Sastin Mariann aranyérmes Németországban!

Felnőtt és kadet női válogatottunk is a németországi Dormagenben versenyeztek, ahol az 58 kilogrammosok között a világbajnok Sastin Marianna ezúttal 3-3-ra (intéssel) legyőzte klubtársát és egyben riválisát, Barka Emesét a fináléban. A felnőttek között bronzérmes lett még Dénes Mercédesz is, kadet birkózóink azonban érem nélkül maradtak.


 

[caption id="attachment_6159" align="aligncenter" width="550"]11039794_431619107012463_3017635537718807456_n fotó: Magyar Birkózó Szövetség Facebook[/caption]

Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Hans-von-Zons nevével nemzetközi verseny Németországban, ami idén a hagyományos Német Női Nagydíj volt Dormagenben. A kadet, junior és felnőtt korosztálynak rendezett versenyre a világ minden tájáról érkeztek birkózók, akik a rangos megmérettetést követően nemzetközi edzőtáborban is részt vehetnek. Magyarország a felnőtt válogatott mellett a kadetokat is kiutaztatta a versenyre, így összesen tizenhárom birkózónknak szoríthattunk a két napos verseny alatt.


A felnőttek között komoly csaták zajlottak, ami abból is visszatükröződött, hogy világbajnokunk, Sastin Marianna az 58 kilogrammos döntőbe vezető úton az orosz Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmest is legyőzte. A fináléban hazai riválisával, a világ- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Barka Emesével (a döntőbe vezető úton legyőzte többek között a kétszeres Európa-bajnok Johanna Mattssont is) küzdött meg, ami nem csak az aranyéremért zajlott, hanem jócskán beleszámított a világbajnoki részvételért zajló versenybe is.


Sastin, áprilisban 4-3-s vereséget szenvedett Bulgáriában Barkától, most azonban visszavágott neki, és végül 3-3-ra (intés és levitel Mariann részéről, illetve levitel, majd kiléptetés Emesétől), megnyerte a mérkőzést és egyben az aranyérmet is. Az 58 kiló címeres meze szempontjából így az állás 1-1, tehát minden a harmadik összecsapáson dől el, amire várhatóan július végén kerül sor Lengyelországban, nemzetközi versenyen.


Dormagenben a felnőtt korosztályban további három versenyzőnk állt rajthoz, akik közül az 53 kilogrammosok között Dénes Mercédesz ügyeskedett. Az érdi kadet Európa-bajnok román riválisát múlta felül az első körben, majd a németek ászától két vállal kapott ki, ám vigaszágra került. Ott, fehéroroszt tusolt be, majd kanadait múlt felül technikai tussal és végül a bronzéremért újabb fehéroroszt fektetett két vállra. A 63 kilogrammosok között Sleisz Gabriella egy-egy győzelem és vereség után, míg a 69 kilogrammosoknál Wilson Vanessa egy vereség után esett ki a versenyből. Jäger Szimonetta és Németh Zsanett ezúttal nem vettek részt a viadalon.


Kadet korosztályban Ritter Diletta és Martin Gábor irányította hölgyeinket, akik hét súlycsoportban összesen harminchárom mérkőzést birkóztak, ebből tizenhetet sikerült megnyerniük, ám mivel nem az UWW szabályai szerint ment a sorsolás, így sajnos egyik versenyzőnk sem állhatott dobogóra.

43 kg: Molnár Nikoletta (Abonyi BC) 5 mérkőzés, 2 győzelem, 3 vereség = 4. helyezett
46 kg: Faragó Nikolett (Földesi SE) 3/1/2 = kiesett a versenyből
49 kg: Szekér Szimonetta (Dorogi NC) 6/3/3 = 6. helyezett
52 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE) 5/3/2 = kiesett a versenyből
56 kg: Dollák Tamara (Szegedi VSE) 6/4/2 = 5. helyezett
60 kg: Németh Anna (Dorogi NC) 3/1/2 = kiesett a versenyből
65 kg: Elekes Emese (ESMTK) 5/3/2 = 4. helyezett


forrás: birkozoszov.hu