Megalakult a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség

Nagy pillanat érkezett el a magyar Ju-jitsu szakág életében. Tizenkilenc jogi személy sportszervezet megalapította a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetséget. A körülményekről a frissen megválasztott elnök, dr. Gulyás Richárd Miklós ad tájékoztatást.


MSJJSZ alapítók fotó DÁTUM + felirat


Dr. Gulyás Richárd Miklós sorai:


Magyarországon nagy hagyománya van a Ju-Jitsu harcművészeti ágnak. Habár elsősorban ősi japán budo szakág (a szamurájok gyakorolták), sportként is kiválóan űzhető. Ezt jelzi, hogy az Aikido és a Judo alapítói is a Ju-jitsu mozgásokból fejlesztették ki a saját rendszerüket.


A Ju-jitsu mára oda fejlődött, hogy több versenyrendszerben van világszövetsége, nagy elismertségnek örvend, mint küzdősport. Gondoljunk csak a brazil jitsura, vagy a grapplingre. Ennek köszönhetően fel is vették a sportágakat hivatalosan regisztráló, ún. SportAccord nyilvántartásba.


Magyarországon több, egymástól elszigetelt csoport dolgozott és próbált érvényesülni. A ’90-es évek végén dr. Harnos Imre László Hanshi, Ausztráliában élő nagymester hozott haza VHS felvételeket a nemzetközi sport-jitsu versenyekről. Megbízást adott dr. Nagy-Hinst István Hanshinak, hogy tegyen lépéseket a hazai meghonosítása érdekében. Az első hazai sport-jitsu versenyt 1998-ban rendezték meg Jászapátiban. A megrendezett versenyeken mind több és több Ju-jitsu klub jelent meg, akik tenni is akartak a sport-jitsu fejlődéséért. Több emblematikus harcművész egymásra talált a kezdeményezésben, így együtt megalapították a Magyar Sport-jitsu Szövetséget 2003-ban, melynek 10 tagegyesülete volt. Azóta folyamatosan versenyeznek jitsukák e versenyrendszerben, és több száz sportolót mozgat a szervezet. A tevékenység gyümölcseként számos európai- és világverseny bajnoka nevelkedett ki a szervezetből, mely jelzi a sportszövetség magas szakmai színvonalát.


Idén több más egyesülettel kibővülve (összesen 19 tagszervezettel) megalakult a sportági szakszövetség, mely hatalmas előrelépés a Ju-jitsu magyarországi történetében.
Szándékunk, hogy egyesítsük a különböző iskolák versenyezni szándékozó sportolóit, és továbbfejlesszük a sportágat. Szakszövetségként sokkal több lehetőség nyílik a nemzetközi porondon is. Várunk minden csatlakozni szándékozó sportszervezetet. - zárta sorait az új szakszövetség frissen megválasztott elnöke


Sok sikert kívánunk az új szakszövetségnek!