Csőlátás - egy bajnok útja 2

chris_weidman-csolatas

A nagyszerű mini-doku sorozat több részben foglalkozik a különböző sportolók felkészülésének aspektusaival. Terítékre kerülnek a fizikai felkészülés és kondicionálás, a mentális felkészülés, az ellenfél tanulmányozásának finomságai és a harcra legideálisabb állapot időzítésének művészete is. Az alábbiakban Chris Weidman, az amerikai UFC nevű MMA szervezet középsúlyú bajnokáról készült sorozat második részét láthatjátok, melyben a 31 éves, veretlen harcos edzéseinek részleteibe láthattok betekintést edzője, Ray Longo, edzőpartnerek, valamint saját szavainak segítségével.


Az előző rész is tetszett nektek, ez pedig tán még inkább fog. Ahogy az epizód alcíme is utal rá, ezúttal a küzdelem mentális részéről, a mentális hadviselésről és a spiritualitásról szól. Következzen Chris Weidman és a csőlátás!


"Az első Anderson Silva meccsen minden idők legnagyobbikával találkoztam. A pasas teljesen verhetetlennek tűnt én meg egy komoly vállműtét után voltam és fizikoterápiára jártam, amikor is eldöntöttem, hogy vállalom a meccset." - kezdi Weidman a bevezető képsorok alatti monológot.


"A szüleim házában éltünk már 6-7 hónapja, miután a Sandy hurrikán telibe kapta a házunkat. Mindenki látta, tudta mi történt velem, min megyek keresztül és sokan pont a negatívumok miatt azt hitték nem nyerek, talán túl korai nekem ez az egész. Rengeteg kifogás jutott az eszembe nekem is arra nézve, hogy miért is elfogadható veszíteni." - vallja meg a bajnok.


Milliók nézhetnek élő adásban és vagy neked drukkolnak vagy ellened vannak, de az edzések sem könnyűek, főleg, ha nem megfelelő a hozzáállásod a sok probléma miatt és miközben valaki arcon próbál vágni, te az adópapírjaidra gondolsz vagy arra, hogy ki kell majd vinned a szemetet otthon. Mindentől el kell vonatkoztatnod, ha rendesen akarsz edzeni. Ha nem megy, komoly problémákba ütközöl majd.


"Egész nap mentségek villannak fel a fejedben, gondolataidban, miért oké elbukni, miért elfogadható az, hogy nem edzel olyan keményen, ahogy csak bírsz." - folytatja a gondolatmenetet Weidman.


"Nagyon fontos, hogy tudatos legyél az ilyen gondolatmenetek során és kirugdosd a negatív dolgokat onnan. Nem csak az edzésekből áll a felkészülésem. Egész nap edzek mentálisan, készülök magukra a fizikai edzésekre és meggyőződöm róla, hogy semmilyen mentség vagy kifogás nem ugrik be, hogy miért nem fogok annyira keményen edzeni, amennyire bírnék és miért nem leszek sikeres." - elgondolkodtató, sőt, megfontolandó szavak - sporttól függetlenül - bárki számára!


"Most, hogy már családom is van, úgy érzem, hogy azzal, ha nem adnék bele mindent, minden egyes nap, őket vágnám pofon. Mindent meg akarok tenni értük, magamért, Istenért. Számomra ez a fizikálisról, mentálisról és tán leginkább a spirituálisról szól." - magyarázza Weidman.


"Ha spirituális értelemben nem vagyok a helyemen, akkor egyszerűen egy katyvasz vagyok. Mindig próbálsz magabiztos lenni és jól érezni magad önmagaddal kapcsolatosan, de fontos, hogy legyen hited. Én imádkozni szoktam. A meditációm is inkább imádkozás. Még akkor is, amikor jógázni megyek vagy van egy kis időm, Istenre fordítom a figyelmem és Vele töltök egy kis időt. Ez az én meditációm. " - vall őszintén hitéről és hozzáállásáról a bajnok.


Az edzések, meccsek és család közötti finom egyensúly fenntartása a legnehezebb. Amikor Chris Weidman hazaér a nap végén, teljesen kimerült. Annyira, hogy szinte semmire sincs már energiája. Erről így vall:


"Olyan keményen edzek, ahogy csak bírok. A családomért, Istenért és magamért csinálom, de nagyon nehéz nekem, hogy nincs energiám a gyerekeimre. Szívszaggató dolog ez számomra. Ha nem azt csinálnám, amit, rengeteg energiám lenne. Futkározhatnánk, előszedném a bicikliket meg minden, de így csak arra tudok gondolni, hogy szundítsak egyet. A családdal töltött idő olyan hamar elmegy, mint egy csettintés. Mire észbe kapsz, felnőnek, megházasodnak és elköltöznek. Próbálok körülöttük lenni, amennyit lehet és a lehető legjobb apa lenni."


"Amikor egy összecsapásra készülök és az öltözőben vagyok, amikor megteszem az utat az öltözőtől a ketrecig, ez az egész már csak a spiritualitásról szól. Istenhez imádkozom. Köszönetet mondok a gyönyörű családomért, az egészségemért és az erőért, hogy ennyi minden után még itt vagyok." - vall a csata előtti utolsó pillanatokról a bajnok.


"Amikor az ellenfelem a ketrechez sétált, akkor ugorhattak be azok a kifogások, kételyek, amikről beszéltem. Ha nem nyerek, talán túl korai volt ez az egész. Vállsérülés, műtét után voltam, ráadásul a hurrikán elintézte a házunkat. Mindenféle ok, ami miatt veszíthetek. Csupa gyenge gondolat. Ezt az önmagaddal folytatott párbeszédet meg kell nyerned."


"Ránézek az ellenfelemre - nem győzhet le ez az ember. Túl keményen dolgoztam ezért. Összeérintjük a kesztyűnket, miközben még mindig arra gondolok, hogy lehetetlen, hogy veszítsek. Nem fog megtörténni. Istenre gondolok. Aztán csak békét érzek. Ha pedig spirituálisan a megfelelő helyen vagyok, nem lehet megállítani.


https://www.youtube.com/watch?v=ziCWfzAN5Mk&rel=0