Könyvajánló - A bokszmeccs

Norman Mailer – A bokszmeccs


covers_54904


George Foreman és Muhammad Ali 1974. október 30-án Kinshasa-ban vívott összecsapásának történetét írta meg Norman Mailer, mely aztán 1975-ben került a boltok polcaira, és a mai napig is kapható, Magyarországon is! Idén lesz a 41 éves évfordulója a két legenda találkozójának, és ennek apropóján ezzel a kötettel kezdjük sorozatunkat.




"Aki azt álmodja, hogy legyőz , ébredjen fel, és kérjen bocsánatot érte" - Muhammad Ali


A szerző – aki közismerten Ali jó barátja volt - már a mérkőzés előtt a helyszínre, Afrikába utazott, hogy a lehető legközelebbről szemlélhesse Foreman és Ali minden mozzanatát, az edzőtábortól a mérkőzés utánig. Ali még abba is beleegyezett, hogy egy hajnali futóedzésén is részt vegyen az író.


Ennek a résznek aztán kulcsfontosságú szerepe lesz. A mérkőzés kezdésének időpontja helyi idő szerint hajnali 3 órakor volt, nyilván az időeltolódáshoz alkalmazkodva a közvetítések miatt. Ali minden nap hajnali 3 órakor futni indult, hogy ráhangolja szervezetét a nem éppen megszokott időponthoz.


Nagyon jól érzékelteti a könyv a két ökölvívó legenda nagyságrendekben eltérő személyiségét. Ali szinte minden edzése után sajtótájékoztatót tartott, melyek nagy részben természetesen a saját nagyságának dicsőítéséről szóltak, verseiből idézgetett, a maradék időben pedig Foreman-t „gyengeségeit” firtatta.


Ezzel szemben Foreman sokkalta visszahúzódóbb volt, edzései csendben teltek, a bemelegítéstől eltekintve, mely rendszerint zenére történt a bajnoknál. Ali ebben is teljes ellentéte volt Foreman-nek: nála minden a show-ról szólt ott is.



„Nem képzelem magamról, hogy nagyobb vagyok a régi bajnokoknál. Ezt az egészet kölcsön kaptam, és egyszer majd vissza kell adnom.” – mondta Foreman egy sajtótájékoztatón

aliforeman

A mérkőzés történetén túl az író betekintést enged a '70-es évek Afrikájának aktuális politikai helyzetébe is, az emberek mindennapjaiba. A könyv összes sorában felfedezhető valami, ami alátámasztja, hogy miért is ez a mérkőzés „A bokszmeccs”, még akkor is, ha már minden bokszrajongó ismeri a meccs kimenetelét. Ha belekezdesz az olvasásba, oldalról oldalra haladva várod, hogy elérj végre a várva várt ütközetig, miközben rengeteg háttér-információt tudhatsz meg, ami csak még izgalmasabbá teszi aztán a mérkőzést.


Foreman és Ali egyébként később, '81 után a legjobb barátokká váltak. Foreman állítása szerint '84-re már nagyon megszerették egymást: "Senki sem áll hozzám olyan közel ebben az életben, mint Ali. Miért? Mert az első, zairei harc után életünket az emlékek és fényképek elválaszthatatlanul egybefonták." - mondta.


Amikor Foreman-t a meccsről kérdezték és arról, hogy mi történt, így felelt:


"Vesztettem. Megvert. Azelőtt semmi más csak a bosszú és gyűlölet járt a fejemben, de aztán egyértelművé vált. Soha sem leszek képes megnyerni azt a meccset. El kellett engednem és végül elfogadnom a következtetést Muhammad Aliról: ő a legnagyobb ember, akit valaha ismertem. Nem a legnagyobb bokszoló. Ez túl kevés lenne."


A legendás mérkőzés itt tekinthető meg:


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=55AasOJZzDE&w=420&h=315]


Ami garantálható, hogy a könyvet végigolvasva egészen más szemmel nézhető utána az ökölvívás talán leghíresebb ütközete, mely –mint a könyv- megunhatatlan!


Bízunk benne, hogy kedvet kaptatok a könyvhöz!