Steve Maxwell - Csípőmobilitás gyakorlatsor

maxwellnorwaycamp

Az alábbiakban részletet láthattok egy Steve Maxwell szemináriumból, melyben Steve a csípőmobilitás érdekében mutat be egy ún. movement drill-t, melyet leginkább mozdulatsor-ismétlésként fordíthatunk. A drill maga is egy adott, sokszor ismételt mozdulatra vagy mozdulatsorra utal, a konkrét cél pedig ebben az esetben a mozgékonyság fejlesztése, megőrzése.


Bár Steve első sorban grapplinghez ajánlja a mutatottakat, nem nehéz belátni, hogy sporttól függetlenül, sőt, aktívan sportot nem űzők számára is rendkívül hasznos és szükséges lehet az alábbi egyszerű gyakorlatsor, melyhez - az adott felület keménységétől függően - valószínűleg semmi másra nincs szükségünk, csak saját testünkre.


A kiindulási pozíció


01-maxwell-hip-ellenfelem
Aztán az egyik térdet a földre engedjük

02-maxwell-hip-ellenfelem
Utána a másik láb és a már földön lévő közelít egymáshoz, majd leülünk. Fontos, hogy itt ne csak elengedjük magunkat és fenékre essünk, hanem kontrollált leeresztés legyen! A forduláskor ne mozgasd a lábad, csak váltsd őket, ahogy Steve azt többször is megmutatja a videón (1:16-1:24 között).


03-maxwell-hip-ellenfelem
Az átfordulás/térdváltás után a hátsó láb előre kerül

04-maxwell-hip-ellenfelem
A sarkadat fogod használni, húzod magad és a másik térdeden átgördülsz. Ez a sípcsontgördülés.

05-maxwell-hip-ellenfelem
Ha valaki nagyon merev, kidőlhet oldalra a hátsó láb előrehozásakor

06-maxwell-hip-ellenfelem
A sípcsontgördülés utáni pozícióból egyszerűen felemeljük a lábunk. A sarok a földön marad, ahogy Steve a videón mutatja. Majd lerakjuk a lábunk, leülünk és így tovább.


A csípő kötöttsége esetén - melyhez nagyban hozzájárul a napi rutinná vált ülés - az ágyéki szakasz fog kompenzálni, hogy növelje a mozgástartományt, ennek árát azonban az ágyéki porckorongok fogják később megfizetni. Kezdjünk el mobilitásunkon dolgozni minél előbb és ha lehet, minden nap foglalkozzunk vele!


Jó gyakorlást!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Dr-ZNiHOotk&rel=0&hd=1]