Pozíciószerzés és ellentámadás - Grappling és MMA

maxresdefault


Az ún. scrambling a közelharc, első sorban a földharc azon része, melynek során a küzdő felek domináns pozícióba igyekeznek kerülni, ill. próbálnak szabadulni és fordítani hátrányos helyzetükön. Ennek része az ún. teknős-pozíció helyes végrehajtása is, melyet úgy veszünk fel, hogy a hátunkat nem kínáljuk fel (hiszen a hátunkra kerülve már sokkal nehezebb lerázni valakit és a hátsó fojtás fenyegető veszélye is megnövekszik), majd azonnal átmegyünk támadásba.


Az első bemutatott drillben pontosan erről van szó. Az ellenfél ún. side-controlból irányít, valahogy ki kell forognunk, de úgy, hogy ne kerüljenek csak úgy egyszerűen a hátunkra. Mit lehet tenni? Tommy Doyle ezt mutatja meg nekünk az alábbi videón (0:33-tól).


A fentebbiek ellentámadását is láthatjuk aztán (1:08-tól). Lábunkat a csípő külső oldalán beakasztjuk (1:20-nál láthatjuk), kezünket ellenfelünk fejének hátsó részére/nyakára helyezzük (1:24), másik kezünkkel pedig megtámaszkodunk. Ezután forgunk, feltérdelünk (1:30-32), kihúzzuk a lábunkat, átfordulunk és támadunk.


Jó gyakorlást!

https://www.youtube.com/watch?v=l-tr_Nf-6G4