Flow rolling - avagy a bjj és a flow

rickson-gracie-choke

Mi is az a flow? És hogy jön össze a bjj-vel, a gurulással? A szó eredetileg áradást, áramlást jelent, de egy pszichológiai jelenség ill. az arról alkotott elmélet kapcsán tette úgymond védjegyévé Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás szakértője. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér és időérzékét elveszítve egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik és ez számára boldogságérzést okoz.


A bjj-ben a flow rolling vagy flow gurulás egy eszköz, mellyel az egész eszköztáradat fejlesztheted. Kísérletezhetsz, új elemeket gyakorolhatsz és építhetsz be stílusodba, tranzíciókkal próbálkozhatsz vagy már ismert technikák újfajta kivitelezési módjaival. A flow rolling vagy slowrolling legalább olyan fontos, mint a sparring. Az ilyen jellegű gyakorlás célja tehát a fejlődés. Ha keményen gurultok és minden eszközöd használnod kell, nem nagyon lesz sok lehetőséged kísérletezni, kivéve, ha a partnered nincs veled azonos szinten. A flow rolling nélkül egy idő után stagnálni kezdesz.


Néhány szabály figyelembe vételével komoly fejlődést érhetsz el és igazi örömforrássá válhat a gyakorlás. Amit figyelembe kell venned:


1. Mindig tartsd szem előtt a célt


A flow rolling vagy drill célja nem az, hogy nyerj. A tanulásról szól. Arról, hogy új dolgokat adj eszköztáradhoz és megpróbálj olyan dolgokat, melyek amúgy eszedbe se jutnának vagy sosem próbálnád meg. Nem is az edzésről szól, szóval itt nem kell próbálnod nyerni vagy kopogtatni ellenfeled, de még csak a domináns pozíciókra se kell gondolnod. Egyszerűen a flow állapot elérésére törekszel és majd meglátod mi történik az áramlaton belül.


2. Lassíts és csökkentsd az intenzitást


A legjobb ha egyáltalán nem is foglalkozol ilyesmivel. Ne próbáld kicselezni ellenfeled sebességgel, erővel vagy esetleges méretbeli különbségből származó előnyöddel. Nem kell lezúzni senkit, lefogni erőből vagy hasonlók. Ezzel csak a már berögzött dolgokat vésed be még jobban, melyek ráadásul nem is igazán technikák. Koncentrálj a technikára, mozgásra, a hajlékonyságra, figyelj a légzésedre. Miután nem nyerni próbálsz, így ellazulhatsz. Ebben az ellazult állapotban új világok nyílnak meg és egészen biztosan sokat fogsz tanulni az élményből.


3. 50/50


A flow rollingban senki sem dominál. Ha úgy veszed észre, hogy mégis inkább te irányítasz, ez valószínűleg azért van, mert több erőt használsz, mint partnered. Lehet, hogy magasabb övfokozattal rendelkezel és a technikai fölélyeddel irányítasz, ami egy fokkal jobb ugyan, de a legjobb az, ha teljesen máshogy közelítenéd meg a dolgokat. Kísérletezz valami újjal. Ugyanakkor figyelj, mert ha állandóan te vagy alul és téged irányítanak, akkor a partneredre állnak a fentebbiek. Szólj neki, mert ez így nem flow és neki is tudnia kell, hogy nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztétek.


4. Sub-közelben engedd el


Nem arra játszol, hogy befejezd. Nem is arról van szó, hogy nincsenek sub-próbálkozások, csak arról, hogy elengeded őket. Megfogtál valamit? Érzed, hogy be tudnád fejezni? Engedd el és haladj tovább az áramlattal. Nincs kopogás.


5. Beszélj a partnereddel


Az intenzitás szintje könnyen emelkedni kezdhet, mígnem egy olyan pontra ér, ahol már egyáltalán nem flow rolling, amit csináltok, csak egy edzés. Ha ezt érzed, álljatok meg és kezdjétek újra a megfelelő intenzitással. Először furcsának tűnhet, de hozzá fogsz szokni.


A szabályok röviden tehát:


1. Mindig tartsd szem előtt a célt


2. Lassíts és csökkentsd az intenzitást


3. 50/50


4. Sub-közelben engedd el


5. Beszélj a partnereddel


http://www.youtube.com/watch?v=TlUXO40uhP0

Végezetül pedig álljanak itt a legendás Rickson Gracie szavai:


"Nem a küzdelemben tanulsz, amikor mindenféle feszültség és érzelem jelen van, hanem akkor, amikor jól érzed magad, gördülékenyen és finoman edzel. Addig kell dolgoznod a technikád fejlesztésén, amíg nem érzed magad kényelmesen bármely szituációban. Idővel ki fog fejlődni nálad a technikák egyfajta tudat alatti megértése és reflexekké fognak válni. Csak ha már mindezen túl vagy, akkor leszel készen arra, hogy az adottságaidat elővedd és beépítsd az arzenálodba. Ekkor a technika hatékonysága legalább tízszer jobb lesz."