Joe Bugner - szívroham után a magyar klasszis

[caption id="attachment_1844" align="aligncenter" width="504"]Ali és Bugner Ali és Bugner[/caption]

Joe Bugner. Ismerős a név? Generációk sora nőtt föl Bud Spencer és Terence Hill filmjein, életre szóló emlékeket begyűjtve. De mellettük számos olyan színész és kaszkadőr is felbukkant, ami nélkül filmjeik nem lennének azok, amik. Az egyik ilyen jellegzetes karakter, Joe Bugner, vagy Bugner József is. De nem csak ezért fontos ismernünk történetét.


Bugner 1950-ben, Szőregen született, Kreul József néven, 1956-ban pedig szüleivel együtt emigrált. Először Angliában, majd Ausztráliában élt. Fiatalon Bugner profi ökölvívó volt, aki nem kisebb klasszisokkal küzdött a ringben, mint Joe Frazier vagy Muhammad Ali, akivel kétszer is találkoztak a kötelek között.


Testalkata és ökölvívó háttere, kinézete jól passzoltak a későbbi  Bud Spencer filmekhez: Akit Bulldózernek hívtak, Seriff az égből, Aranyeső Yuccában, csak hogy néhányat említsünk.


Bugner 1968 és '70 között összesen 31 mérkőzést vívott, '71-ben pedig a legendás Henry Cooperrel is megütközött és elvette Európa-bajnoki, Brit nemzeti bajnoki és a Brit Nemzetközösségi címeit. Bugner '69-től már viszonylag rendszeresen járt az USA-ba is és olyan nevek edzéseit segítette, mint Ali, vagy Liston. Évente nagyjából nyolc meccset vívott ekkoriban, közben többször megvédte Európa-bajnoki övét is.


Élete egyik legjobb teljesítményét talán Joe Frazier ellen hozta, amikor is 18000 őrjöngő néző előtt, a londoni Earls Courtban estek egymásnak. Bugner így nyilatkozott a meccsről:




"Ő volt a legjobb, akivel valaha bunyóztam. Ali sokkal technikásabb, tehetségesebb volt persze, Joe viszont igazi harcos... Ezen a meccsen értem férfivá kisfiúból. Muszáj volt hirtelen felnőni Joe-hoz, különben hamar kicsinált volna.”



Frazier csak pontozással, méghozzá igen szűken nyert.




[caption id="attachment_1845" align="aligncenter" width="504"] A két Joe. Frazier és Bugner 1973-ban.[/caption]

Egy kemény küzdelmekkel teli élet Bugneré, melyben a feladásnak, a könnyebbik útnak vagy rövidítéseknek soha sem volt helye. Nemrégiben ismét egy kemény küzdelemben volt része a magyar harcosnak, ugyanis tavaly kettes típusú diabéteszt állapítottak meg nála, mely végül sajnos szívproblémákhoz és szívrohamhoz vezetett. Bugner szerencsére már jól van és nyilatkozata szerint ezt a meccset sem adja fel csak úgy:




„Nem akasztom szögre a kesztyűimet. 64 éves vagyok, de azért úgy érzem, maradt még pár év az életemből. Viszont nagyon kell figyelnem, mit eszem és iszom. Egy szívrohamot természetesen komolyan kell venni, de eszembe sincs eldobni az életemet.”



/mno.hu, monokli.com nyomán/