Küzdősporttal a kilók ellen - Nnadi Kristóf

Az év kezdetekor divatos fogadalmakat tenni, majd aztán néhány napig/óráig be is tartani. Ritkább esetekben huzamosabb ideig kitartani a megfogadott úton. A divatos fogadalmak közt szerepel a sportolás, mellyel általában a nem kívánt súlyfeleslegtől kívánunk megszabadulni. Erre azonban nem csak a felkapott edzésformák alkalmasak, hanem a küzdősportok is. Példaként szolgálhat Nnadi Kristóf kitartása is!


Nnadi Kristóf


Kristóf régóta kitartóan műveli a küzdősportok egyes ágait, és mellette egyéb funkcionális edzésekkel tesz a megfelelő súly elérése érdekében, és természetesen ennek megtartásához.


"Kiskoromtól kezdve kisebb nagyobb megszakításokkal, de sportoltam valamit, tehát teljesen nyilvánvaló volt számomra a mozgás. Egy jó ideig csak a szinten tartás volt a célom a mozgással (tehát ne hízzak tovább). Technikailag amikor elszántam magam az életmód váltásra, már több éve aktívan küzdő sportoltam, így mondhatom azt, hogy azonnal a küzdősport fele fordultam célom elérése érdekében. Természetesen alapvető edzéseimet kiegészítettem esetenként más, teljesen eltérő sportokkal is, annak érdekében, hogy le tudjam tesztelni saját magamat, valamint hogy célom elérése érdekében próbáltam fellelni azokat a kiegészítő elemeket, amelyek segítségével maximalizálni tudtam saját teljesítő képességemet. 10 évesen kezdtem karate-val és úszással. Ezek után bátyám tornázott velem, az ő által elkezdett "thaywondo" stílus alapjait mutogatva nekem. Jelenleg -lassan 10 éve- Erdős József által alapított Thaywondo Hungary SE.-ben edzek heti rendszerességgel."


A sport, és a mozgás önmagában nem elegendő, teljes életmódváltás szükséges a siker, a cél elérése érdekében, melybe a tudatos táplálkozás is beletartozik. Kristóf erre is odafigyel.













"Nem elegendő elkezdeni mozogni, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás is kritikus. Pontosabban fogalmazva, jobban múlik egy diéta/életmód váltás sikere azon, hogy milyen tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe mint azon, hogy mennyit mozgunk. Személy szerint elsősorban redukáltam a bevitt étel mennyiségét (ami egy magánéleti krízis miatt eleinte nagyon egyszerű volt), majd elkezdtem folyamatosan utána olvasni különféle blogokról, valamint megkérdeztem az ismeretségi köreimbe lévő dietetikusokat, hogy mit és hogyan kéne elhagyni. Amit itt megjegyeznék, mint szerintem fontos dolgot, hogy  nem zártam ki soha semmit az étrendemből, csak lecsökkentettem az adagját, illetve megpróbáltam kedvezőbb tápértékekkel rendelkező variánst választani (alacsonyabb kalória, sok rostanyag, kevesebb szénhidrát stb...), illetve az ételeket is, amit eszek megválogatom, így ugyan úgy eszek húsokat, de ha lehet kerülöm a zsíros falatokat, valamint a köretet is ennek tükrében csinálom mindig. Mivel mindig is szerettem főzni ezért a rendelkezésemre álló alapanyagokból nagyon változatos, és sokszínű étrendet tudtam/tudok kialakítani, és elmondhatom, hogy sosem "éheztem", de mindig finomat ehettem. Egy idő után, amikor elkezdett lassulni a fogyásom, pedig elkezdtem thermogenetikus zsírégetőt szedni, ami nem csak a kilóimra volt pozitív hatással, de az edzéseken nyújtott munkámat is szépen megemelte. Különösen szeretném megköszönni a táplálkozási tanácsokat edzőmnek Erdős Józsefnek, edzőtársamnak Gilányi Atillának, Széman Tesszának, Varga Zoltán étrend-kiegészítőkkel foglalkozó szakembernek, valamint bátyámnak Gavács Richárdnak. Természetesen rengeteg helyről kaptam még tanácsot hogy mit csináljak, illetve milyen hibákat ne kövessek el."




[caption id="attachment_3656" align="aligncenter" width="600"]127 kilósan A harcosok klubja gálán[/caption]



A kezdeti lelkesedés és lendület után rendszerint törvényszerűen következik idővel a mélypont is, ahol a a kevésbé elszántak legtöbb esetben fel is adják.


"Az első ilyen megtorpanás akkor volt amikor elkezdett lassulni a fogyási procedúrám. Őszinte leszek, majdnem elkezdtem pánikolni, hogy biztos rosszul csinálok valamit, biztos túl sokat eszem így is (akkoriban olyan 1500 Kcal körül ettem, napi 2 óra edzéssel). Konzultáltam a témában szakavatott emberekkel, akik megnyugtattak, hogy ez normális. Alapvetően, olyan problémám nem nagyon volt, hogy nem lett volna akaraterőm végigcsinálni azt, amit akartam. Kiskoromban mindig az evésbe menekültem, ha valami történt. Elhatároztam magam akkor, amikor több, súlyosabb trauma és stressz hatására megint ide sodródtam volna, hogy véget vetek ennek a körforgásnak egyszer és mindenkorra!"


"Túl sok évig mentem a másik irányba, ideje a másik ösvényt is végig járni." - tette hozzá még a legvégén.


Kristófot többször láttuk már a Harcosok Klubja Versenysorozat gáláin K-1 szabályrendszerben harcolni, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy példaértékű, amit eddig elért, és kívánjuk neki, hogy mindig legyen elég akarta, hogy ezen az úton maradjon!