A mozgás és defenzív képességek fejlesztése

canelo-slip-rope


Az ún. slip rope egy a bokszban régóta használatos eszköz, mely egy vagy kettő, gyorsan és könnyen kioldható kötélből áll, amit a ring köteleihez vagy sarkaihoz, nagyjából fülmagasságban rögzítenek. A cél nem az alábukó mozdulat gyakorlása, amikor árnyékolsz a kötelek alatt, hanem, hogy jobban tudatában légy annak, hogy amikor támadsz vagy védekezel, mindig lesz valami, amire figyelned kell. Ezen kívül a gyakorlat segíthet a lábmunkádon is, a lábaid kondicionálásában. Természetesen a lényeg itt is a technika, nem pedig a sebesség. Amint a technika hibátlan, a sebesség is növelhető.


A kötéltől bár önmagában még nem fogsz gyorsabban alábukni vagy jobban mozogni, legalább megszokod, hogy jobban figyelj ütés közben. Azt pedig nem kell ecsetelni, mennyire is fontos, hogy oda figyelj, amerről az ellenfél ütései is érkezhetnek egy éles szituációban. Ahhoz, hogy egy ellenfél ütéseit elkerülhesd, először is látni kell azokat. Természetesen a legjobb módja annak, hogy az ütések elkerülését gyakoroljuk, ha valakivel élesben sparringolunk - a lassú sparring és a fókuszpárna pedig még mindig verhetetlen ilyen téren. De itt nem is erről van szó, hiszen a köteles edzés alapvetően a mozgás és defenzív képességek fejlesztésére hivatott.


Visszatérve a kötélre - van, ahol egy kötelet használnak, van ahol kettőt, mellyel így a ring közepén egy kvadránst képeznek. Ezen minden irányba áthaladhatsz, fordulhatsz és mindenféle látványos dolgot csinálhatsz, de természetesen nem ez a lényeg. A slip rope nagyjából fülmagasságában legyen kifüggesztve és kerüljük a sok helyen használt bandázst, mert ennek vastagsága, de rugalmassága sem ideális. Az eszközzel végzett gyakorlat egy továbbfejlesztett változata lehet, ha valakivel együtt gyakoroltok, egymással szemben mozogva, szigorúan maradva az árnyékolásnál, kontakt nélkül!


Így imitálhattok egy igazi küzdelmet, támadásokat, meneküléseket szimulálva. Ha a kötél ugyanazon oldalán állsz, dobsz pár ütést, majd a kötél alatt a másik oldalra csúszol. Amikor utánad jön, ismét támadsz, majd vissza a másik oldalra. Az egyszerű, szóló árnyékolásnál nagyban hatékonyabb egy ilyen edzés és a szituációs éberséged is nagyban fejleszti.


Irány a terem, ahol hozzáértő edző kezei között, ill. felügyelete alatt gyakorolhatsz te is és építheted be edzésmunkádba a köteleket! Jó edzést!


https://www.youtube.com/watch?v=A6isfISqyO4