A ketrec technikái

ketrec-Aldo-ellenfelem


Korábbi írásunkban utaltunk már rá, miként változik folyamatosan a meta. A birkózók nagy előnyre tettek szert, aztán szép lassan mindenki kezdte beleásni magát a dolgokba és hamarosan már nem lehetett egy kilométerről beugrani a földre-vitelekkel, így a birkózók több hangsúlyt fektettek az ütések és az offenzív, valamint defenzív mozdulatok összekötésére. Ezzel megint előnybe kerültek, mígnem az állóharcosok birkózása nem vált olyan szintűvé, hogy elég hatékonyan megállíthatták volna őket. Amint ez megtörtént, ismét az állóharc felé mozdult el a mérleg nyelve. Jelenleg is ezt látni az MMA legmagasabb szintjein - nagy számú ütések (főleg kombinációk), komoly kardió, magas szintű közelharc-technikák és rendkívül intelligens ketrec-használat.


A ketrec eszköz is, mely nem ritkán része egy-egy stratégiának, akciónak vagy módszernek, hogy a harc kimenetelére a küzdő felek hatással legyenek. Vannak, akik szerint ma még mindig elég kevesen értik ill. fogják fel a ketrec használatának fontosságát. Mivel a színvonal általánosságban véve is rohamléptekkel emelkedik, fontos a pozíciók értése és értelmezése.


Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy ha ellenfelünk hátát a ketrecnek szorítottuk, az olyan, mintha a padlóhoz szorítottuk volna. Amennyiben helyesen alkalmazzuk a megfelelő technikákat elvesszük ellenfelünk mozgásterét, irányíthatjuk, kifáraszthatjuk és pusztító csapásokat vihetünk be, méghozzá úgy, hogy a kockázatok ránk eső részét minimalizáljuk.


Nézzük mi mindent kezdhetünk ezen pozíciókból, ill. hogyan használhatjuk ki ellenfelünk hiányosságait!


Alapvető pozicionálás


Általánosságban véve igaz az MMA-ban, hogy pozícióban lenni fontosabb szinte mindennél. A megfelelő pozíció teszi lehetővé, hogy támadást kezdeményezzünk vagy a szükséges védelmi manőverbe kezdjünk.


Természetesen a pontos alapállásban és kifejtett nyomásban lesznek különbségek, de a pozíció általános alapjai ugyanazok. Ilyen alap például, hogy amikor ellenfelünk hátát a ketrecnek nyomjuk, az erő, a nyomás a lábakból jön, egyenes vonalban, a vállakba. Próbáld válladat ellenfeled szegycsontjába nyomni, egyenesen a ketrecnek.


A nyomást - mely aztán egyenesen vállaidba megy - hátsó lábaddal kell kifejtened. Az elülső lábad helyzetére két lehetőség van. Vagy az ellenfeled lábai között a ketrecnek nyomod (első kép lentebb), mellyel megtöröd egyensúlyát és meggátolod a tranzícióban, az átmenetben vagy kissé hátrább, közel a hátulsó lábadhoz, de egy kiegyensúlyozott pozícióban (második kép). Nézzük meg a lábak ill. a vezető láb helyzetét!


ketrec01

A fejed akkor tartod helyesen, ha mindig fölfelé nézel. Amennyiben jól csinálod, a tarkódon látszódnia kell a redőknek! Amennyiben a fejed kezd elmozdulni innen, ellenfelednek egyre több lehetősége lesz, hogy védekezzen a dolgok ellen, amiket esetleg tervezel. Fontos ellenfeled fejének ketrec falának történő nyomása, mellyel szintén a mozgásteréből veszel el.


ketrec02
Fontos még, hogy legalább egy alsó horgot beakasszunk. Számtalan variáció van, de természetesen attól függ, hogyan és miként szeretnénk kivitelezni, hogy mit szeretnénk elérni a pozícióval. Mégis, van három alapvető pozíció, ami ellenfelünk irányításához elengedhetetlenül szükséges. Az egyik, a magas alsó-horog, ahol is ellenfelünk csuklóját(1) / vállát(2) irányítás alatt tartjuk kezünkkel. Figyeljük meg az első számú képen - a bal kéz az ellenfél jobbját irányítja, míg az alsó-horog magasan, a váll alatt van. A másik képen a bal kéz horga magasan az ellenfél hóna alatt, míg a jobb a vállat fogja és irányítja.


ketrec03-alsohorog

Aztán ott van még a szintén magasan beakasztott alsó-horog, ahol kézfejünk a ketrec falához ér. Ez az ún. biztonsági öv, melyet Chris Leben, egykori UFC harcos mutat be a lentebbi videón.


http://www.youtube.com/watch?v=BV0ec3B8dc0

A szög, melyből a nyomást kell kifejtenünk, attól függ, hogy ellenfelünk magassága nagyjából megegyezik-e a miénkkel, esetleg alacsonyabb vagy netán magasabb nálunk. Amennyiben alacsonyabb, úgy lábainknak annál inkább hátul kell lenniük, annak érdekében a megfelelő nyomást tudjuk kifejteni vállunkkal az ellenfél szegycsontján. Nagyon jó példa erre, amit Jon Jones művelt Daniel Cormier ellen a ketrec falánál (ld az 1-es képet lent).


Arra, hogy mit kell csinálni, ha az ellenfél magasabb, Cain Velasquez Junior Dos Santos elleni meccse a legjobb példa (2-es kép). Amennyiben az ellenfél nagyjából ugyanolyan magas, mint mi, a távolság a kettő között lesz valahol. Meg kell találnunk a pontot, ahonnan megvetve lábainkat kellő nyomást tudunk kifejteni.


ketrec04-kontroll
A földre-vitelek


Az egyik legfontosabb pont vagy kérdés az MMA-ban a levitelek. Bármilyen meglepően hangozhat ez így, de a ketrec falától indított levitelek még mindig elég ritkák viszonylag. Mit tehetünk hát ilyen téren, amikor az ellenfél háta a ketrecnek van nyomva?


Levitelekkel akkor próbálkozhatunk, amikor ellenfelünk úgymond nincs pozícióban. Amennyiben a megfelelő, defenzív pozíciót használja, úgy nagyon nehéz lesz levinni, ha egyáltalán sikerül. Általában három főbb hiba van, amit ilyenkor ki lehet használni: ha az ellenfél csípőjét nem a fejed irányába nyomja, nem követik a szintváltásodat (amikor hirtelen a csípőjére váltasz az álló grappling harc helyett) ill. amikor lábai és a ketrec fala között helyet hagynak.


Az első eset azt jelenti, hogy miután csípője nem a fejünk irányába nyomódik, valószínűleg szemtől-szemben próbálkozik, ami a leviteleket nagyban megkönnyíti. Ebben a pozícióban ugyanis a csípője magasabban lesz, mint a miénk és esetenként még a lábai és a ketrec között is hely lesz. Amennyiben próbál szintet váltani és csípőét a mienkével egy szintre hozni, úgy, hogy közben szemtől-szemben próbálkozik, ezt csak úgy teheti meg, ha lábait a ketrectől odébb veti meg, tehát helyet hagy. Hogy ez miért fontos ill. miért jó nekünk, arra a későbbiekben még visszatérünk.


A szintváltások az erőkarok adta előny maximálásáról szólnak. Általánosságban véve igaz, hogy amikor birkózó technikákkal próbálkozunk a levitelnél, akkor csípőnknek ellenfelünk csípőjénél alacsonyabban kell lennie. Ha ezt el tudjuk érni, számtalan levitelre adódik lehetőségünk. Néhány példa:


http://www.youtube.com/watch?v=UA1e2eN1_iQ

Amennyiben az ellenfél lábai és a ketrec fala között hely van, az azt jelenti, hogy egészen biztosan le tudjuk vinni a megfelelő technika alkalmazásával. Például lábsöprésekkel. Nézzük az alábbi videót Randy Couture visszavonult MMA legenda néhány technikáját. Különösen itt 2:50-nél kell figyelni, ahol Kevin Randlemant pontosan egy ilyen belső söpréssel vitte le. Nyilván más mérkőzések során is alkalmazta a technikát, de itt nagyon szépen, tisztán látszik.


Ha az alapokat megérted, bizonyos helyzetekben a hasonló söprések, levitelek adni fogják magukat. A felhozott példákban megfigyelhetitek, hogy a technika szenvedő alanyának csípője, - akit levisznek-, a támadás pillanatában szembe néz, párhuzamosan. Ahogy egyre jobb leszel a hasonló technikákkal és trükkökkel, megtanulod idővel azt is, hogyan manipuláld az ellenfeled és hozd olyan helyzetbe, ahol ki tudod használni a pozíció adta lehetőségeket.


Irány a terem! Jó gyakorlást!