Mozgáskoordináció fejlesztés gyerekenek Szegeden

Tán elsőre nem tűnik kifejezetten küzdősporttal kapcsolatosnak a hír, de mindenképpen köthető hozzá az a gyerekeknek szóló játékos mozgáskoordinációs torna, melyet Szabó Kinga is oktat Szegeden. Úgy gondoljuk nem kell ecsetelni, hogy - többek között - az egyensúly, a ritmusérzék, a mozgáselemek megfelelő összehangolása mennyire fontos, ill. ezek nem megfelelő kifejlődése, rossz mintázatok rögzülése mennyi problémát okoz a felnőttek, így a küzdősportolók világában is. A módszerről és foglalkozásokról kértük meg Kingát, hogy meséljen kicsit nekünk.


kingatorna00161


Szabó Kinga vagyok, 21 éves, harmadéves gyógytornász hallgató. Gyerekekkel másfél éve dolgozom Szegeden. Van egy aerobik és egy testépítő-fintess oktatói OKJ-s képzettségem, Szegeden a Szent-Györgyi utca 2. szám alatt minden szerdán 18-19ig, minden pénteken 15.30-16.30, 16.30-17.30, 17.30-18.30ig tartok órákat, illetve Szőregen a Szerb utca 54. szám alatt 17-18ig minden kedden.



Gyermekek mozgáskoordináció fejlesztésével foglalkozunk Szegeden. A mozgáskoordináció több elemből tevődik össze így példul: egyensúly, a ritmusérzék, a mozgásérzékelés, a mozgáselemek megfelelő összehangolása, a térérzékelés, a reakcióidő, és még lehetne sorolni.

Ezekre összpontosítva igyekszünk fejleszteni a gyermekeket, mindezeket összehangoltan vagy szükség szerint külön-külön is fejlesztve.


Kis csoportokkal dolgozunk 5-12 éves kor között, - de igény szerint akár 3 évesekkel is -, mivel a központi idegrendszer alkalmazkodóképessége főleg a 0-12 éves korig tartó időszakban magas.


kingatorna00046


Szőnyegen mezítláb vagy zokniban szoktak tornázni a gyerekek, ezzel a megfelelő lábboltozat kialakulására, fejlődésére is figyelve. Emellet nagy figyelmet fordítunk a labdaérzékelés, dobások, kapások elsajátítására, az állóképesség fejlesztésére, ügyességi feladatokkal, ellentétes kar-láb gyakorlatokkal a jobb, bal agyféltekék megdolgoztatásával mind a figyelem, mind a későbbiekben a koncentráció, sportágakban, tanulásban, iskolában való magasabb teljesítmény elérésére törekszünk. Mindezt természetesen játékos formában, hogy élvezzék a gyerekek, elfáradjanak és mindeközben fejlődjenek.


10247299_10204642249954511_3837933958764614179_n


Itt egészséges gyermekekkel foglalkozunk. Leggyakoribb  a koordinációbeli elmaradottság, esetlenség, ellentétes alsó-, felső végtagok összehangolásának, egyszerre mozgásának nehézsége.