III. Nyílt Szenior kempo bajnokság eredményei


Harmadik alkalommal került megrendezésre a Nyílt Senior Kempo Bajnokság október 19-én, ahol különböző harcművészeti stílusok versenyzői mérték össze erejüket, tudásukat. A küzdelmekben a 35 év feletti sportolók életkor, súly, harcművészeti tapasztalat alapján kategorizálva vettek részt. Kemény mérkőzéseket láthattak a nézők rutinos harcosoktól.


A rendezvény fő meccseként harangozták be Kormos László 3.danos mester küzdelmét, aki a kiírás szerint Sanyimanóval bunyózott volna „A full kontakt” versenyszámban. Azonban Gulyás Zsolt váratlanul lemondta a mérkőzést, így a TEK gáláról már ismert Fodor Istvánnal lépett tataminra. A mérkőzést a Rakéta Dojo vezető mestere nyerte, egyhangú pontozással. Kormos Lászlóval beszélgettünk.


- Hogyan készültél a senior bajnokságra?

– Ez a hétvége jónak ígérkezett számomra, mert az ellenfél egy régi kempós lett volna, akivel utoljára 1998-ban edzettem együtt az akkori BSE- edzőtermében. Gulyás Zsolt (Sanyimanó) egy igazi harcos és tiszteletre méltó ellenfél, akinek sok és jelentős mérkőzés van a háta mögött. A család, a munka, a megfelelő edzéstartás és egy kis pihenés mellett mindig akad egy aprócska szelet, amit a tudásom, illetve a kondícióm javítására tudok fordítani. De azt hiszem, ebben a kategóriában és a senior kivitelezésben – ahogy szokták mondani – a „rutin és az évek” az, amire fekteti az alap bizodalmát a versenyző.


- Igényelt-e külön felkészülést részedről ez a mérkőzés?

– Fejben volt egy elképzelésem arról, hogy milyen taktikára építem majd a küzdelmet. A verseny napján azonban sajnos egy váratlan bejelentést kaptunk, miszerint Sanyimanó nyomós ok miatt nem tud megjelenni a rendezvényen. Kicsit kedvemet szegte a hír, de akadt egy súlyban és magasságban hozzám való ellenfél, aki szívesen vállalta a küzdelmet. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy az ellenfelem Fodor István lesz, aki a K1 –és MMA szabályrendszerben már számos mérkőzést tudhat a háta mögött, és rutinos versenyző, aki résztvevője volt a 2014-es TEK gálának is.


- Hogyan értékelnéd a meccset? Számomra sokatmondó volt az, hogy a nézők lélegzet visszafojtva figyelték a mérkőzést, csend volt a teremben.

– Tetszetősnek ígérkezett a küzdelem. Számomra ez nem egy élet-halál küzdelem volt, sokkal inkább nevezném egy jó hangulatú adok-kapok hétvégi kikapcsolódásnak. Az új ellenfél hozzáállása azonban nem tükrözte ezt a remek véleményemet a mérkőzésről. Az öltözőben jelezte, hogy a földrevitel az egyik erőssége, amit alkalmazni is fog, valamint közölte, hogy a kiütést tűzte ki céljául. Alapos bemelegítés után nem volt más hátra, mint tiszta fejjel megoldani 3×2 percben egy újabb helyzetet: egy újabb ellenfél stílusán felülkerekedni és udvariasan a cél felé venni az irányt. A cél számomra az az eredmény, amit a küzdelem során vívott pillanatok adnak össze.


- Az ellenfél tartogatott-e számodra meglepetést?


– Már az első menetben többször próbálkozott földrevitellel, amit kimért térdrúgással vagy villámgyors felütéssel próbáltam megfékezni illetve távol tartani. A Kempó alap tanítása: használd az ellenfél gyengéit és alkalmazd azt ellene. Ezzel a segítséggel a folyamatos elmozgás, váratlan visszatámadás és a láb folyamatos támadása tűnt a leghatékonyabb stratégiának. Az ellenfél megpróbált mindent megtenni az igen erős és folyamatos bombázásaival, amik a célt ugyan elvétve mindig utat nyitottak egy kontra technikának és így a kiütéses győzelmét próbáltam elkerülni. Próbáltam figyelni arra is, hogy az ütőtávolság határait súroljam az elmozgások és a leforgások során. Erre szükség is volt, mert egyetlen pillanatot nem hagyott megállni az erős és kitartó előre nyomuló támadásaival. A második és a harmadik menetben is sikeresen tudtam tartani a taktikámat. A megelőző ütések és első lábbal indított megállító testrúgások kicsit megzavarták, amikor kivitelezhettem egy combra irányított rúgást.  Jó erőben lévő ellenfelem igen keményen helyt állt és a küzdelem heves szellemében az utolsó menetben egy-két szabálytalanabb ütés is elindult részéről, de egy kis szemöldök ráncolással és figyelmeztető erősebb balegyenessel ez gyorsan orvosolva lett. Számomra remek küzdelem volt és örültem, hogy megismerhettem az erős és igen harcias ellenfelemet, akinek ezúton is köszönöm a küzdelmet. Az eredményhirdetés és a dobogó felső fokának elhagyása után az előttem bicegő léptek és a vérző orr egy kis visszaigazolást adott a hirtelen választott taktika sikerességére.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=IRGrHvr5ato?feature=player_embedded]

 EREDMÉNYEK:


B viadal Kezdő +90 Kg

1.Lipcsei László ( Agria)
2.Takács Zoltán ( Sárosd)
3.Dobi András ( Bushido)

B Full Középhaladó 70-80 kg

1.Batu Norbert
2.Tari Ramon
3.Dominó Attila

B Full Középhaladó 80-90 kg

1.Pusztai Zoltán
2.Kilinkó Zoltán
3.Szabó János

Pusztakezes Viadal

1.Kromberger Zsolt
2.Csabai Imre

A full 95 kg

1.Kormos László ( rakéta )
2.Fodor István

A Full 70-75 kg

Szőke Zoltán ( Capitain Dojo)
Kósa Ferenc ( Honvéd Kinizsi)

A full 85-90 kg

Gigor Sándor ( Tápióbicske)
Tézli György ( Muay Thai)

Földharc Kezdő 80-85 kg

Kilinkó Zoltán
Molnárdombi Balázs
Horváth Ferenc

Földharc kezdő 85-90 kg

Sági Zoltán
Both Krisztián
Csabai Imre

Földharc Kezdő 90-95 kg

Takács Zoltán
Lesti Szabolcs

Földharc kezdő +100 Kg

Dobi András
Raczi Zsolt
Sárai Dezső

Földharc Középhaladó +90

File Béla
Szabó János
Majoros László

Földharc Középhaladó 85-90 Kg

Kromberger zsolt
Simon Balázs

Földharc Mester+100 kg

Bányai Levente ( Gracie Barra Pit)
Bognár Levenet( Gyémánt Kempo)

Földharc Mester 75-80 kg

Durkó Zoltán
Gigor Sándor
Szécsi Tamás

Formagyakorlat mester

Palotás Ferenc ( Kismészáros)
Gigor Sándor
Varga Béla ( Shotokan)

Formagyakorlat Középhaladó

Szabó János
Tari Ramon
Simon Balázs

Formagyakorlat Kezdő

Dominó Attila
Both Krisztián
Dobi András

Gigor Sándor (Zen Bu Kan Kempo) Tézli Györggyel( Muay Thai) vívott meg a bajnoki címért. Gigi sensei (1. dan) elmondta, hogy 11 évvel ezelőtt indult utoljára A full kategóriában, azóta szinte kizárólag a pusztakezes viadalban versenyzett.

– Folyamatos felkészülésben vagyok, hetente 4-5 edzést nyomok le. Már megszoktam ezt a mennyiséget, kicsivel nagyobb hangsúlyt kapott a kesztyűzés az utóbbi időben, de külön nem készültem. Nagyon jól éreztem magam a páston, szerintem – és mások szerint is – , igazán hajtós, látványos meccset produkáltunk ” meglett” korunk ellenére.

- Okozott meglepetést a Muay Thai versenyző?

- Mindig tisztelem az ellenfeleimet, legyőzni és nem megsemmisíteni akarom őket. Szerintem is a legnagyobb és legkeményebb összecsapásoknak mindig kézfogással kell kezdődni és végződni! Gratulálok ellenfelemnek, Tézli Györgynek a derék helytálláshoz, úgy gondolom, hogy megmutattuk a fiatalságnak: a harcos szív még 45-50 évesen is képes elismerésre méltó teljesítményre!

Köszönöm mindenkinek a rengeteg gratulációt, szurkolást Lévai Laci Bácsinak és Durkó Zolinak, hogy mögöttem álltak!

/forrás: Faceportal/