Az árnyékolás leggyakoribb hibái - MMA


Az árnyékolás az edzés egy nagyon fontos eleme - legyen szó MMA-ról, Muay Thai-ról, kickboxról vagy másról. Az árnyékolás során tökéletesíthetünk, finomíthatunk technikánkon, begyakorolhatjuk a helyes mozdulatokat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyakorlat nem feltétlenül tesz mesterré. A rengeteg ismétlés pusztán készség-szinten bevési a dolgokat. Ha a technika rossz, értelemszerűen rossz dolgok rögzülnek, a rosszat pedig elfelejteni sokkal nehezebb, mint eleve jól megtanulni egy adott technikát. A szemléltető videó a cikk alján található, de először menjünk végig rajta és lássuk miről is van szó.


Az egyik leggyakoribb hiba, hogy maga a technika úgymond nem zár légmentesen - szélesebben csapkodnak a karok, az alapállás hibádzik. Fontos, hogy az alapok rendben legyenek, törekedni kell a technikák tökéletes végrehajtására. Azért, mert épp nem élesbe megy a dolog és nincs azonnal látható tétje, nem szabad félvállról venni! Mozogjunk, használjuk a szögeket, használjuk a vizualizációt és képzeljük oda ellenfelünket.


Egy másik hiba, hogy sokan lefelé néznek árnyékolás közben. Ez rossz szokások rögzüléséhez vezet, ahogy azt már fentebb említettük. Egy küzdelemben sem nézel lefelé, miért tennéd hát árnyékolás közben? Nyilván arra kell törekedni, hogy minél többet átvihessünk az árnyékolás közben begyakoroltakból a valós életbe, a valódi küzdelmekbe. Tehát, áll leszorítva, kezek fent és dolgozunk az alapokon: dzseb, mozgás, szögek, 1-2 kombinációk.


Érdemes kicsit felfelé ütni, hiszen nem biztos, hogy ellenfelünk alacsonyabb lesz, a felfelé ütéssel pedig a váll erejét is növelhetjük. Ha nem vagy annyira kreatív az árnyékolásban, akkor se ess pánikba. Menj végig az alapokon, a számsor-szisztémán:






    • 1 dzseb







    • 1-2 dzseb és jobb/bal







    • 1-2-3 dzseb és jobb/bal egyenes, aztán horog





  • 4 - ugyanaz, mint az előbb, de a végére még egy felütést rakunk


Menj végig a számokon, esetleg használj dupla dzsebet (pl. az 1-2-nél két dzsebbel indítasz és utána jön a hátsó jobb vagy bal kezed). Ugyanez a többi technikával.

Ne feledd, hogy nem csak ütni kell és mozogni - fontos, hogy dolgozz az időzítéseden, pozíciókon, az egyensúlyodon, méghozzá úgy, hogy mind támadásaidat, mind védekezésed úgy használod, úgy építed fel, mintha egy valóságos, élő ellenféllel dolgoznál.


Mint minden technikával és hasonlóakkal kapcsolatos cikkünkben, most is azt javasoljuk, hogy menjetek el egy terembe, ahol az alapokat, technikákat és egyebeket személyesen, élőben, profik felügyelete alatt sajátíthatjátok el, azonnali visszajelzéseket, instrukciókat, segítséget kapva fejlődésetekhez.


Jó edzést!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=We1410c1ww0&rel=0&hd=1]