Beszámoló Max Carvalho debreceni edzőtáboráról

max_carvalho_FB_header

Max Carvalho, a Gracie Barra Hungary vezető mestere Május 2-3-án nyílt edzőtáborban fogadta a tanulni vágyókat Debrecenben. Az eseménnyel kapcsolatban egy kis bemutatkozó keretében Szöllősi Lászlótól, a Combat Club – Gracie Barra Debrecen klub vezetőjétől olvashattok egy beszámolót!


Sziasztok! Szöllősi László vagyok, a Combat Club – Gracie Barra Debrecen klubvezetője. Gyerekkorom óta tanulom a harcművészeteket. Több stílust tanulok/oktatok.  Wing Tsun Kung Fu-ból mester fokozatom van, Escrima-ból, Kali-ból és Jeet Kune Do-ból instruktori vizsgákat tettem, de a nagy szerelmem a Brazil Jiu Jitsu. Ebben a rendszerben találtam meg a kihívást, itt van még bőven motivációm. 2008-ban Áron barátomnál Spanyolországban ismerkedtem meg közelebbről a BJJ-vel, ezért örök hála Áronnak! Most a lila övem nyúzom, nap mint nap. 2008-ban vettem fel a kapcsolatot a BJJ Mesteremmel, Max Carvalhoval, akinek hála kis hazánkban is egyre népszerűbb ez a földharc-központú rendszer.


Mestre Max nagyon jó tanár, tisztán, logikusan tanítja a BJJ-t. Ilyen oktatónál garantáltan mindenki kortól, nemtől függetlenül bele szeret a Jiu-Jitsuba. Debrecenben 2008-tól van BJJ oktatás a Combat Clubban. Ezalatt szépen felfejlődött a klubunk színes övesekkel. A Mester évente 2-3 alkalommal tart szemináriumot a Combat Club Debrecenben. Az elmúlt hétvégén két napon keresztül oktatta a bihari legényeket a földharc rejtelmeire. Szombaton 9-11-ig a gyerek csoportommal foglalkozott Max. A Mester nagyon szereti tanítani a gyerekeket, minden alkalommal küzd egyenként a kicsikkel, és persze ők még lekopogtathatják Maxot.


Két új színes öves kis harcost is avattunk, Lókodi Ádám citromsárga övet, Kerékgyártó Gergő pedig narancssárga övet kapott a Mestertől! A felnőtt szeminárium 11-16-ig tartott, két tréning kis szünettel. Az első edzés anyaga zárt guard pozícióból omoplata kombinációk, délután spider guard levédések voltak terítéken. A vasárnapi első edzés szintén Gi-ben volt, turtle pozíció bontása lapel segítségével. A második edzés volt a No Gi grappling, itt zárt guardból volt négy kombináció.


Egy új kék övest avatott a klubunk, Kulcsár Dani személyében! Ezúton is gratulálok Daninak, megérett rég a kék! Sokan, akik Gi-ben ismerkednek meg a földharccal, nem szívesen gyakorolják a No Gi grapplinget és ez igaz fordítva is. Egy grapplinges nem szereti felvenni a Gi-t. Max Mester mindig kihangsúlyozza, mindkét fajta gyakorlás nagyon fontos, ez egy stílus és úgy kerek egész, ha mindkét edzésmódszert alkalmazzuk! Persze a Gi-s edzés kap mindenhol nagyobb hangsúlyt, általában heti 5 napból 4 Gi és egy No Gi tréning. A jó bázist Gi-ben tanulod meg, itt több a lehetőség, könnyebb fogni, nehezebb menekülni. No Gi-ben a fojtások és lábfeszítések viszont nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem véletlen, hogy a legnagyobb grapplerek mind fekete öves jiu jitsu harcosok. Úgy is nevezik a no gi grappling-et, hogy a BJJ kistestvére.


A vasárnapi No Gi edzésen Fényes Zsolti, a debreceni Cuttler Fight Team versenyzője is velünk együtt tanult a Mestertől.  Mestre Max következő debreceni szemináriuma október első hétvégéjén lesz. Ez különleges alkalom lesz: Max  lesz a fővédnöke és a főbírája az első Debrecen Open Nyílt Brazil Jiu Jitsu Bajnokságnak. Október 3-án gyerek és felnőtt Nyílt Bajnokság, október 4-én pedig nyílt szeminárium lesz. Köszönöm Horváth "Bambusz" Tibinek a közreműködést!


Fényes Zsoltról legutóbb a wuppertali KWON Respect 12 MMA gála kapcsán olvashattatok oldalunkon, de mint minden jó harcos, Zsolt is folyamatosan képzi magát, így természetes, hogy kapva kapott a lehetőségen és ő is jelen volt mestre Carvalho szemináriumán.


"Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt a társaság mind technikailag, mind pedig emberileg. Szinte mindenkivel sikerült gurulni egyet. Max-val volt a legnehezebb. Annyira technikás, hogy ha esetleg sikerült valamit védeni, akkor abból mar jött is a következő fogás. Erőlködés nélkül, tisztán technikával kopogtatott. Nagyon jó volt a hangulat. Max nagyon aprólékosan mutatott meg minden technikát. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy jöjjön el a következő szemináriumra! Nagyon sokat tanultam! Köszönöm a lehetőséget Szöllősi Lacinak és a Combat Club Debrecennek!


[gallery type="slideshow" link="none" ids="5694,5693,5692,5691,5690,5689,5688,5687,5686" orderby="rand"]