Határok nélkül - Gabriel Varga


Az ellenfelem.hu ezen rovatában határok nélkül beszélgetünk olyan hazánkból elszármazott vagy jelenleg külföldön élő magyarokkal, magyar gyökerekkel rendelkező sportolókkal, akik amatőr, profi, esetleg hobbi szinten űznek valamilyen küzdősportot. Az interjúkkal szeretnénk egy kicsit szó szerint közelebb hozni hozzátok egy más világot, betekintést nyújtani az ottani mindennapokba és élettörténeteken, sorsokon keresztül kicsit a lélek és a sport mélységeibe is bevilágítani.


Sorozatunk harmadik alanya nem más, mint a világ jelenleg legnagyobb, legnívósabb kickbox szervezetének, a GLORY World Series pehelysúlyú bajnoka, a 29 éves Gabriel Varga! Gabriel apai ágon magyar származású, így némi büszkeség és öröm tán joggal tölthet el minket is. Édesapja Shotokan karate oktató volt, így Gabriel nagyon korán, már öt évesen ismerkedni kezdett a karate alapjaival, nyolc évesen pedig már komolyan edzett. Valamikor a második dan megszerzése után Gabriel érdeklődése a full-kontakt küzdelem felé fordult, így találkozott a muay thai és kickbox stílusokkal. Húsz évesen pedig már első, ezen szabályrendszerekben vívott összecsapásain is túl volt.


Gabriel amatőr mérlegén (15-0), eredményei látszott, hogy komoly tehetségről van szó. Ilyen eredmények és számtalan elnyert öv, cím után lépett a profik közé. Rendkívül sokoldalú stílusának köszönhetően könnyedén vált az ütőtávon vívott, technikás bunyó és a kemény közelharc között. Határok nélkül - Gabriel Varga!


ellenfelem.hu: - Szia Gabriel! Először is gratulálunk a nemrégiben megnyert pehelysúlyú GLORY övhöz. Mesélnél nekünk egy kicsit róla, hogyan került a család Kanadába?


Gabriel Varga: - Édesapám ága magyar. Nagyapám és testvérei egészen fiatalon kerültek ide, mikor szüleikkel átköltöztek. Még nem volt rá lehetőségem, hogy meglátogassam Magyarországot, de remélem egyszer összejön.


e: - Amikor kickbox-ra váltottál, azonnal érezted, hogy ez lesz a te sportod?


GV: - Azt már tudtam, mennyire élvezek más küzdősportokat, de a kickbox nagyon gyorsan a kedvencem lett. A másik kedvencem a boksz, de ha egyiket sem csinálhatnám, akkor is valamilyen küzdősporttal foglalkoznék és remélem, hogy egész életemben lehetőségem lesz a küzdősportok körül maradni valamilyen formában.


e: - Hogy reagáltak a szülők, rokonok, barátok, amikor full-kontaktra váltottál?


GV: - Ez egy nagyon lassú váltás volt. Point fightinggal kezdtem, majd jött a no contact Karate, light contact, aztán a full-kontakt, fejre mért ütések nélkül. Csak ezek után következett a kickbox. Ez nagyban segített a körülöttem lévőknek, hogy hozzászokjanak. Igazából csak idegenek aggódnak néha komolyan értem. A családom és barátaim tudják, hogy ésszel edzek és harcolok, így a komolyabb találatok nagyját elkerülöm.


e: - Hogy néznek ki a reggeleid? Van valamilyen rutinod, amit követsz?


GV: - Igazából eléggé össze-vissza vannak a dolgaim. Minden nap finomítanom kell valamin, hogy a beosztásom rugalmas maradjon ahhoz, hogy össze tudjam hangolni az edzéseim a segítőim beosztásával. Néha reggel futok, néha meg este. A futóprorgamom is folyamatosan váltogatom és nagyon ritkán futok ugyanazon a héten kétszer ugyanott. De nagyon fontos a nyújtás is, ezért 10-15 percet minden edzés előtt és után nyújtani szoktam.


e: - Észrevettük, hogy több interjúban előkerül a vizualizáció kérdése, ami ugye már részben vagy egészben a sportpszichológia területe. Mennyire fontos számodra a vizualizáció, a célok kitűzése általánosságban? Mindig így voltált vele?


GV: - Nem, a karrierem elején annyira magabiztos voltam, hogy úgy gondoltam, egyszerűen jobb leszek mindenkinél, így pedig nem láttam szükségesnek. Manapság szeretem elképzelni az esetleges nehézségeket, melyekkel találkozhatok egy küzdelemben. Ez segít, hogy ellenfelem legjobb formájára készüljek és nyugodt maradjak, hiszen pár naponta az egész meccset elképzelem. Azt hiszem az összes jövőbeni bunyómhoz használni fogom már ezt a technikát.


e: - Szintén az eddig hallott interjúkból kiindulva, de úgy tűnt, hogy az övek szinte csak kellékek, nem igazán fontosak. Mesélnél nekünk erről? Mi az, ami hajt, ami visz előre?


GV: - Szeretem az öveimet és boldog, izgatott vagyok, amikor megnyerem őket, de egy-egy bunyúre készülve nem gondolok rájuk. A rájuk történő gondolás nem fog segíteni, hogy jobban teljesítsek. Ami segít az a tudat, hogy a világ legjobbjaival harcolok. Le akarom győzni őket és ez a tudat az igazi eredmény.


e: - Szemmel láthatóan jelenleg nem okoz problémát, de gondoltál rá, hogy utazz az edzések érdekében?


GV: - Gondolkodtam rajta régebben és lehet, hogy útra is kelek majd, de jelenleg Josh Jauncey-val (szintén GLORY harcos) és Jacob testvéremmel edzek, aki bokszoló. Mindketten elit harcosok és amit csinálunk, az működik. Nem tudom még milyen edzőtáboraim lesznek a jövőben, de azt igen, hogy a jelenlegi sparring partnereimmel való edzésekkel magabiztosan indulok a csatákba.


e: - Sok anyagot nézel az ellenfeleidről vagy inkább csak pár fontosabb dolgot igyekszel kiszűrni és magadra koncentrálsz?


GV: - Elég sokat tanulmányozom őket. Szeretem ismerni az erősségeiket és gyengéiket, de a saját erősségeimre is igyekszem fókuszálni. A videók tanulmányozása abban is segít, hogy a küzdelem éjszakáján még nyugodtabb legyek, mivel pontosan tudom mivel állok majd szemben.


e: - Mit tanított neked a kickbox, a sport általánosságban magadról, az életről?


GV: - Erőre, bátorságra tanított. Nincs gyors és könnyű út a csúcsra, legyen szó bármiről. A kemény munkáról és a kitartásról szól az egész. Miután végigjártam ezt a hosszú, sokáig tartó utat a csúcsra, tudom, hogy a többi célomat is elérhetem az életben.


e: - Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál az életben?


GV: - A harccal kapcsolatban azt, hogy "aki a legkeményebben edz, az fog győzni". Ez arra ösztönzött, hogy igazán keményen dolgozzak, jobb formában legyek, mint bárki más, akivel küzdök. Több évnyi küzdelem után ezt annyiban módosítanám, hogy "aki a legkeményebben és legokosabban edz, az fog győzni".


e: - Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk neked!


Az alábbiakban a GLORY 20 gálán Gabriel Varga és az igen veszélyes, technikás Mosab Amrani közötti összecsapást tekinthetitek meg. Ezzel a győzelemmel nyerte el Gabriel a GLORY pehelysúlyú övét és lett a súlycsoport első embere!


http://www.youtube.com/watch?v=JsD2qbo4G8M