Gercsák Szabina - Májustól nincs megállás

Gercsák Szabina is utazhat az Eb-re, amelyet az Európa Játékok keretében rendeznek. A viadalt június 25. és 28. között Bakiban tartják. A magyar keretet már kijelölték: a 70 kilós súlycsoportban Gercsák Szabina, a Hell-Miskolci Judo Club tagja léphet tatamira.


A megyeszékhely első ifjúsági olimpiai bajnoka tavaly még a 63 kilogrammos mezőnyben szerepelt, súlyát azonban nem tudta tartani, így egy kategóriával feljebb lép.


Cselgáncs Eb - Nők 63 kg-os súlycsoport


„Az elmúlt évben sok vizsgálaton és mérésen vettünk részt Szabinával – kezdte Flórusz János, a Hell-Miskolci JC elnök-vezetőedzője. – Ezek eredményeképpen olyan „határozatot” kaptunk, amely szerint várhatóan sem a testmagassága, sem a súlya nem fog változni. Ehhez képest csak november végétől februárig 4 centimétert nőtt és ez természetesen magával hozta súlyának gyarapodását is. Ha a mérlegre állt, többségében 68-at nyomott, így rögtön világossá vált számunkra, hogy kiválóságunk tovább nem tarthatja a 63 kilót. Ez az élettel együtt járó tény nyomban számos problémát vetett fel.”

A szakember ezek között megemlítette, hogy Gercsák Szabina a 63 kilós mezőnyben – 500 ponttal – a 30. hely körül állt a világranglistán, a 70-esek mezőnyében viszont a nulláról indult és ez természetesen érzékenyen érintette.

„A magasabb súlycsoportban tanítványom pillanatnyilag csak a 101. helyen tanyázik, és az eddigi 70 pontja sem mondható soknak – folytatta a szakember. – Mivel mi már mindent az olimpiai szemüvegen keresztül nézünk, felkészülésünket és kvalifikációs versenyzésünket is alá kell rendelnünk a 2016-os ötkarikás játékoknak. Rio de Janeiróban a súlycsoport világranglistájának első tizennégy helyezettje indulhat. Ez a szám persze nem végleges, hiszen hozzá kell számolni a zöld kártyásokat, mi azonban erre nem építhetünk. A felsoroltak fényében teljesen átalakítottuk edzésmunkánkat: mintegy öt hete erősítünk, napi két edzést tartunk, hiszen enélkül Szabina nem „rúghatna labdába” a 70 kilósok táborában. A kemény munka következtében fizikai állapota huszonöt százalékkal javult, miközben technikailag továbbra sincs problémája, a legjobbak közé tartozik.”A „megújult” Gercsák Szabina első komoly megmérettetése a május végi, Romániában sorra kerülő, felmérőnek szánt, felnőtt European Open lesz. Ezt követi a júniusi budapesti Grand Prix, majd a bakui kontinensbajnokság.


„Nem veszíthetjük szem elől azt sem, hogy Szabina még jövőre is junior korú lesz – közölte Flórusz János. – Ennek jegyében ebben az évben szerepelni fog az ausztriai Oberwartban sorra kerülő Eb-n, az Egyesült Arab Emírségek-beli Abu-Dhabiban rendezendő vébén, majd az U23-as korcsoportnak a szlovákiai Pozsonyba kiírt Európa-bajnokságán is. A túraterveket kiegészítettük az edzőtáborokkal: ezeket itthon és Spanyolországban tartjuk majd. Szabinán már látszik a fejlődés, ennek következtében pszichésen is felszabadult, könnyebben végzi a nagy megterheléssel járó edzésmunkáját.”


(forrás: judoinfo.hu / boon.hu)