJJ: MindManager mind map template | Biggerplate

A mind mapping egy olyan grafika alapú technika, amelynek célja, hogy a különböző ötletek, ideák és információ darabok közti kapcsolatokat vizualizálja az elmetérkép (mind map) formájában.

Minden leírt tény vagy ötlet görbék és vonalak segítségével kerül összekapcsolásra, ezáltal hozva létre az ötletek és ideák hálózatát.

Az elmetérkép alapvető jellemzői

Nézzük kicsit közelebbről a felépítését!

1) Az elmetérkép tárgya egy központi képben tisztul ki.
2) A fő témák a mind map központjából ágaznak ki.
3) A kiágazó ágak egy kulcsszót tartalmaznak, amely nyomtatott betűvel egy kapcsolódó vonalon helyezkedik el.
4) A főágakhoz kapcsolódnak a kevésbé fontos információk kisebb elágazásokon.
5) Az ágak egy csomópontokkal kapcsolódó szerkezetet alkotnak.

Az elmetérkép az információ megjelenítésének egy nem szokványos, ám igen hatékony megközelítése, amely segítségével jobban elmélyedhetünk egy adott témában,
miközben hozzásegít minket a dolgok tisztább átlátáshoz, ill. a megértéshez.

A módszer természetesen papíron is működik, ám ma már több ingyenes szoftver is a rendelkezésünkre áll, melyek segítségével szintén hamar készíthetünk hatékony elmetérképeket.

/A módszerre vonatkozó részek a dolgozzokosan.hu cikke nyomán/