Az ütőerő növelése

81712fightclub00t


Manapság egy jó sportolónak rendkívül sok dologra kell odafigyelnie, ami edzést, a diétát és a megfelelő forma elnyerését illeti, a mérkőzést megelőző és az azt követő időszakban egyaránt. Sosem lehet azt mondani, hogy egy harcos tökéletes, vagy hogy „készen” van, hiszen az aktuális forma és edzettség számos egyéb összetevővel együtt mutatkozik meg egy adott mérkőzésen vagy versenyen.


Egyes elemek csiszolására nem árt néha kicsit fokozottabb figyelemmel koncentrálni, így lehet ez az ütőerő növelésének esetében. Nem minden karakternek van szüksége eget rengető horgokra vagy felütésekre, de attól, hogy ritkán sül el egy hátsó kezes bomba, attól még a „nehéztüzérséget” karban kell tartani.


A maximális ütőerő kifejtésénél, mint mindenki tudja, nem a gyorsaság jelenti a kulcsot, hiszen az erő az nem csupán gyorsaság, mert mögötte erőkifejtésnek (és/vagy súlynak) kell lennie. Ahhoz viszont az egész testnek mozdulnia kell, hogy meglegyen a maximális erőkifejtés (súly) az ütés mögött. Fontos, hogy a végtagok harmonikusan kövessék egymás mozgását, így fontos a láb használata is, csupán karból ütve nem érhető el a maximális erőkifejtés. Az egész testet mozdítani kell.


A legnagyobb erőkifejtést a saját mozgásterünkön belül tudjuk leadni, így a találat akkor a legerősebb, ha ezen belül kivitelezzük, kinyújtott kézzel ez valósítható meg a leghatékonyabb módon.


Nem elhanyagolható még a szögek használata sem, melyek ugyancsak segítik az ütések súlyának növelését, illetve a lehetőségek tárháza is kiszélesedik, ami a technikai repertoárunkat illeti. Az ízületek erőssége, a pontosság, sebesség mind fontos tényezők.


Az alábbi videóban néhány olyan gyakorlatot láthattok, mellyel az ütőerő növeléséhez szükséges izmokat is testrészeket lehet megerősíteni és megedzeni. Ez ugye önmagában a harmonikus mozgás és a lábmunka nélkül nem elegendő, de nem is nélkülözhető.


Jó edzést!


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QKj9gSSL36g&w=560&h=315]