Bemutatkozik a Kistelek Kistérségi Küzdősport Egyesület

Csapatbemutatónk vendége ezúttal Csongrád megyéből érkezik hozzánk, egészen pontosan a Szegedtől nem messze fekvő Kistelekről. A Sípos Dániel vezette 3K (Kistelek Kistérségi Küzdősport) Egyesület történetével ismerkedhettek meg Daninak köszönhetően.


3K Egyesület logoÜdvözlet Minden Kedves Olvasónak és Minden Kedves Sporttársamnak!


A nevem Sípos Dániel, a 3K ( Kistelek Kistérségi Küzdősport )  Egyesület  elnöke és egyik edzője vagyok. Az a megtisztelő lehetőség jutott számomra az ellenfelem.hu jóvoltából, hogy bemutathatom egyesületünket Önöknek, Nektek!


Mindenek előtt néhány szóban szeretném magam is bemutatni. Szóval a nevem fentebb olvasható, 30 éves vagyok, nős, 2 gyermek édesapja, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán végeztem mentőtisztként, jelenleg egy diagnosztikai cégnél és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozom.

Hét évesen kezdtem el judozni, majd ez a sport versenyszerűen kísért el egészen a diplomámig.  Munkám messze sodort a versenyzéstől, éveket kihagytam, majd ahová költöztem, "csak" birkózás volt, így megismerkedtem ezzel a rendkívüli erőt és állóképességet igénylő sporttal is-  3 évet cipőben is koptattam a szőnyeget, de a "GI-feeling" nagyon hiányzott. Egy véletlen folytán- interneten böngészve -találtam rá egy FILA grappling versenyre, amin elindultam kíváncsiságból, egyedül, klub nélkül. A látottak és tapasztaltak még inkább felkeltették az érdeklődésem, hiszen valami jót, valami újat tapasztalhattam. Ezután el szerettem volna jutni kifejezetten grappling jellegű edzésekre is. Hegedűs András barátom ( Sárközi MMA Team ) elvitt magával a Szegedi Küzdősport Klub MMA edzésére, aminek szerves része a grappling is. Itt számtalan kitűnő edzővel és versenyzővel ismerkedtem meg- véleményem szerint igazán minőségi műhely munka folyik-, illetve megismerkedtem  a Global Grappling versenysorozattal is, amely végleg elkötelezett egy új irányba.


2013-ban a kisteleki birkózóknál kezdtünk maroknyian grapplingezni, illetve megpróbáltuk ezt a sportot a klasszikus birkózó edzések közé integrálni, de az ottani edző erről hallani sem akart- akkor és ott az én legnagyobb bánatomra.

A grapplingre azonban igény volt, és én hitet, lojalitást kölcsönöztem ennek a reményteli sportnak,  ezért gondoltam egy merészet, mélyen a saját zsebembe nyúltam, tatamit és egyéb technikai eszközöket vásároltam, OKJ edző tanfolyamot végeztem, valamint pályázat útján rövid idő alatt többed magammal megalapítottam a 3K ( Kistelek Kistérségi Küzdősport ) Egyesületet és 2014 márciusában már saját klubbal és versenyzőkkel tudtunk indulni a debreceni Global Grappling bajnokságon.


Csapatkép


Az idő előrehaladtával letisztulttá vált, hogy versenyzőink nagy része 9-12 év közti fiatal lesz, belőlük lehet sziklaszilárd hidat építeni a régi ( judo, birkózás, japán jiu-jitsu ) és az új iskolák ( brazilian ju-jitsu, grappling, vale-tudo ) között, és nekem feltett szándékom az alatt a híd alatt átsétálni 8-10 év múlva, melyet alapjaitól én építek fel.


Számomra az egyesületünk egy szabad elvű iskola, mely képes befogadni minden ismeretet, tudást, stílust, edzőt, akik és amelyek új ismeretekkel gazdagítanak bennünket és hozzásegítenek a sport testi és szellemi gazdagsághoz; technikákhoz és erőhöz, egészséghez és összetartozáshoz. Mivel a Global Grappling versenyrendszer áll ehhez a szellemiséghez a legközelebb, így legtöbbször ezeken a megmérettetéseken indulunk- igyekszünk a versenysorozat mindegyikén részt venni.


Hetente 3x dolgozunk másfél-két órát GI-ben és NO GI-ben egyaránt, ezeket a foglalkozásokat sokszor tartom én, de jár hozzánk  világbajnok grappler, válogatott birkózó, brazil ju-jitsu edző, profi MMA versenyző, azonban kiemelt figyelmet fordítok a fizikai és technikai edzettségen túl a mentális tréningre is. Azt gondolom, hogy eredményeinkhez nagyban hozzájárul ez utóbbi is.


Sokan még a mai napig lebecsülik ennek az értékét, azonban én ügyelek rá, hogy minden edzésre jusson belőle elegendő. Olvastam egy holland tanulmányban, hogy Michael Phelps úgynevezett "vak szemüvegben" is edz és ilyenkor is pontosan tudja, hogy adott táv változó időtartam alatti leúszásához hány karcsapás kell...iszonyatos tempó közben és nem hibázik, halál pontosan fordul és képes javítani magát fejben...egyszóval a mentális tréning működik és én úgy érzem, hogy versenyzőink nagy részénél nálunk is- érdemes erre figyelni edző kollégáimnak is.


Mentális tréning


Egyesületünk jelenleg 18 fő sportoló taglétszámmal működik, év közben- bár lett volna rá igény -nem engedtem a tagfelvételt- nem szeretnék a minőség rovására mennyiségi javulást, ez nem én lennék és nem is érezném jól magam. Ez az a maximális létszám, amit még ideálisnak tartok, ők azok, akikkel még úgy tudok foglalkozni, ahogy megérdemlik és ahogy az én elképzeléseim szerint érdemben lehet is. Az én edzői munkám ( judo, grappling ) mellett közvetlenül vagy  közvetetten nagyon sokat segít Rabi Tamás ( MMA ), Galisz Péter ( Kelemen Ryu Jitsu, brazilian ju-jitsu , grappling ), Kardos Róbert ( birkózás ), Bacsó Márió ( birkózás, MMA, grappling ), Péter Norbert ( MMA ), Balogh Viktor ( birkózás ).


Meggyőződésem, hogy az edzők személyisége hatással van a sportolók minden nemű fejlődésére, és ez nálunk azért is különösen fontos, mert nagyon fiatal korosztállyal kezdtünk el dolgozni.
Hiszek abban, hogy ha képesek vagyunk utat mutatni, következetes munkájukat szellemi és materiális módon díjazni, akkor már megalapozzuk kitartó énjük kialakulását, mely később tanulmányaikban, munkájukban is kamatozni tudnak. Ha az edzések hatásosak maradnak, a fejlődés eredményes lesz, a siker pedig elkerülhetetlenné válik- az élet minden területén!


Őszintén remélem és bízok benne, hogy az évek előre haladtával az egyesületből egy "családot" is sikerül majd kovácsolnom, melynek sok erős, ügyes, büszke tagja a későbbiekben is úgy gondol majd vissza az itt szerzett tapasztalatokra, mint ahogy ma, sok más klubot csupán stílus-divat irányzata miatt látogató "sportoló" soha nem fog tudni. Én, aki a régi iskolát járhattam és több, mint 15 évet edzhettem egy klubban, mindig örömmel gondolok vissza arra kötelékre, ami csak azok között alakulhatott ki, akik évtizedes munkát töltöttek el együtt annak minden örömével és keserűségével, és így váltak igazi testvérekké, felnőttekké!


Annak a gondolata, hogy ezek a gyerekek 10 év múlva esetleg grappling, vagy egyéb stílus felnőtt  Európa- vagy Világbajnokai lehetnek, akár egy tőlünk független, profi klub égisze és menedzsmentje alatt, még inkább megerősít abban, hogy stabil és tudatos alapokra, progresszívan épített tudáshoz juttassam vagy juttathassam őket.


Ők a jövő és én máris büszke vagyok rájuk!
Persze azt se felejtsük el, hogy néhány év múlva ők fizetik nekünk a sört :-)

Viccen kívül; a szándékaim komolyak, értéket szeretnék teremteni, és ehhez igyekszem tudásom és kapcsolataim legjavát biztosítani! Az eddigi eredményeink alapján úgy érzem, jó úton járunk, úgyhogy folytatjuk!


Baráti és sporttársi üdvözlettel: Sípos Dániel