Három érem a bakui judo Grand Slam tornán

bor_barna_orul_600


Bor Barna, Csernoviczki Éva és Ungvári Miklós mind dobogóra állhattak a rangos olimpiai kvalifikációs viadalon Bakuban, a judo Grand Slam tornán!


Csernoviczki Éva, az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos judósa először a francia Payet-en verekedte át magát, majd a negyeddöntőben az izraeli Rishony ellen aranypontos csatában sikerült intéssel nyernie. A doppingvétségért korábban eltiltott, majd felmentett belga Van Snick ellen duplán fontos volt a győzelem, amit nagyon nehezen ugyan, de végül jukóval sikerült hoznia Olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok klasszisunknak. A fináléban a románok kétszeres GP-győztese, Monica Ungureanu ellen két-két intés született a négy perces küzdelmi idő alatt, a feszült pillanatokat Ungureanu bírta jobban, vazarival szerezte meg az aranyérmet, míg Csernoviczki Éva a dobogó második fokára állhatott – pályafutásának tizennyolcadik érmét szerezte meg az IJF Világkupa-sorozatában!


Ungvári Miklós első meccsén jukóval győzte le a rutinos spanyol Uematsut, majd leléptetésig hajtotta az azeri Rahimlit. A negyeddöntőben a mongolok világbajnoka, Khashbaatar volt kénytelen fejet hajtani a magyar judós előtt, aki a hajrában, tizenhárom másodperccel a vége előtt vesztett helyzetben ipponnal nyerte ezt a csatát! Az elődöntő aztán sajnos hamar véget ért, mivel Orujov ipponnal nyerni tudott, de a bronzmeccsen aztán Ungvári jukós vezetését a harmadik percben ippongyőzelemre váltotta az ukrán Drebot ellen, így pályafutása során már ötödször állhatott fel a Grand Slam-dobogóra!




[caption id="attachment_5828" align="aligncenter" width="610"]bor2015baku Bor Barna a dobogó tetején![/caption]

A zárónapon a paksi Atomerőmű SE judósa, a nehézsúlyú Bor Barna parádésan szerepelt. Világbajnoki ezüstérmes sportolónk erőnyerőként kezdett, majd ipponnal nyert az észt Mettis ellen. Következett a román Natea, aki tavaly megnyerte az Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam-tornát. A paksi óriással azonban nem bírt, négy intés után leléptették. Az elődöntőben az oroszok reménysége, a két évvel ezelőtt Abu-Dzabiban Grand Prix-győztes Aszlan Kamijev volt az ellenfél, ám Bor barna ipponnal nyert, mindössze két és fél percet "vesztegetve" idejéből.


A fináléban egy "régi ismerős" következett - a hollandok huszonhárom éves judósa, a tavaly Zágrábban Grand Prix-győztes Meyer, aki már kétszer is legyőzte Bor Barnát, azonban most egy kiélezett meccsen, aranypontos csatában, egy sorsdöntő Ashi Waza-val Bor Barna diadalmaskodott, és hatalmas lépést tett a riói olimpia felé – egyben az övé lett a mieink harmincadik Grand Slam-érme!


A százötvenhatezer dolláros összdíjazású bakui Grand Slam-tornán 48 ország 354 judósa lépett tatamira. A legjobban a házigazda Azerbajdzsán, illetve Románia szerepelt, válogatottjuk holtversenyben két arany- és egy ezüstéremmel végzett az éremtáblázat élén, megelőzve Oroszországot (2, 0, 3). Ami nagyon biztató a budapesti Grand Prix és a bakui Európa Játékok előtt, hogy a mieink a zágrábi Grand Prix-n megszerzett első hely után ezúttal három éremmel gazdagodtak, s az éremtáblázat hatodik helyén végeztek, holtversenyben Japánnal...


/judoinfo nyomán/