A sikerek útján - Fábián Kristóf



[caption id="attachment_4204" align="aligncenter" width="610"]Fabian-Kristof-Hurricane-ellenfelem Fábián Kristóf a Hurricane gálán. Fotó: Bakondi Gábor.[/caption]



A sikerek útján sorozatunk keretein belül tovább folytatjuk hazánk legtehetségesebb sportolóinak, reménységeinek bemutatását. Alábbi interjúnkban a k-1 és Muay Thai szabályrendszerben magyar bajnok, Európa-bajnokságról ezüsttel hazatérő, de a Muay Thai világbajnokságot is megjárt Fábián Kristóffal beszélgettünk!

 
ellenfelem.hu: - Mikor és hogy kerültél kapcsolatba a küzdősportokkal?

 


Fábián Kristóf: - Egészen gyermek koromtól kezdve a sport szerves része az életemnek. Judoztam, fociztam, atletizáltam és végül a kick-box majd a Muay Thai mellett ragadtam le. Engem a sport szeretete mellett a versenyzés öröme éltetett, mindig a legjobb akarok lenni abban amit csinálok. Egy véletlen folytán kerültem az MVSC thai box szakosztályához körülbelül 4 évvel ezelőtt, de ezt a későbbiekben jobban kifejteném.

e: - Mi fogott meg leginkább a Muay Thai-ban, ami miatt végül mellette döntöttél?

FK: - Úgy gondolom a Muay Thai az MMA mellett a legkomplexebb küzdősportnak mondható, pont ez adja a nehézségét, ugyanakkor a szépségét is. Én igazából több küzdősportot is rendkívül szeretek, akár ki is próbálnám magam bennük, de a Muay Thai örök szerelem marad.

e: - Mik a főbb elért eredményeid eddig?

FK: - Voltam már magyar bajnok k-1 és Muay Thai szabályrendszerben, Muay Thai világbajnokságon az első nyolcban, Európa-bajnokságon pedig ezüstérmesként végeztem.

e: - Voltak olyan komoly sérüléseid, kerültél olyan helyzetbe, ami miatt komolyabban pihenőre kényszerültél, netán azon is el kellett gondolkodnod, hogy folytasd-e tovább?

FK: - Szerintem, aki versenyszerűen sportol, élete során sok sérülést szenvedett el ezáltal, ahogyan én is. Kétszer beszakadt már a dobhártyám, volt egy részleges combizomszakadásom, mellkas zúzódásom, meg egy-két szalagsérülésem. Ezek miatt hónapokat nem tudtam teljes értékűen edzeni, változtatni kellet az edzésmunkámon, hogy a sérült részt ne terheljem és pár meccset is kihagyni kényszerültem, azon viszont soha nem gondolkoztam el, hogy a sérülések vagy egyéb okok miatt abbahagynám.

e: - Melyik győzelemre, eredményedre vagy eddig a legbüszkébb és miért? Mesélnél róla kicsit bővebben?

FK: - Sok szép emlékem van itthoni és külföldi küzdelmekről egyaránt, most leginkább 2014-es meccset és eredményt emelnék ki, mert ezek friss élmények. A Hurricane fight-os győzelemnek nagyon örültem. Fontos volt számomra, tudtam hogy tv-ben is leadják a gálát és szerintem sikerült a közönség számára is egy élvezetes, izgalmas bunyót csinálni egy jó versenyzővel szemben, aki kétszeres osztrák bajnok, világkupa győztes és eb bronzérmes. Az eredmények közül az Európa-bajnoki ezüstérmet emelném ki, ami a legnagyobb siker eddigi sportpályafutásom alatt.5 nap alatt 4 meccset játszottam,ez nem egy könnyen szerzett eredmény volt, ettől talán még értékesebb számomra.

e: - Ki vagy kik voltak Rád a legnagyobb hatással, kiktől tanultál a legtöbbet?

FK: - Sok embernek köszönhetem, hogy eljutottam idáig. Most a teljesség igénye nélkül megemlítenék párat. Mint említettem, kick-boxal kezdtem, a nevelő edzőm Budai Zsolt és Budai Barnabás voltak, egykor maguk is sikeres full-contact versenyzők, magyar és nemzetközi szinten is. Nagy hangsúlyt fektettek a kéztechnika gyakorlására, aminek rengeteg hasznát vettem mérkőzéseim során. Mikor a munkájuk miatt befejeződtek náluk az edzések, Láng Zoltánnál kezdtem el thai-boxolni az MVSC-ben. Itt kezdtem igazán gyakorolni a klincset, a térd és könyöktechnikákat, lábbefogásokat. Sok mérkőzésem volt és szép sikereket értünk el. Nagy hatással volt rám Rehák György is. Rengeteget tanultam tőle az edzőtáborok alatt. Óriási tudás van mögötte, emellett sok meccsemen ott volt már a ringsarokban és mentálisan is segített jó állapotba kerülni a nemzetközi versenyeken. Végül, de nem utolsó sorban, kiemelném Jászka Krisztiánt, aki évek óta segíti a felkészülésemet. Sok meccsemen volt ott és mindig, mindenben számíthattam rá, mióta ismerjük egymást. Nekem mindig ő volt a követendő példa. Amilyen fanatizmussal versenyzett, úgy foglalkozik most az edzői teendőivel is.

e: - Beszélnél egy kicsit a csapatodról, edződről nekünk?

FK: - Az MVSC által kínált szerződéssel nem sikerült dűlőre jutnom, így jobbnak láttam külön folytatni. Jászka Krisztiánnal kicsivel több, mint egy éve kezdtük el a saját klubunkat, a Vita Gym-et építgetni, Szakál Szilárd segítségével. Krisztiánnal már egyébként is évek óta heti több alkalommal edzettünk, most már az egész felkészülésemet az ő irányításával fogom végezni. A csapatunk szerintem nagyon gyorsan fejlődik. Fél év után nagyobb terembe kellett költöznünk, és 2014 év végén már saját nevelésű versenyzőink próbálhatták ki magukat a ringben. Célunk, hogy több fiatal versenyzőnk  is nemzetközi szinten sikeres sportolóvá válhasson és emellett a hobbista csapattagjaink igényeit is kielégítsük, ezért külön foglalkozunk a versenyzőkkel, haladókkal és a kezdőkkel is.

[gallery type="slideshow" link="none" ids="4345,4344,4343,4342" orderby="rand"]

e: - Mit adott Neked, ill. mi az, amire megtanított a sport?

FK: - A sport egészséget, önbizalmat, barátokat és rengeteg szép élményt adott. El se tudnám képzelni nélküle az életem.

e: - Mikor és hol láthatunk téged legközelebb akcióban?

FK: - Legközelebb a március 21-22-i Muay Thai OB-n indulok. Rendkívül várom a meccset, mert az Európa-bajnokság után sajnos egy hosszabb pihenőre kényszerültem!

e: - Mi a legjobb tanács, amit valaha hallottál és kitől hallottad?

FK: - Rengeteg jó tanáccsal láttak el mióta versenyzek. Klisének tűnhet, de talán a legjobb az volt, hogy fejben dől el minden. Véleményem szerint sokkal nagyobb szerepe van a sikerekben a mentális felkészültségnek mint azt sokan gondolják.


Köszönjük Kristóf és további sok sikert kívánunk, mind a márciusi gálához, mind pedig azon túl. Reméljük hamarosan ismét beszámolhatunk rólad, mérkőzéseidről és szép eredményekről!