A herceg legendája - Prince Naseem Hamed

prince_naseem_hamed-2


A maga korának egyértelműen egyik legnagyobb sztárja, a jegyeladások és a bevonulások terén is messze riválisai előtt járó egykori WBO, WBC, IBF pehelysúlyú bajnok Prince Naseem Hamed története nem mindennapi.


Pályája során több alkalommal teljesen elkápráztatta a közönséget úgy a ringben, mint az oda vezető úton. Repülő szőnyegek, Chevrolet, liftek, korának sztárjai és híres közéleti személyiségei a rajongók között. Hamedet csak imádni vagy gyűlölni lehetett. De egy biztos volt - amikor ringbe lépett, az mindenkit érdekelt.


Kezdetek


A jemeni gyökerekkel rendelkező angol Hamed már igen fiatalon kiválasztotta magának a herceg, vagyis "Prince" becenevet, arra az időre, amikor majd profi bokszolóvá válik. Az arab történetek és világ hercegei kapcsán adta magát a név. A 'Naseem' magyarra fordítva lágyszellőt jelent, de ahogy azt mindannyian láthattuk, akik nyomon követtük akár csak kicsit is Hamed karrierjét, semmi lágyság nem volt benne.


Hamed édesapja Jemen északi részéről ment Angliába 1956-ban, egy jobb élet reményében. Naseem a mai napig a legnagyobb hálával és tisztelettel gondol rá. Ahogy azt többször elmondta, amikor megkérdezték tőle, ki a példaképe, a hőse - bár gyakran mást várhattak tőle válaszként - ő mindig azt mondta: az apám. Amikor apjuk a mindössze 7 éves Naseemot és két idősebb bátyját levitte a terembe bokszolni, azonnal megfogta a hangulat - a terem, a zene, az edzések lenyűgözték. Brendan Ingle Wincobank terme pedig igen jó választásnak bizonyult.


Hamed elmondása szerint a stílusának nem volt titka: a Wincobank-ben mindenkinek azt mondták, hogy próbálják meg Herol "bombázó" Graham-et, a háború utáni egyik legjobb brit bokszolót utánozni. Ebből aztán többen saját stílust alakítottak ki különböző módosításokkal, Hamed pedig ráadásul már 15 éves kora körül észrevette, hogy komoly ütőereje is van.


A lenyűgözően izgalmas stílusú, ellenfeleit igen hamar lerendező, tigriscsíkos nadrágban a ringbe beszaltózó Prince Naseem Hamed gyorsan kult figurává vált. Saját elmondása szerint mindig is más akart lenni és már amatőrként is megvolt stílusában az extravagancia, a magabiztosság, ami későbbi, profi pályafutása során is jellemezte. Megvolt benne a hit, hogy ha eljön majd az ideje, világbajnok lesz.


Tizenegy éves korától évről-évre nyerte a nemzeti címeket. Összesen hetet vitt haza és már 12 évesen úgy gondolta, hogy elég jó lenne és megállná a helyét a profik között, hiszen állítása szerint az edzéseken már ekkor le tudta győzni a felnőtt férfiakat. Valami lehetett a dologban, hiszen mindössze két évvel azután, hogy profivá vált, 20 évesen, már egy európai címért verekedett.


Prince Naseem Hamed


Magabiztosság vagy önhittség?


Hamed szerint gyakran nézték a képességei, magabiztossága miatti viselkedését arroganciának, holott egyszerűen arrólt volt szó, hogy készen állt bármit megtenni a győzelemért, az ellenfél koncentrációjának megtörése érdekében. Ha táncolni kellett, táncolt. Ha bohóckodni, akkor bohóckodott. Bármire készen állt a mentális hadviselés nevében. Nem a megalázás, lejáratás érdekében tette, amit, hanem a győzelem egy fajtájaként tekintett az ellenfél mentális megtörésére. Mindez része volt a showman személyiségnek, melyet az edzője útmutatásait és tanácsait követve hozott létre annak érdekében, hogy az emberek felkapják a fejüket, érdekeltek legyenek és megnézzék a meccseit.


A vizualizáció erejéről már többször, több cikkben beszéltünk, Hamed pedig elmondása szerint a legtöbbször már nemhogy a meccsek, de a felkészülés előtt látta magát, ahogy nyer. Állítja a mai napig, hogy hatalmas magabiztossága ebből eredt - látta magát nyerni és ez a hit aztán ténnyé lett.


"Láttam, álmodtam róla, ez volt vizualizációim középpontjában. Ha képes vagy látni az álmodat, belekapaszkodsz, megfelelően vizualizálod és teszel érte, rendesen edzel érte minden nap, akkor el fogod érni. Ezt tettem én is." - mondta Hamed.


Tizenöt címvédés, 16 címmeccs, 36 győzelem, 31 KO és mindössze egy vereség után még mindig akadtak azonban kritikusok, akik azt mondták, még sokkal több lehett volna Naseem Hamedből, ha keményebben edz, de a kérdés ennél összetettebb. Hamed 21 év boksz, 10 év profi karrier és rengeteg áldozathozatal után egyértelműen tehernek érezte, hogy harcosként éljen. Úgy gondolta, hogy 28 évesen, mikor még minden egyben (fejben és testben is), ideális lesz visszavonulni. Tudva, hogy egyértelműen rányomta bélyegét a sportra, hogy nem fogják elfelejteni, nyugodtan lépett hátra.


A vízválasztó


A Kevin Kelley mérkőzésre konkorddal vitték Amerikába, ahol a Times Square-en mindenhol ki volt vetítve a képe. A nagy felhajtás, CNN interjúk és egyebek nem hiába voltak - valóban hatalmas mérkőzés volt, ahol mind Kelly, mind Hamed háromszor ment le. Hamed a pontozólapokon vesztésre állt, egészen a negyedik menetig, amikor is a bíró leállította a mérkőzést a javára. Hamed rögtön az első menetben lement, de megfogadta, hogy akkor is tartja magát ahhoz, amit a mérkőzés előtt mondott Kelleynek és kiüti négy menetben. Így is lett.


A győzelem azonban nem jött könnyen. Hamed elmondása szerint az egyik ütéstől, mintha áramütés érte volna, valami a feje tetejétől a lábujjai végéig átfutott rajta. A hatás a harmadik menetig tartott, amikorra is Hamed összeszedte magát. A menet végére már elég tiszta volt ismét. A negyedikben pedig befejezte. Nagy hatású mérkőzés volt, melyre Hamed utólag is úgy tekintett, mint az egyik legfontosabbikra pályája során.


https://www.youtube.com/watch?v=1e1Txrq2b2Q

Marco Antonio Barrera


A mexikói a hegyekben élt és edzett, mint egy szerzetes, míg tény és való, Hamedről ez korántsem volt ugyan elmondható. Bár szerinte nem is ez volt a döntő tényező. A Barrera előtti meccsen, Augie Sanchez ellen Prince Naseem eltörte egyik kezét, majd 7 hónapig a termet sem látta. Mikor a meccs miatt hívták az HBO-tól, komoly túlsúllyal, majdnem 16 kg plusszal rendelkezett. Nyolc hete volt leadni... Elmondása szerint ez a felkészülési időszak végére sem sikerült, pedig a fogyasztással szinte teljesen elintézte magát.


A Las Vegas-ba érkezés után hajnali ötkor még talpig műanyag ruhában futópadon kínozta magát, szaunákban árnyékolt és egy ponton a fejét sem tudta felemelni a padlóról, ahogy ott feküdt, két napi önkínzás után. Senki sem hitte, hogy menni fog. De sikerült. Azon túl, hogy egy ilyen mutatvány igen veszélyes az egészségre nézve, más hatásai is lehetnek. Mire Hamed a ringbe lépett, alig volt energiája, semmi sem működött úgy, ahogy kellett volna, nem volt ereje. utólag elismerte, ő maga is meglepődött, hogy sikerült 12 menetet végigbokszolnia.


Utoljára 2002-ben láthattuk a herceget a ringben, de tisztán látszott, hogy ez már nem egykori önmaga. A régi Prince Naseem Hamed már sehol sem volt. Hivatalos visszavonulását bár sosem jelentette be, Prince Naz visszatérésére már így 40 felett, három gyermekkel, hiába várnak a rajongók.


https://www.youtube.com/watch?v=cVuDB87hP2A