Lábmunka alapok - lépés és fordulás

Mike-Tyson


Nem először ejtünk szót lábmunkáról oldalunkon, hiszen többször is felhívtuk a figyelmet fontosságára, most pedig egy könnyen használható gyakorlatsort mutatunk nektek. Ráadásul a gyakorlás mellett egyben  egy könnyebb kis edzést is végigcsinálhatunk. Természetesen különböző módszerekkel minden gyakorlatsor vagy drill nehezíthető, így ez is, de kezdjük most az alapoknál!


Az alábbiakban mutatott kiegészítők opcionálisak, így nem feltétlenül van rájuk szükséged, csak ha nehezíteni szeretnél a dolgokon. A bemelegítéshez persze nem árt egy ugrókötél, valamint egy szélesebb, jól látható szalag is kell, amivel egy X-et csinálsz a padlóra (kemény talajon, mint beton pl. fel is rajzolhatod krétával akár). Nehezítésként használhatsz majd egy pár 1 vagy 1.5kg-os kézi-súlyzót és elasztikus szalagot vagy boka-súlyokat.


Bemelegítésként csináljuk pár percig a videón látható gyakorlatokat, majd neki is foghatunk a drillnek. Akinek már jól megy, az használhatja a már említett elasztikus szalagot vagy a boka-súlyokat. Ugyanez vonatkozik a kézi-súlyzókra is.


Az X a padlón egyszerűbbé teszi az igazodást az alapálláshoz. Ráadásul ez nem csak bokszhoz jön jól, hiszen mondjuk muay thai-hoz is könnyen hozzáigazítható a gyakorlat. A videóban szép lassan végighaladunk a variációkon - először csak a lábra vonatkozó részt látjátok. Itt még a kezekre, azok állapotára nem figyelünk és ütések sincsenek. Figyeljétek a technikát - lépünk, fordulunk. Figyeljünk, hogy ne forduljunk túl kicsit, de túl se pörögjünk a célon. A stílusunk szerinti, annak megfelelő helyes alapállásba kell érkeznünk.


Az első három percben folyamatosan mozgunk, a kezekre pedig szintén figyelünk - végig fent vannak! A vezető láb visz el oda, ahova el szeretnél jutni. Figyeljünk oda rá. Nem lépünk nagyokat, nem emeljük túl magasra! Az edzés egy folyamat. Ne keserítsen el ha hibázol, ha nem sikerül tökéletesen. Lesznek napok, amikor jobban megy, máskor meg rosszabbul. A lényeg a helyes technika gyakorlása. Meg is kérhetsz valakit, hogy vegye fel lábmunkád, majd otthon tanulmányozhatod hibáid, de természetesen, amint edzéssel kapcsolatos cikkeinkben azt mindig kihangsúlyozzuk és javasoljuk: menj le egy terembe, ahol edzők, profik felügyelete alatt sajátíthatod el a technikákat. Így azonnali visszajelzést kaphatsz, elejét veheted annak, hogy rossz technikák, hibás motorikus reakciók rögzüljenek és sokkal gyorsabban, biztonságosabb körülmények között fejlődhetsz.


Jó edzést!


https://youtu.be/qfvniKSIjWE