Küzdősport és személyiség


Egyedi lehetőség az ellenfelem.hu-n! Segíts Te is, hogy a küzdősportok társadalmi elfogadottsága szélesebb körben is lehetségessé váljon. Az alábbiakban Kőszegi Sámuel beszél nektek röviden kutatása lényegéről, annak fontosságáról, hogy minél többet megtudjunk a tudomány segítségével a különböző küzdősportok lelki jellegzetességeiről és a konklúzióknak megfelelően az információ pozitív irányú kamatoztatásról. A cikk végén lévő kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, azonban komoly segítséget jelenthetnek válaszaid a lentebbiekben tárgyalt kutatással kapcsolatban! Segítségetek előre is köszönjük! Következzenek Kőszegi Sámuel szavai:


A 20. század második felétől kezdve a kutatók nagy számban elkezdtek azzal foglalkozni, hogy egy adott sportágra mely személyiségtípus lenne a legalkalmasabb, azaz előzetes felmérések alapján el lehet-e dönteni, hogy kiből lesz bajnok és kiből nem. Mivel ezen vizsgálatok eredményeit megszámolhatatlanul sok tényező befolyásolja ezért ezen tudományágnak nem sikerült egy olyan konkrét személyiségtípust találni, ami garantálta volna a sikert, vagy legalább is feltétele lett volna. Így kénytelenek voltak fordítva gondolkodni és megnézni azt, hogy egyes sportágak, hogyan alakítják a személyiséget.


A küzdősportok vizsgálatára sok statisztika született, melyek elsősorban a szorongás, félelem, agresszió, önbizalom, depresszió, empátia, türelem faktoraira vetített személyiségformáló hatások kutatását jelentették. Általánosan bebizonyosodott az, hogy az önbizalom, önállóság, önelfogadás növekszik a küzdősportok művelésének hatására, a szorongás, depresszió csökken, a koncentrációs készség pedig javul.



Az agresszivitás kérdése ennél jóval bonyolultabb, hiszen akadnak olyanok, akik szerint a küzdősportok hatására ez a szint is csökken, valamint olyanok is, akik az agresszió mértékének növekedéséről vannak meggyőzve. Természetesen ez rengeteg mindentől függ, többek között a küzdősport típusától, a légkörtől, az edző személyétől és nem utolsó sorban az adott területre jellemző társadalmi normáktól és kultúrától.


Hasonló helyzet áll elő a pozitív szociális viselkedés, empátia és a küzdősportok kapcsolatának vizsgálata során is. Ezen eredményeket olvasva azonban fontos figyelembe vennünk azt, hogy a legtöbb kutatás alanyai tradicionális jellegű harcművészeteket, valamint karate-t és taekwondo-t űző sportemberekből kerültek ki, és lényegében senki nem foglalkozott még a mai világ talán legelterjedtebb küzdősportjaival (pl. a box, judo, bjj, kick boksz, thai boksz vagy akár mma harcosaival.)


Ezen az állapoton próbálok jelenleg folyó kutatásommal segíteni, hiszen rendkívül fontosnak tartom azt, hogy minél többet meg tudjunk a különböző küzdősportok lelki jellegzetességeiről és ezt megfelelően, pozitív irányban tudjuk kamatoztatni. Személyes véleményem szerint bármilyen küzdősportról beszélünk is, annak nagyon sok előnyös hatása van az ember egészére nézve, és egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük saját magunkat, gyengeségeinket és erősségeinket. Azonban azok számára, akik nem merik gyerekeiket ilyen jellegű foglalkozásokra elengedni, mert attól félnek, hogy gyerekük rossz ember lesz, azoknak ezt tudományosan is be kell bizonyítani, és alapjában véve mindenki számára egy tisztább képet mutatni arról, hogy milyenek is a küzdősportok személyiségformáló hatásai.


Nagyon megköszönném, ha esetleg Te is csatlakoznál ehhez a kutatáshoz, ami mindössze egy 9 perces online kérdőív kitöltését jelentené!


A kérdőív eléréséhez kattints ide!