A technika mögött - Buakaw

buakawtraining

Erő, robbanékonyság, technika. Elválaszthatatlanok egymástól. A fizikai és mentális felkészültség hiányában, ahogy a percek múlnak, technikád jelentősen romlani kezd. A kezeid nem bírod elég magasan tartani, rúgásaid slamposabbá válnak, romlik a lábmunkád. Szép lassan az egész gépezet széthullik. Mindenki ismeri a kondícionálás bizonyos alapjait, technikáit. Itt most mégsem a futásról vagy ugrókötelezésről szeretnénk írni, hanem specifikus gyakorlatokról, melyeket videókon keresztül szemléltetnénk. Az alábbiakban Buakaw Bachamek egy edzését vesszük majd górcső alá.


Buakawot szinte mindenki ismeri, de aki esetleg mégse: A 32 éves Buakaw (eredeti nevén Sombat Banchamek) az egyik legismertebb muay thai harcos manapság. A fehér lótusz pályafutását nyolcéves korában kezdte, 15 évesen került a Por. Pramuk edzőteremhez, melyet aztán hosszú éveken át képviselt (ezért is, bevett szokásként, tiszteletből viselte a Buakaw Por Pramuk nevet). Több mint 370 mérkőzést vívott, országos bajnok és az Omnoj stadion bajnoka is volt. Igazán világszerte ismert 2004-ben lett, amikor egy este alatt megverte Kohiruimaki Taisint, a legendás John Wayne Parrt, és az akkori K-1-bajnok Masatót is Japánban, a K-1 World MAX 2004 tornán.


Nézzük először a videót, aztán bontsuk le gyakorlatokra:




Nézzük hát sorra a gyakorlatokat:

  • Az elsőt gyakran hívják aknacsavarásnak, mivel a rúd végén lévő tárcsák, ill a rúd kiálló vége egy taposóaknára emlékeztetnek. Ennek a törzs megerősítése a lényege és az, hogy a törzsfordító izmokat megerősítse: a legnagyobb lehetséges ívet kell leírni, anélkül, hogy a törzs mozdulna.

  • A második gyakorlattal a feneket és a combhajlító izmokat célozhatjuk meg. A térdeseknél fontos, hogy a mozdulat csúcspontján megfeszítsük hátsónkat, ezzel még tovább növelhetjük a terhelést a hátsó láb fölé eső részén. A cél itt az, hogy a terhelés alatt minél robbanékonyabban jussunk el a térdesig a kitörési pozícióból. Haladóbbak súlyokkal megpakolt mellényt is húzhatnak a gyakorlathoz.

  • A harmadikban az ütések erejének növelése a cél. Ha megfigyelitek, Buakaw lábai a harc közbeni alapállást veszik fel, a hátsó kéz pedig az állat védi. A lábak rogyasztása, az apró lendületvétel/rugózás pontosan a "földből vett" erőt igyekszik átvinni a kezekbe vagyis a nagy, erős ütésekhez szükséges ütő-technikát használja (ez a folyamat az ún. kinetikus összekapcsolás, melyben több izomcsoport dolgozik/aktiválódik egy adott szekvenciában).


Használod valamelyiket a fentebbiek közül? Ha nem, próbáld ki! Amennyiben neked valami más vált be, szívesen hallanánk róla. Írd meg itt vagy a Facebook kommentekben, hogy mit csináltok edzésen és mutasd be a csapatod! Jó társaságban leszel, hiszen olyan nevek mellett jelenhetsz meg, mint a Gracie Barra Farkasok, a Fontana SE, a Grizzly Grappling, a Miskolc Fight Team, a Garage Combat Club vagy a Bushido Kempo Karate Harcművészeti Egyesület. Jelentkezz te is!