A sikerek útján - Szűcs Kristóf

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunk újabb részében ezúttal Szűcs Kristóffal készítettünk interjút. Kristóf első magyarként lett Gi-ben BJJ világbajnok (korábban NoGi-ben Fekete Sándor már szerzett VB aranyat), mellette pedig számos Open és Európa-bajnoki címet tudhat magáénak. Az utóbbi időben ahol elindul, ott szinte kivétel nélkül éremmel (többnyire arannyal) tért haza.


10403455_888547831160550_4347210975443130093_n


Kristóffal a Kiss László ellene megvívott Superfight-ról és az idei tervek mellett a hamarosan megrendezendő X. Hungarian Open-ről is kérdeztük.


e.: - Nemrég megvívtad első NoGi Superfightodat, itthon, Kiss László ellen. Ki az, akivel még szívesen gurulnál hazai terepen ilyen mérkőzésen?


Sz.K.: - Nagyon jó kérdés! Olyan embernek ismerem magam aki szereti a kihívásokat, éppen ezért akárkivel kiállok. Nem tudok olyat mondani akit mindenképp ki akarnék hívni. Szabó Gyulával szerettem volna már egy ideje gurulni, egyszer már küzdöttünk évekkel ezelőtt, de azóta rengeteget ügyesedett, vele szívesen gurulnék.


e.: - Külföldön komoly versenyek épülnek már ilyen Superfight küzdelmekre. Tervezed esetleg a hasonló versenyeken való indulást?


Sz.K.: - Igen, ezek általában meghívásos versenyek illetve többnyire fekete övesek, de ha meghívást kapok semmiképp nem utasítom el.


e.: - A Gi vagy a No Gi áll hozzád közelebb? Ha jól tudom a legtöbb sikered Gi-ben született eddig.


Sz.K.: - Személy szerint a Gi-t jobban szeretem, választékosabbnak tartom, sokkal több lehetőséged van benne, illetve a legtöbb verseny is e köré épül, ezért erre edzünk elsősorban.


10632758_979560305392635_2779452839646378944_n


e.: - Te hogy látod egyébként a Gi vs. NoGi kérdését? Szembe kell állítani egyáltalán a kettőt?


Sz.K.: - Szerintem a Gi és a NoGi összetartozik, mindkettő a Jiu Jitsu része. Egyik edzése segíti a másikat. Ha megnézzük általában ugyan azok nyerik a versenyeket Gi-ben mint akik NoGi-ben, és a legjobb MMA-sok mind edzenek Gi-ben is.


e.: - A sport bjj egy nagyon furcsa, az eredeti koncepció önvédelem-hatékonyságától eltérő irányba indult el. Furcsa szabályok, apróságokon nyert pontok döntenek és az életszerűség kicsit, mintha kezdene kiveszni. Mik a tapasztalataid ilyen téren?


Sz.K.: - Igen, ezzel jár, hogy az "önvédelmi sportból" profi sport lett, és győzelem került előtértbe nem pedig a hogyan. Vegyük példának a judot ami szintén az önvédelemből indult de mára küzdősport lett és ezzel sincs semmi baj. Ugyan ez történik a bjj-vel is, bár én úgy gondolom így is hatékony önvédelmi szempontból és sok helyen még mindig az oktatás részét képezi az önvédelem. Amikor egyszerre ülnek le a földre (double guard pull) vagy a 50/50 guard valóban egy unalmas pozíció és nem túl életszerű de a jiu jitsu része és versenyzőként nem lehet kikerülni. Ha pedig életszerűségről, illetve önvédelemről beszélünk, akkor ki az, aki egyáltalán kimonóban van az utcán?


e.: - Közeleg a 10. hazai BJJ Open. Az eddigi tapasztalataid alapján milyennek látod a hazai versenyt a külföldiek viszonylatában?


Sz.K.: - Mióta a Hungarian Openen versenyzek sosem volt könnyű verseny, nemzetközi szinten is nagy versenynek számít, Kelet Európában talán az egyik legnagyobb. Elég jó mezőny szokott lenni sok külföldi (szlovák, szlovén, horvát, román, szerb stb.) versenyzővel. A versenyzők típusra mások de hasonló szinten mozog az IBJJF versenyekkel.


10174981_1434332490168529_3010306725670169545_n


e.: - Milyen tervezett versenyek vannak még előtted idén?


Sz.K.: - Hungarian Opent sérülés miatt idén ki kell hagynom, de igyekszem rendbe jönni és mihamarabb versenyezni. Legközelebb valószínűleg Belgrádban lépek tatamira a Serbian National Pro Championshipen, ahol a jövő évi Abu Dhabi bajnokságra szeretnék kvalifikálni, majd Zágrábban lesz egy verseny amin szeretnék elindulni.


e.: - Sok sportra - bizonyos a sportággal eltöltött idő után - igaz, hogy pozitív irányba változtatja meg művelőjét. A bjj-re különösképp igaz, hogy nagyon hamar életstílussá, szemléletmóddá válik. Mit adott a sport neked és mennyiben köszönhető a bjj-nek, hogy az vagy ma, aki?


Sz.K.: Teljes mértékben! Mióta megismertem a brazil jiu jitsu-t azóta folyamatosan ez formálja, alakítja az életem. 20 évesen rengeteg gyönyörű helyre eljutottam, rengeteget láttam és életem legboldogabb pillanatait ennek a sportnak köszönhetem. A bjj egy nagyon különleges sport és egyben harcművészet. Amikor elkezded komolyan venni az egész életszemléleted megváltozik, nem csak fittebb, egészségesebb de pozitívabb emberré is válsz aki kész az élet többi terén is az akadályokat könnyedén vészelni. Úgy érzem nem csak jobb atléta, de jobb emberré is váltam tőle.


e.: Köszönjük!